03 Mart 2021 00:00

Sömürü çarkının bir parçası: Meslek Liseliler

Çoğu öğrencinin giremediği canlı derslere rağmen hala yetkililer pişkin pişkin ekranlara çıkıp eğitimin çok iyi ilerlediğini ve öğrencilerin gerekli olan tüm materyallere ulaştığını söylüyorlar.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Mahmut

Gaziantep

Ben Antep’te Yavuz Sultan Selim Meslek Lisesi, son sınıf öğrencisiyim. Biz meslek liseliler, diğer Anadolu liseli öğrencilere göre daha kötü, daha zor şartlar altında “eğitim” alıyoruz. Neden mi?  Meslek liselerinde öğrenci değil de geleceğe işçi yetiştiriliyor. Temel derslerden mahrum bırakılıyoruz. Ben kimya bölümü öğrencisiyim, okulumuzda matematik, fizik ve daha birçok önemli temel dersleri göremiyoruz. Biz meslek liseli öğrenciler üniversiteye gitme hayali kuruyoruz ama verilen eğitime bakılırsa ve bakan Selçuk’un geçtiğimiz haftalardaki, bakanlar kurulunda söylediği “Sen ağa ben ağa, bu ineği kim sağa” cümlesine bakılırsa bizim üniversiteye gitmemizi istemiyorlar. Bakanlar kurulunda söylediği bir cümle daha çok dikkatimi çekti. Selçuk, üniversiteli öğrencilerin fazla olması o ülkede sorun var anlamına geliyor dedi.  “Şaka gibi” gerçekten. Aynı zamanda, “Herkesin üniversiteye gitmesine gerek yok” dedi. Söylediklerinden de anlaşılacağı gibi öğrencilerin üniversiteye gitmelerini istemiyorlar. Bakan Selçuk öğrencilerin meslek liselerine yönelmesini ve sömürü çarkının bir parçası olmasını istiyor. Geçtiğimiz aylarda Antep valisi Davut Gül sosyal medya hesabından “tercihini meslek lisesi olan öğrencilere para yardımı yapılacağını” söylemişti. Meslek liselerini daha cazip bir hale getirmek için öğrencilere para teklif edecek kadar düştüler. 

SÖZDE TABLET YARDIMI VAR

Pandemi nedeni ile eğitimin daha kötü bir hal aldığını görebiliyoruz, uzaktan eğitim süreci aylardan beridir devam etse de hala eğitime ulaşamayan binlerce öğrenci var. Çoğu öğrencinin giremediği canlı derslere rağmen hala yetkililer pişkin pişkin ekranlara çıkıp eğitimin çok iyi ilerlediğini ve öğrencilerin gerekli olan tüm materyallere ulaştığını söylüyorlar. Başta da dediğim gibi, meslek lisesinde okuyorum. Okulumuz da bin küsur öğrenci var,  sadece 50 tane tablet geldiğini öğrendim, gerçekten sadece 50 tane tablete mi ihtiyaç vardı diğer öğrenciler hepsi sıkıntısız bir şekilde eğitime ulaşabiliyor mu?

GENÇLERİN HAYALLERİNİ, UMUTLARINI ÇALIYORLAR

Virüs nedeni ile yüz yüze eğitime son verilmişken, hala birçok öğrenci staja devam ediyor. Okulumuz tarafından bizlere isteyen staja gider isteyen gitmez dedi. Maddi durumu diğerlerine göre daha iyi olmayan birçok öğrenci staja devam etti, ben de onlardan biriydim. Okulların yarı tatile girmesi ile sınava çalışma kararı alıp stajı bıraktım. Stajı bırakmak beni ciddi şekilde zorladı. Ben maddi durumu iyi olmayan bir ailenin çocuğuyum. Gerek kişisel ihtiyaçlarımı, gerek eğitim ihtiyaçlarımı karşılamak beni çok zorluyor. İnsan belli bir yaşa gelince ailesinden harçlık istemeye çekiniyor. Her şey ateş pahası iken benim onlara yük olmam ekstra bir masraf haline geliyor ne yazık ki.  

Bir meslek lisesi öğrencisi olarak, geleceğe dair tüm umudumu yitirmek üzereyim. Diğer arkadaşlarımın durumu da benimkinden pek farklı değil. Geçtiğimiz haftalarda Kocaeli de bir haftada 6 kişi geçim sıkıntısı nedeni ile intihar etti, intihar edenlerin içerisinde en büyüğü 32 yaşında. Her gün gözümüzü bir intihar haberi ile açıyor hale gelmişken geleceğimizin böyle olmamasını düşünmemek elde değil.

ÖNCEKİ HABER

Biden, Kovid-19 aşısı üretimi için Savunma Üretim Yasası'nı devreye sokacak

SONRAKİ HABER

Boğaziçi’nden bir örnek: Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa