İzmir'de depreme karşı riskli yapılar için ilçe belediyelerine plan yapma yetkisi
İzmir'de depreme karşı riskli konumdaki yapıların dönüşümü için ilçe belediyelerine plan yapma yetkisi verildi.
![İzmir'de depreme karşı riskli yapılar için ilçe belediyelerine plan yapma yetkisi](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/174427.jpg)
Fotoğraf: AA
İLGİLİ HABERLER
![İMO İzmir Şubesi, deprem raporunu yayımladı: Yapı stoku acilen elden geçirilmeli](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/172172.jpg)
İMO İzmir Şubesi, deprem raporunu yayımladı: Yapı stoku acilen elden geçirilmeli
![İTÜ, İzmir deprem raporunu açıkladı: Binalar zaman kaybetmeden güçlendirilmeli](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/172412.jpg)
İTÜ, İzmir deprem raporunu açıkladı: Binalar zaman kaybetmeden güçlendirilmeli
İzmir'de 30 Ekim'de meydana gelen deprem sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için ilçe belediyelerine yetki verilmesine karar verildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olağanüstü meclis toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında Kültürpark'taki İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yapıldı. İmar, Bayındırlık, Hukuk, Deprem ve Afet, Kentsel Dönüşüm komisyonlarından meclis gündemine gelen raporların görüşüldüğü toplantıda, depremde hasar gören yapıların bulunduğu ilçelerde dönüşümün hızlandırılması kararı alındı.
Toplantıda, 30 Ekim'de meydana gelen deprem sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için ilçe belediyelerine yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Düzenlemeyle evleri hasar gören ya da riskli tespit edilen vatandaşlar, yeni konutlarını hak kaybı yaşamadan, detaylı zemin etütleri doğrultusunda deprem yönetmeliğine uygun olarak yapabilecek.
SOYER: YAPILAŞMA ARTMAYACAK
Soyer, yaptığı konuşmada, depremin ardından belediye olarak hızlı bir çalışma yaptıklarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iş birliği içinde, onların da onayını aldıktan sonra söz konusu önergeyi meclis gündemine getirdiklerini söyledi.
Soyer, "Birinci olarak bu düzenleme kaçak yapılara meşruiyet kazandırmak için yapılan bir çalışma değil. Ruhsatlandırılmış, planlı alanda yer alan binalarla ilgili verilen bir karar. Ne nüfus yoğunluğunu ne de yapılaşmayı arttırıyoruz. Mevcut durumu koruyarak deprem nedeniyle kaybolan haklarını vatandaşa iade ediyoruz. Bu düzenleme sadece hasarlı yapılarla ilgili değil, benzer bir felaket yaşanırsa hasar alma ihtimali olan yapıları da ilgilendiriyor. Biz bir daha böyle bir felaket yaşandığında can kaybı olmasın diye yola çıktık" dedi.
Soyer, İnşaat Mühendisleri Odasının da gelecek hafta kentin yapı stoğu envanterini çıkarmaya başlayacağını bildirdi.
"ERDOĞAN OLUMLU YAKLAŞTI"
Dünya Bankası ile deprem sonrası kentsel dönüşüm için 250 milyon dolarlık, düşük faizli, 5 yılı ödemesiz 30 yıl vadeli kaynak için görüştüklerini söyleyen Soyer, son İzmir ziyaretinde konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirtti. İller Bankası üzerinden aktarılabilecek bu kaynak için destek istediğini belirten Soyer, "Benim şahsi izlenimim olumlu yaklaştı ama inceleteceğini de söyledi. Dilerim, bir an önce, taktir edilirse çok hızlı bir şekilde Dünya Bankasının bir iki ay içinde bu kaynağı aktarması mümkün." dedi.
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılıç, ilçe belediyelerinin plan yapmak için 5 ay süresinin olduğunu, planların Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanmasının ardından dönüşümün gerçekleşeceğini söyledi. (İzmir/AA)
Evrensel'i Takip Et