Uzmanlar yeni normalleşme için uyardı: Güvenli açılım için bilime dayalı veriler şart
Uzmanlar yeni kontrollü normalleşme dönemine dair uyardı: Vakalardaki artış çok açık, güvenli açılım için bilime dayalı veriler şart.
Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA
Koronavirüsle mücadelede yeni kontrollü normalleşme dönemine geçilirken illerdeki vaka artışları da sürüyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre il bazında haftalık 100 binde vaka sayılarındaki yüzdelik artış birçok ilde kendisini net bir biçimde gösteriyor. Karadeniz Bölgesi’nde vaka artışlarının ateşi ise sürüyor.
“VAKALARDAKİ ARTIŞ ÇOK AÇIK”
Yazılımcı Güçlü Yaman, Bakanlık verilerine göre ülke nüfusunun yüze 78’ini oluşturan 59 ilde vakaların arttığına ya da aynı kaldığına dikkat çekerek “Nüfusun yüzde 22’sini oluşturan 22 ilde ise vakalar azaldı. Vaka artışı çok net bir biçimde görülüyor. Dikkatli olmamız gerektiği çok açık. Aldığımız önlemler doğru mu? Buna göre bir açılım olmalı ” dedi. Açılmada kriter olarak belirlenen haftalık 100 binde 10 vaka kriterinin de değiştirildiğini gördüklerini belirten Yaman “Halk sağlığı uzmanları ve dünya genelinde bu kriter 100 binde 10. Hatta Bakanlık da ilk verilerinde buna uygun paylaşımlar yaptı. Ama yeni durumda Bakanlığın bunu 100 binde 20’ye yükselttiğini gördük” ifadelerini kullandı. Bakanlık verilerine göre Yaman, bir önceki haftaya göre vakalarda İstanbul’da yüzde 32, Bursa’da yüzde 27, İzmir’de yüzde 25, Kayseri’de ise yüzde 19 vaka artışı yaşandığına dikkati çekti.
“TEST SAYILARI DA BİLİNMELİ”
Karadeniz Bölgesi’ndeki illerin neredeyse tamamı çok yüksek riskli iller arasında yer alırken, bu haftanın birincisi Ordu oldu. Ordu Tabip Odası Başkanı Ali Coşkun, Bakanlığın 100 binde nüfusa göre vaka sayısını vermesinin olumlu ama eksik olduğuna dikkati çekti. Her ilin 100 bin nüfusta kaç kişiye test yaptığı bilinmeden doğru bir sonuca ulaşılamayacağının altını çizen Coşkun “Ordu, Hakkari’den daha çok test yaptıysa doğal olarak vaka sayısı da daha çok olacaktır. Burada bir değerlendirme yapabilmemiz için bu test sayılarını bilmemiz gerekir. Geçen hafta Trabzon birinci sıradaydı. Şimdi Trabzon’da büyük bir düşüş var. Ne oldu da bu düşüş yaşandı? Bilmiyoruz” dedi. Aralık 2020’de Ordu’da yatakların dolduğunu, ek yataklar açıldığını, hastaların başka illere sevk edildiğini hatırlatan Coşkun “O zaman bile Ordu vakalarda birinci değildi. Şimdi birinci ama yataklar yüzde 70 dolu. Burada bir çelişki var. O nedenle bu rakamlarla birlikte her ilin test sayıları da mutlaka verilmeli. Ancak o şekilde sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir” ifadelerini kullandı.
“TEST SAYISI ARTMALI, KRİTER 100 BİNDE 10 OLMALI”
Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Twitter’dan yaptığı paylaşımla tedbirlerde kademeli normalleşmeyi değerlendirdi. Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izinin bulunmadığına işaret eden Prof. Dr. Şenol “Burada rengarenk boyanmış haritadaki veriler, yalnızca salgının bölgeler arasında farklılıkları kabaca göstermektedir. Yapılması gereken test sayısı, yapılanın en az 4 katı olmalıdır” dedi. Güvenli açılış için, haftalık insidansın 100 binde 10 olması gerektiğini dile getiren Şenol “Bizim nüfusa göre bulmamız gereken haftalık rakam 8 bin olmalı, biz bu rakamı gün için buluyoruz yani olması gerekenin 8-9 katı güvenli rakama ulaşmak için en az 400 bin test yapmamız gerek” değerlendirmesinde bulundu. Bulaşma hızı artan bir salgında, dünya sıralamasında aşılama birincisi olsanız dahi bu hızda aşılamayla koruyuculuğu 42 günde gelişen bir aşı ile salgına etki edilemeyeceğine dikkati çeken Şenol “Şeffaf veri gerekli. Salgın yokmuş gibi yaparak ödenecek bedellerin ne olduğunu eylül- mart arası dönemdeki ölümler ve kontrol edilemeyen salgının hayata etkisi ile tecrübe ettik” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)
March 2, 2021