01 Mart 2021 05:36

Diyarbakır'da kayyum işçilerin yemek ücretlerini 3 aydır ödemiyor

Tüm Bel Sen Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı, kayyum yönetimindeki DBB’nin çalışanların yemek ücretlerini 3 aydır ödemediğini açıkladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin (DBB), çalışanların yemek ücretlerini 3 aydır ödemediğini açıklayan Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı, bu durumun işçiler üzerinde baskı aracı olarak kullanıldığını söyledi.

Kayyum yönetimindeki DBB, yetkili Tüm Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde (TİS) belirlenen yemek ücreti 3 aydır çalışanlara ödenmiyor. DBB ve belediye bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi’ndeki (DİSKİ) 880 çalışan 3 aydır toplu TİS ile güvenceye alınan yemek ücretini alamıyor.

Sendikayla imzalanan TİS’te çalışanların yemek ücretlerinin imza altına alındığını dile getiren Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı, yemek kesintilerinin belediye emekçilerine yönelik bir baskı aracı olarak kullanıldığını belirtti.

"3 AYDIR YEMEK VERİLMİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanlığının çıkartmış olduğu genelgede, belediyelerin çalışanlara yemeklerini vermekle yükümlü olduğunu hatırlatan Yıldırımcı, hazineden çalışanlara ayrılan yemek paralarının ödenmesi gerektiği vurguladı. Türkiye’deki tüm belediyelerde bu durumun geçerli olduğunu kaydeden Yıldırımcı, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde çalışan emekçilere ödenen 640 TL civarında para, yine itfaiye emekçilerine 7/24 esasına göre verilen 930 TL yasal hak olan yemek ücretleri, ne yazık ki 3 aydır ödenmiyor” dedi.

"BASKI ARACI OLARAK KULLANILIYOR"

Yemek ücretlerinin yasal güvence altına alınan bir hak olduğunu ifade eden Yıldırım, “Neden verilmiyor diye soruyoruz, yemekhanemiz yok, bütçemiz açık verdi vb. gerekçeler öne sürülüyor. Arkadaşlar bunun verilmesi gerektiğini, hukuki boyutuyla ilgili dosyayı kendilerine verdiler ama ne yazık ki bu durum, bir baskı aracı olarak kullanıyor. Sendikalar açısından 15 Mayıs yetki süreci geliyor. O yetki süreci gelmeden belediye çalışanlarını, bizden istifa ettirerek yandaş sendikaya üye yapmaya çalışıyorlar ve yine yandaş sendikayı, yetkili sendika haline getirmeye çalışıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz ve buna karşı hem hukuki hem de demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu hakkımızı bizden gasbedenlere sesleniyorum, yarın öbür gün hukuk önünde bunun hesabını vereceklerini bilsinler. Buradan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi emekçilerine de sesleniyorum, hakkınızı, hukukunuzu, ekonomik ve demokratik haklarınızı sadece Tüm Bel-Sen savunabilir. Yandaş sendikalar savunamaz, bunları bilsinler. Yandaş sendikanın yöneticileri belediye içerinde bürokrattırlar. Onlar kayyumun karşısına çıkıp emekçilerin hakkını savunamaz” diye konuştu.

"AMAÇ YETKİDEN DÜŞÜRMEK"

Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Eş Başkanı Mehmet Candar ise, daha önceki kayyum döneminde yemek ücretlerinde 7 aylık bir kesinti yaşandığını, daha sonra kesintinin giderildiğini ifade etti. Belediye içerisinde üyelerine yönelik baskılara dikkat çeken Candar, "Yandaş sendikalar üyelerimize, ‘Eğer sizler bizim sendikamıza geçerseniz, Vali bu yemeği verecek’ diyorlar. Böyle yaparak üyelerimiz üzerinde mobbing baskı uygulanıyor. ‘Eğer yetkili sendika Tüm Bel-Sen olursa kayyum onlarla masaya oturmaz’ diyorlar. Amaçları Tüm Bel-Sen’i yetkiden düşürmek. Daha önceki kayyum döneminde arkadaşlarımıza ‘Sendikanızdan ayrılmazsanız, elimizde liste var, bir hafta içerisinde ya ihraç ya da açığa alınırsınız’ denilmişti. Bunu bir baskı aracı olarak kullandılar ve yaptılar da. Şimdi ise ihraç etmekten ziyade, sosyal ve ekonomik olarak baskı uyguluyorlar ki arkadaşlarımız sendika değiştirsinler” ifadelerini kullandı.

"BÜTÇE TABİİ Kİ AŞILIR"

Büyükşehir Belediyesinin yemek dağıtım konusunda elverişli araçlara sahip olmadığını söyleyen Candar, “Ancak sosyal etik sözleşmesine uygun olarak yemek kartları tekrar verilmelidir. Ama bunların hiçbirine yanaşmıyorlar. Bizlere söylenen personel bütçesi yüzde otuz, bunu aştıklarını söylediler ve bu yüzden zorlandıklarını söylüyorlar. Tabi şöyle bir gerçek de var: Bürokratlar dört beş yerden maaş aldıklarında personel bütçesi tabi ki aşılır. Normal de belediyelerde meclis üyeleri olur ancak kayyum atandığı için şuan belediye meclis üyeliğini oradaki bürokratlar yürütüyor” şeklinde konuştu.

Sendika olarak tüm hukuki süreci takip edeceklerinin altını çizen Candar, “Bu sorun çözülene kadar bu işin peşini bırakmayacağız. Çünkü bu yıllardır alınan ve kazanılmış bir haktır” diye ekledi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Is it the end of swaying between Russia and the USA for new Ottomanism?

SONRAKİ HABER

İran, AB'nin nükleer anlaşmayla ilgili toplantı önerisini reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa