"MEB, hazırlığı yüzey temizliği, maske ve dezenfektandan ibaret sanıyor"
Eğitim Sen ve Eğitim İş'li eğitimciler MEB'in hazırlık yaparak yüz yüze eğitime başlanması gerektiğini belirtti.
Yeliz Toy (solda), Derviş Erdem (sağda) | Fotoğraf: Evrensel
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
Pandemi koşullarında eğitimdeki eşitsizlik ve belirsizlikler giderek büyüyor. Sürekli ertelenen yüz yüze eğitim öğrenci, veli ve öğretmenlerdeki endişeyi büyütüyor. Bu dönemde eğitimde yaşananları ve çözüm önerilerini Bursa Eğitim Sen Şube Başkanı Derviş Erdem ve Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy ile konuştuk. İki eğitimci de yüz yüze eğitime ilişkin okulların hazır olmadığını belirterek MEB’in bir an önce gerekli önlemleri alarak okulları açması gerektiğini söyledi. Milyonlarca öğrenci eğitime erişim sağlayamamışken MEB'in bütçesinden 1 milyar 231 milyon 98 bin TL'yi Maarif Vakfı'na aktarmasını eleştiren Derviş Erdem "Bu da iktidarın ve MEB’in tercihini yoksul ailelerin çocuklarından yana kullanmadığını gösteriyor” dedi.
KOŞULLAR OLUŞTURULUP YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLAMALI
Hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin okulu çok özlediğini belirten Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “Uzaktan eğitim asla yüz yüze eğitimin yerini tutamaz, yalnızca tamamlayıcı olabilir” dedi. Eğitimdeki eşitsizliklerin uzaktan eğitimle daha da derinleştiğine vurgu yapan Erdem, “Ayrıca bu süreç eğitimin tüm paydaşlarının psikolojik yıpranmalarına sebep oldu. Bu nedenle kesinlikle koşullar oluşturularak okullarımızın yüz yüze eğitime başlaması sağlanmalı. Ancak, maalesef okullarımızın hazır olmadığını görmekteyiz. Çünkü bakanlık hazırlığı; yüzey temizliği, maske ve dezenfektandan ibaret sanıyor. Oysaki okullarımızda ek dersliklere, yeni kadrolu öğretmene, kadrolu yardımcı personele ihtiyaç var. Bunların giderilmesine dair bir çalışma görmüyoruz” dedi.
"BURSA’DA EBA’YA ERİŞİM YÜZDE 45’TE KALDI"
Yüz yüze eğitime geçilmesiyle ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin etkileşimde bulunacağını vurgulayan Erdem “Biz tüm eğitim bileşenlerinin mutlaka aşılanmasını istiyoruz. Yakın zamanda yaşadıklarımız kaygılarımızı artırmakta” diye konuştu. 20 bin köy okulunun kapatıldığı bilgisini veren Erdem “Bu okulların mutlaka açılması, kadrolu öğretmen ve yardımcı personel ataması yapılmalı. Kapatılan okulların 1,5 milyon öğrencisi taşımalı eğitim kapsamında. Bu öğrenciler okullara tıka basa dolu servislerle gidiyor” dedi. Köy okullarındaki çocukların ailelerinin maddi durumu nedeniyle uzaktan eğitimde çok daha fazla mağdur olduğunu belirten Erdem “Uzaktan eğitime erişmek için dağlara çıkan öğrencilere şahit olduk. Bir de mevsimlik işlerde çalışmak zorunda olan öğrencilerimiz var. İşte tüm bunlar fırsat eşitsizliğini artırdı. Merkezi düzeyde yapılacak olan sınavlarda bu çocuklarımız geride kalacak” ifadelerini kullandı.
Ülkenin 4. büyük şehri olan Bursa’da dahi tespitlerine göre EBA’ya erişim oranının yüzde 45’lerde kaldığını ifade eden Erdem, “Milyonlarca öğrenci eğitime erişim sağlayamamışken MEB bütçesinden 1 milyar 231 milyon 98 bin TL Maarif Vakfı'na aktarılıyor. Bu da iktidarın ve MEB’in tercihini yoksul ailelerin çocuklarından yana kullanmadığını gösteriyor” dedi.
"BU DURUMDA SINAV CEZALANDIRMA OLUR"
Yüz yüze eğitim için okullarda ciddi bir hazırlık yapılmadığının herkes tarafından görüldüğünü dikkat çeken Erdem, “Öğrencilerin yaptığı #TurkishStudentsLivesMatter hashtaginin 1,3 milyon ile dünya gündemine girmesi bunun en somut göstergesi. Üstelik yapılamayan eğitimin sınavlar yangından mal kaçırırcasına yapılmak istenmekte. Bakanlığın kendi açıkladığı verilere göre 6 milyon öğrenci sadece cep telefonuyla erişim sağlayabilmiş, 4 milyon öğrenci hiç erişim sağlayamamışken sınav yapma ısrarı bu öğrencileri cezalandırmaktır” ifadelerini kullandı.
"EĞİTİMİN TÜM PAYDAŞLARI AŞILANMALI"
MEB’in yüz yüze eğitime geçiş için yapılması gereken hazırlıklar ve eğitimdeki aşı trafiğini düzgün yönetemediğine vurgu yapan Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, öğretmenlere yönelik aşı uygulamasının da çok geç kaldığını söyledi. MEB’in eksikliklerini sıralayan Toy, “Okullar açılacak ancak öğretmenler için aşının koruyuculuğu oluşmayacak. Çünkü bağışıklık için aşının iki dozunun da tamamlanması gerekiyor. Ayrıca MEB’in sadece öğretmenleri kapsayan aşı açıklaması diğer eğitim emekçilerini kapsamıyor. Oysa eğitim bir bütündür ve tüm bileşenleriyle yekparedir. Okulların fiziki durumları, sınıf başına düşen öğrenci sayısı da belirlenmedi ve okullara kadrolu temizlik personeli atanmadı. Bu başıboşluk içinde okullarda yüz yüze eğitime geçmek Kovid'e davetiye çıkarmaktır” diye konuştu.
Bursa’da tüm sınıf seviyelerine göre yaptıkları araştırmada öğrencilerin yarısından fazlası yani yüzde 55’inin canlı derslere düzenli olarak katılamadığını tespit ettiklerini ifade eden Toy “EBA üzerinden paylaşılan ödev ve çalışmalara düzenli olarak katılan öğrenci oranı yüzde 39,3’tür. Yüzde 60,7 oranında öğrenci ilimizde düzenli olarak canlı derslere katılamamakta. Gerekli tüm önlemler alınarak okulların açılması mümkün fakat okulların açılmasının önündeki tek engel alınması gereken önlemlerin devlet tarafından alınmadığı gerçeğidir” dedi.