28 Şubat 2021 11:37

"28 Şubat aktörleri bugün yeniden sahneye çıktı"

Fatma Bostan Ünsal, İhsan Eliaçık ve Mustafa Yeneroğlu gibi isimler, 28 Şubat sürecini ve bugünü değerlendirdiler. Ortak kanı, “28 Şubat zihniyetinin” AKP döneminde de devam ettiği yönünde.

Fotoğraf: Hikmet Saatçi/AA

Paylaş

Türkiye siyaset tarihinde 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan kararlar, siyasi, idari ve toplumsal alanlarda büyük değişimlere yol açan bir süreç oldu. Dönemin tanıkları ve mağdurları, bugünkü durum ile o günleri kıyaslayıp değerlendirmelerde bulundular.

Dönemin mağdur ve tanıklarından olan, AKP’nin de kurucu isimleri arasında yer alan Prof. Fatma Bostan Ünsal, Mezopotamya Haber Ajansından Diren Yurtseven’e konuştu.

Devlet Bahçeli'nin ve MHP'nin 28 Şubat'taki rolüne dikkat çeken Ünsal, "28 Şubat döneminde önemli bir aktör olarak MHP ve Devlet Bahçeli vardı, bugün de içerik olarak aynı olmasa dahi, başörtüsüne yönelik olarak bugün itirazı yok ama siyasetin normal ve rutin uygulaması dışındaki, hukuk devleti dışındaki bazı pratiklerin destekçisi olarak görüyoruz. 2002 seçimlerinde halk, 28 Şubat ve sonrasındaki bütün herkesi gömmüşken, siyasi hayatını bitirmişken, 28 Şubat aktörlerinin yeniden sahneye çıktığı ve hukuk devleti dışındaki uygulamaların destekçisi olduğunu görüyoruz” dedi.

"28 ŞUBAT’I AŞAN UYGULAMALAR"

28 Şubat’ın hukuk devletine aykırı uygulamaların yapıldığı bir süreç olarak tanımlandığını belirten Ünsal, sürecin devam ettiğini ifade etti.

Ünsal, günümüzde 28 Şubat’ı aşan hukuk dışı uygulamaların olduğuna dikkat çeken Ünsal, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra fiili ilan edilen OHAL kalktıktan sonra uygulamaları devam etti. Koronavirüsün bir anlamda suistimal edilerek, OHAL uygulamalarının devamına hizmet eder şeklinde kullanıldığını görüyoruz. İnsanların sağlığı bahane edilerek, basın toplantıları engelleniyor. Kimin yaptığına bağlı olarak bu değişiyor. AK Parti kongrelerine izin verilirken, başka kesimlerin rutin bir faaliyetinin yapılamadığını görüyoruz. Kişiye veya gruba göre muameleyi görmüş oluyoruz. Bu da 28 Şubat’ın bir başka devamlılığıdır” diye konuştu.

İHSAN ELİAÇIK: SOPAYI TUTAN EL DEĞİŞMEDİ

28 Şubat zihniyetinin devam ettiğini ifade eden İlahiyatçı İhsan Eliaçık ise “İktidarlar değişiyor ama devlet değişmiyor. Sopa değişiyor, sopayı tutan el değişmiyor” dedi.

Mezopotamya Haber ajansına konuşan Eliaçık, darbenin üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen devlet zihniyetinde hiçbir şeyin değişmediğini ifade etti.

Eliaçık, "Halkın tepesine inen bir sopa var, ceberut bir devlet anlayışı var. Devlet her yerde her zaman haklıdır anlayışı var" değerlendirmesinde bulundu.

AKP'nin de 28 Şubat zihniyetinden bir farkı olmadığını, Müslümanları temsil eden bir parti olmadığını ifade eden Eliaçık, “AKP artık iyice muhafazakarlaşıp, İslamcıları bile karşısına aldı. Klasik devlet zihniyetini işleterek iktidarı götürüyorlar" şeklinde konuştu.

MUSTAFA YENEROĞLU: BUGÜN DE BASKI UYGULANIYOR

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, “28 Şubat zihniyetinin” AKP iktidarı döneminde de devam ettiğini ifade etti.

Yeneroğlu, “Kendisini 28 Şubat’ın ‘mağdurlarının’ temsilcisi olarak gören iktidar, maalesef bugün gelinen noktada günümüzün ‘mağruru’ durumuna gelmiştir” dedi.

Mustafa Yeneroğlu’nun açıklaması şöyle:

“28 Şubat sürecinde ‘rejimin bekası’ adı altında seçilmiş iktidara ve dindarlara baskı uygulanırken bugün de ‘devletin bekası’ adı altında seçilmiş muhalefete ve siyasi iktidarla kendisini aynı çizgide görmeyen herkese en ağır baskılar uygulanmaktadır. 28 Şubat’ın en acılı günlerinde darbecilere alkış tutan MHP ve Doğu Perinçek ile birlikte bugün Tayyip Erdoğan, 28 Şubat’ın tek tipçi anlayışı ile kendi ‘makbul vatandaşlık’ kriterlerini 84 milyona dikte etmektedir. 28 Şubat zihniyeti, o dönemin kudretlilerinin dahi tahayyül edemeyeceği derecede bugün mevcut iktidar tarafından temsil edilmektedir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İtalya’da iki bin yıllık dört tekerlekli tören arabası bulundu

SONRAKİ HABER

Frankfurt Continental işçilerinden grevdeki Baldur işçilerine dayanışma mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa