01 Mart 2021 07:52
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mart 2021 12:21

Ermenistan’da Paşinyan karşıtları hükümet binasını bastı

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan karşıtı göstericiler kısa bir süre hükümet binasını bastı. Gerilimin sürdüğü Erivan'da iktidar ve muhaliflerin bugün iki ayrı miting düzenlemesi bekleniyor.

Fotoğraf: Ermenistan Başbakanlığı/AA

Paylaş

Ermenistan’da ordunun hükümete muhtıra vermesi ve Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifası üzerine başlayan gerilim sürüyor. Paşinyan hükümetine muhalif göstericiler hükümet binasına girdi. 

Sputnik'in haberine göre, Paşinyan karşıtlarından oluşan bir kalabalık, Erivan merkezindeki bir hükümet binasına girdi. Bazı bakanlıkların ofisleri bulunan hükümet binasında slogan atan göstericiler, Paşinyan'ın istifasını istedi. Kısa bir süre sonra binayı terk eden göstericiler, "İstediğimiz binaya girebileceğimizi göstermek istedik" ifadelerini kullandı.

GENEKURMAY BAŞKANININ İSTİFASI KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK

Öte yandan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ve Başbakan Nikol Paşinyan arasında Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ın görevden alınmasıyla ilgili anlaşmazlık sürüyor. Sarkisyan, Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ı görevden aldığına dair kararnameyi geri çevirse de Paşinyan, aynı kararnameyi yeniden Cumhurbaşkanlığına gönderdi. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, söz konusu kararnamenin yeniden Sarkisyan'a ulaştığı belirtildi.

İKTİDAR VE MUHALEFET AYNI ANDA MİTİNGLER YAPACAK

Paşinyan dün Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında 1 Mart'ta yürüyüş çağrısı yaparak, "Yarınki mitingin ve yürüyüşün amacı Ermenistan'daki demokratik anayasal sistemi ve halkın gücünü savunmaktır. Çünkü ülkemizde güç halka aittir" ifadelerini kullanmıştı. 

Paşinyan, saat 18.30'da Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'na çağrı yaparken, hükümete muhalif kesimler ise Mareşal Bağramyan Meydanı'nda saat 18.00'de bir araya gelecek.

PAŞİNYAN, GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLADI

Ermenistan Başbakanlığından yapılan açıklamada, Paşinyan'ın Güvenlik Konseyini topladığı belirtildi. Toplantıda, ülkenin iç ve dış güvenlik sorunlarının ele alındığı kaydedildi.

Ermenistan ordusu, geçtiğimiz hafta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve hükümetine muhtıra vermiş, Paşinyan'ın istifasını istemişti. İstifa çağrısını darbe girişimi olarak değerlendiren Paşinyan Genel Kurmay Başkanı'nı görevden almıştı. Ancak Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan’ın Gasparyan'ın görevden alındığına ilişkin kararnameyi imzalamamıştı.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir ay süren savaşın ardından toprak kaybeden ve ağır bir yenilgi alan Paşinyan, iktidarını kaybetmekle karşı karşıya kalmıştı. Rusya arabuluculuğunda yapılan Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşmaya tepki gösterenler Başbakanlık binasını basmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tahir Elçi cinayeti raporunu hazırlayan üniversiteden iddianameye tepki

SONRAKİ HABER

Şubat ayında fiyatı en çok artan ürün biber, en çok düşen ise patates oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa