01 Mart 2021 11:51
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mart 2021 16:39

Kabare Platformundan balon eylemi: İşletmelerin ayrım yapılmadan açılmasını istiyoruz

Kabine toplantısı öncesi faturalarını balonlar aracılığıyla "uzaya" gönderen Ankara esnafı, "İşletmelerin ayrım yapılmadan açılmasını istiyoruz" dedi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu (Kabare), Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısından çıkması beklenen "normalleşme kararlarını" öncesi taleplerini bir kez daha dile getirmek amacıyla bir araya geldi.

Çankaya'daki Olgunlar Caddesi ve Kuğulu Park'ta bir araya gelen çok sayıda platform üyesi, kapalı olmalarına rağmen yüksek gelen faturaları balonlara bağlayıp "uzaya" gönderdi, hizmet ve yeme içme sektöründeki tüm işletmelerin hiçbir ayrım yapılmaksızın, sağlık koşulları gözetilerek açılmasını istedi.

Olgunlar Caddesi'ndeki eylemde taleplerini "uzaya" gönderdiklerini belirten Kabare Platformu sözcüsü Oğulcan Aşkın, “Hazır herkesin ilgisi oradayken belki de dertlerimizi oradan görebilirler” dedi.

Aşkın, esnafın aylardır kapalı olduğunu ve ellerinde ve avuçlarında ne varsa sattığını belirtti. İşletmecilerin ve çalışanların borç içinde olduğunu belirten Aşkın, “Her hafta içimizden birileri hayatına son veriyor. Geleceksiziz ve güvencesiziz. Vergi borçlarımız, pandemi yüzünden çektiğimiz kredi borçlarımız, kira borçlarımız yüzünden hacizlik ve icralık olduk" diye konuştu.

"YÜZDE 25'İMİZ ASLA KEPENK AÇAMAYACAK"

Esnafın salgın döneminde tükendiğinin altını çizen Aşkın, "Mekanlar tekrar açıldığında en az yüzde 25’imiz asla kepenk açamayacak. Diğer yüzde 25 de açıldıktan sonra batacak. Her yerde kiralık, satılık, devirlik ilanları görülmekte; batıyoruz, tükendik, artık yeter diyoruz” ifadelerini kullandı.

Kabine toplantısından çıkacak “normalleşme kararlarına" da değinen Aşkın, esnafın taleplerini dile getirdi:

  • "Hizmet ve yeme-içme sektöründeki tüm işletmelerin hiçbir ayrım yapılmaksızın, sağlık koşulları gözetilerek açılmasını,
  • Pandemi yüzünden oluşan, geçmiş vergi, SGK ve kredi borçlarımızın en az 12 ay süreyle ötelenmesini ve yapılandırılmasını,
  • Kapalı olmamıza rağmen ödemek zorunda olduğumuz kira borçlarımız yüzünden bir çok işletme ve dükkan hacizlik, icralık ve tahliyelik olmuştur. Bu durumun düzeltilmesini,
  • Mekan statüsünde ayrımcılık yapılmadan tüm işletmelere eşit muamele yapılmasını acilen talep ediyoruz."

"GÖĞE BAK"

Erdoğan’ın "2023'te Ay'a gidiyoruz" sözleriyle duyurduğu Milli Uzay Programı'na değinen Aşkın, "Bu kadar çok sıkıntının içinde iken, ‘müjde’ olarak verilmiş uzaya çıkma projesinden nasibini alamamış esnaflar olarak taleplerimizi artık uzaya gönderiyoruz. Hazır herkesin ilgisi oradayken belki de dertlerimizi oradan görebilirler. Esnaf uzaya çıkıyor, artık yeter, göğe bak" dedi.

Kuğulu Park'ta gerçekleşen eylemde basın metnini platform üyesi Kurtuluş İbiş okudu. Olgunlar ve Kuğulu Park’ta yapılan eylemler alkış ve balonların gökyüzüne bırakılmasıyla son buldu.

(Ankara/EVRENSEL-MA)

ÖNCEKİ HABER

La Liga ekibi Barcelona'nın eski başkanı ve üç yöneticisi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Atina'da, Katalan Rapçi Pablo Hasel'in serbest bırakılması için eylem düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa