02 Mart 2021 23:07

Çimento fabrikası işçileri: Vadedilen altınlar nerede?

Kocaeli'den çimento fabrikası işçileri yazdı: "Bize altın yerine bir maaş ikramiye vereceklerini söylediler ama yılık izin kullanan, rapor alan, izne gönderilen hariç. Yani hiç kimse."

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Çimento fabrikası işçileri
Kocaeli

Merhabalar,

Bizler bir çimento fabrikasında çalışan işçileriz. Uzun yıllardır işyerimizde haksızlıklar devam ediyor. Son iki yılımızda neler olduğunu sizlerle de paylaşmak istiyoruz.

Yönetim, 2019-2020 yılbaşında altın dağıtılacağını duyurdu. Ancak dağıtılan altınları işçiler ne gördü ne duydu! Beyaz yaka, amirler ve müdürler arasında en az 2 ile 10 adet cumhuriyet altını dağıtıldığı söylenmişti. İşçiler arasında tepkinin artması üzerine işçilere de “Size de birer brüt maaş verelim” denildi. Bu lütuflarını ise 3 aya böleceklerini ifade ettiler. Ancak bir de şartları vardı:

- Yılık izin kullanana yok

- Raporlu olanlara yok

- Kronik izne gönderdiklerine yok!

Neredeyse bu koşulda işçi olmadığı için aslında vermemiş oldular. Bu duruma da tepki gösterilince genel müdür, “Para benim ben nasıl istersem öyle dağıtılacak” dedi.

Gelelim 2020 ile 2021 yılına. Bu yılda toplam 2 bin 600 adet yani toplam değeri 6 buçuk milyonluk cumhuriyet altını dağıtılacağı söylendi. Yine kendi aralarında paylaştılar, yine işçiye yok! Altın vermedikleri işçiler, korona süresi boyunca çalışan birçoğu hastalık kapan, ailelerine bulaş riski olmasına rağmen alın teri dökenler! Gece gündüz çalıştık, resmi tatil demedik çalıştık ve maalesef yüzde 80’imiz bu virüsü kaptı. Ama yine de işimizi yaptık.

Çalıştığımız firmayla ilgili sosyal medyada ve gazetelerde, “9 ayda 279 milyon lira net kâr”, “Kapasitesini arttıracak”, “2020 yılı 6 aylık konsolide net kârı şu kadar”, “Hisseler tavan yaptı” başlıklı haberler de görülüyor. Bu kalkınmayı kimin sırtından yaptılar, tabii ki biz işçilerin! Sıcacık evlerinde çoluk çocuklarıyla zaman geçirirken, biz gece gündüz o rekorlara sizi taşıdık. Şunu iyice gördük ki, onlar zenginleşirken biz yoksullaşıyoruz.

PATRONLARIN SESİ: ÇİMSE-İŞ!

Fabrikamızda ne yazık ki Çimse-İş yetkili. Patronun iki dudağı arasından çıkacak lafa bakan Çimse-İş temsilcileri de “Biz gidip istemeyiz ama biz de birer maaş talep ettik” dediler. Arkadaşlarımız sendika başkanını aradı gelmediler, genel merkezi aradılar, “Burayı neden arıyorsunuz şubenizi arayın” dediler! “Adam telefonlarımızı açmıyor, 3 yıldır 1 sefer bile gelmedi, hangi başkandan bahsediyorsunuz?​” diye sorduk. Temsilciler birbiriyle konuşmuyor, bir olay olsa işçi arkadaşımızı en başta temsilciler satıyor. Ama iş aidata geldi mi hemen keserler! Kafalarına göre seçim yapar, işçinin iradesini tanımaz, atadıkları temsilciden kimsenin haberi olmaz. Kısacası sendika değil, ticarethane! Artık kimsenin takati kalmadı, gücü kalmadı! Haklı olduğumuz konuda sendikanın tavrı yüzünden haksız oluyoruz, bu sendika işçilerin değil, patronun sendikasıdır.

Bu haksızlıkları görüyoruz. İşçi birliğini kuracak ve bu haksızlıkların üstesinden gelecektir.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Av. Mahmut Tanal: İktidar insan haklarını yeni keşfetmiş gibi davranıyor

SONRAKİ HABER

AKP'nin "İnsan Hakları Eylem Planı" | Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa