02 Mart 2021 07:04

Ukrayna ordusunun Donbass’a yeni saldırısı yaklaşıyor mu?

Ukrayna’nın 2004’te tek taraflı ayrılan Donbass bölgesindeki cumhuriyetlere yönelik büyük saldırı hazırlığı bir süredir tartışılırken basına yansına belgeler bu hazırlığın işareti olarak yorumlanıyor.

(Temsili görsel) Ukrayna Silahlı Kuvvetleri | Fotoğraf: Ukrayna Savunma Bakanlığı/Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Paylaş

Okay DEPREM

Donbass’ta savaş rüzgarları 2015’ten bugüne hiç olmadığı kadar güçlü esiyor. Son haftalarda Ukrayna Ordusu sınır hattına yoğun askeri araçları konuşlandırmaya başlarken, bölge basınının yayımladığı bir belge, yakında olacakların habercisi olarak algılandı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (VSU) adına Genelkurmay Başkanlığı Birinci Yardımcısı ve Birleşik Güçler Komutanı Tümgeneral Vladimir Kidon’un 23 Şubat’ta hem Uluslararası Kızıl Haç Ukrayna Komitesi’ne hem de Birleşmiş Milletler’in (BM) Kiev’deki İnsani Yardımları Koordinasyon Yönetimi’nin sivil–askeri konuları eşgüdüm danışmanına hitaben yazdığı kısa bir dilekçede şu ifadeler dikkat çekti:

“Birleşik Kuvvetler’in operasyon yürüttüğü bölgedeki güvenlik durumunu gözetmek suretiyle ve Ukrayna’nın uluslararası insani organizasyonlar karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla, Birleşik Güçler Komutanlığı tarafından alınan karar gereği, Ukrayna’nın geçici olarak işgal altında tutulan (Donetsk Halk Cumhuriyeti–DNR toprakları kastediliyor) bölgesinde insani yardım malzemelerini taşıyan araçların geçişlerinin 24.02.2021 tarihinden başlamak üzere “Zalatoye” ve “Sçastye” adlı KPVV’lerden (giriş-çıkış kontrol noktaları) gerçekleştirilecek olduğunu bilgilendiririz. Lütfen faaliyetlerinizi planlarken dikkate almanızı rica ediyoruz. Genelkurmay Birinci Yardımcısı, Birleşik Güçler Komutanı Tümgeneral Volodimir Kidon”

Söz konusu belge, DNR’deki kimi enformasyon kaynaklarında, VSU’nun DNR’den başlamak kaydıyla Donbass’a doğru hazırlıklarını epeydir yürütmekte olduğu muhtemel bir büyük saldırının son dolaylı kanıtlarından birisi olarak değerlendirildi.

Ukrayna basınına yansıyan bir belge

Nitekim bu “teknik bilgilendirme”nin ardından Ukrayna birliklerinin, II. Minsk Sözleşmesinin maddelerince yasaklanmış olmasına rağmen, taraflar arasındaki “Gri Bölge”ye tanklar başta olmak üzere sayısız ağır silah sistemini yerleştirdiği tespit edildi.

Hatırlanacak olursa, Minsk Protokolü’ne göre, adı geçen “tarafsız” sahada sadece hafif silahlar taşıyan piyadeler bulundurulabilecekti. Ukrayna’dan DNR’e insani yardım konvoylarının düne kadar ekseriyetle kullandıkları temel geçiş noktası “Yelenovka Giriş-Çıkış Kontrol Noktası”ydı. Donbass’taki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Misyonu’na (AGİT) bağlı “Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezi”nin yayınladığı cephe raporunda, VSU’nun Yelenovka kentinin banliyösünde yer alan Depovskaya sokağı boyunca uzanan ve aynı zamanda bir trafo merkezinin bulunduğu “Yeşil Adam” isimli semtteki sivil yerleşim birimlerine doğru büyük havan toplarıyla yeni bir saldırı başlattığı, bunun sonucunda da bölgedeki elektriklerin kesildiği kaydedildi.

Bu arada yine Yelenovka kırsalında bulunan yerleşim yeri Taramçuk’a doğru da Ukrayna Ordusu’nun zırhlı piyade araçlarıyla ateş başlattığı öğrenildi.

Öte yandan bölgedeki uzmanların yorumlarına bakılırsa, VSU’nun Yelenovka Koridoru’nu boşalttırıp Donetsk yönünü ağır silah ateşi altına alması genel şaşırtma taktiğiyle bağlantılı olabilir. Buna göre, Ukrayna kuvvetleri gerçekten genel bir saldırı başlatırlarsa, bunun çok büyük ihtimalle eş zamanlı veya art arda kuzeyden (Yasinovataya şehrine doğru) ve de özellikle Novoazovsk kentinin alınıp DNR’in hem deniz ile hem de güneyden Rusya ile bağlantısının kesilmesinden sonra oradan doğru yapılacağı öngörülüyor.

ÖNCEKİ HABER

Susma Platformu "2020’de Sansür ve Otosansür Raporu"nu yayımladı

SONRAKİ HABER

Babasının ölümünü araştırdıkça benzer 4 ölüme rastladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa