Dr. Halis Yerlikaya: Çarklar dönsün diye insana değil ekonomiye açılım yapıldı
Erdoğan tarafından açıklanan "normalleşme" kararlarını değerlendiren TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, "Çok açık ki insana değil ekonomiye açılım yapıldı çarklar dönsün diye" dedi.
TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya | Fotoğraf: MA
Erdoğan tarafından Kovid-19 salgınına dair açıklanan "normalleşme" kararlarını değerlendiren TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, “Çok açık ki insana değil ekonomiye açılım yapılmış çarklar dönsün diye” yorumunda bulundu.
“Okulların açılması iyi ancak maskenin yüzden ineceği restoranların vs. açılması sorun. Birden çok yeri birlikte açıyoruz. Bu daha büyük sorun” diyen Yerlikaya, “Çok yüksek riskli iller dışında maskenin olmadığı restoranlar açıkken; 21.00-5.00 arası sokak neden herkese yasak, yüksek riskli illerde pazar günü sokak neden herkese yasak, yüksek riskli illerde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı neden hâlâ hapis" diye sordu.
"ALINAN KARARLAR HANGİ VERİLERE DAYANIYOR?"
Alınan kararların hangi verilere dayandığını bilmediklerini ifade eden Yerlikaya, “Şeffaflık yok. Bilim Kurulunun gerçekte ne önerdiğini, bundan nasıl bir sonuç çıkarıldığını, ne kadarının uygulandığını bilmiyoruz” dedi.
Son haftalarda vaka sayısının 6 bin 500'lerden 9 bin 500'lere çıktığını da hatırlatan Yerlikaya, “Türkiye aşılamada ‘görece’ iyi bir konumda ama iddianın aksine dünyanın 9. sırasında” diyerek Erdoğan’ın “5. sıradayız” iddiasını yalanladı.
Aşılama oranlarının çok düşük olduğunu söyleyen Yerlikaya, “Mutant virüslerin arttığını ve bunun da bulaş riskini artırdığını biliyoruz. Şu an elimizde ne kadar aşı olduğunu da bilmiyoruz” dedi.
"ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE AŞIDA ÖNCELİK VERİLMELİ"
Öncelikle öğretmen ve öğrencilerin aşılanarak okulların açılması gerektiğini vurgulayan Yerlikaya, “Biz ekonomik ve sosyal koşulları sağlanmış bir kısıtlama öneriyoruz. Alınan normalleşme kararı AKP kongrelerindeki görüntüler üzerine oluşan beklenti sonucu mu alındı, bilmiyoruz” dedi.
1 Haziran’daki normalleşme deneyimine de değinen Yerlikaya; “Yaz aylarında ciddi bir artış yaşandı. Benzer bir şeyi yaşar mıyız diye kaygı duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Yerlikaya, temel öncelikli talepleri ise şu şekilde sıraladı:
- “Pandemi yönetim süreci şeffaflaştırılsın.
- Bilim Kurulu’nun önerileri toplumla açık bir şekilde paylaşılsın.
- Meslek örgütlerinin önerileri pandemiyle mücadelede dikkate alınsın.
- Yoksul halk kesimlerine yönelik ekonomik ve sosyal destek sağlansın.
- Aşılamada öğretmenler ve öğrenciler öncelikli sıraya alınsın.”
(İstanbul/EVRENSEL)