Birlikte tartışıp birlikte çözüm aradık
Dayanışma ihtiyacını çokça hissettiğimiz bu süreçte yaptığımız forum bu ihtiyaca karşılık geldi.
Logo: Hacettepe Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi İİBF’den öğrenciler
Online eğitime geçtiğimiz süreçle birlikte aslında öğrencilerin yaşadıkları sorunlar giderek derinleşip birikerek devam etti. Biz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisinde yer alan Sosyal Hizmet, Aile ve Tüketici Bilimleri, İktisat ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nden öğrenciler bir araya gelerek bu sorunları tartışıp birlikte çözüm aradık.
BİRLİKTE SORUNLARIMIZI TARTIŞTIK
Geçtiğimiz dönem sıkça bahsettiğimiz, irili ufaklı gruplar halinde konuştuğumuz içerikler birçok konuda şekilleniyor. Tartışmalarımızın daha toplam olması, fakültenin genelini görebilme ve birlikte “Ne yapabiliriz?” tartışmak adına bir araya gelerek tartışmalarımızı birlikte yürütmeyi istedik. Buna burada forum diyebiliriz. Eğitimin niteliksiz halinin online eğitimle daha çok öğrenciyi etkilemesinin, pandemiden önce üzerinde durduğumuz herkese eşit eğitim konusuna dair herhangi bir çözüm üretilmemesinin bir ürünü olduğunu konuştuk. Ancak online eğitimin bütün sorunları hâlâ taptaze duruyor ve bununla birlikte akademi de öğrencileri kısa süreli sınavlar ya da katılımı zorunlu derslerle zorluyor. Bu zorlanmamızın tek kaynağı değil elbette. Eğitim araçlarına ulaşmakta da sorunlar yaşıyoruz. Kamera, bilgisayar ya da internetin olmaması gibi. Bunun yanı sıra çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımızın olması, kardeşine bakmak zorunda olan ya da ev içi işler ile ilgilenen arkadaşlarımız var. Tartışmalarımızı buralardan açarak ilerlettiğimiz de ders programlarının bile çok dağınık olması elbette hocalara atılacak bir durum değil. Ancak bizlerin görüşlerini anlatabileceği alanların olmaması programlara dair eleştirileri de getiriyor.
NEDEN BİR ARAYA GELMELİYİZ?
Forumda, akademinin desteğinin en çok gerektiği bugünlerde hocalar tarafından yalnız bırakılmanın yarattığı etkiler, öğrencilerin bir araya gelip kendi haklarına sahip çıkmalarının koşullarını yarattığına dair bir sonuç çıkardık. Sadece dersler üzerinden değil yapmak istediğimiz etkinlikler ya da bunun gibi oluşturmak istediğimiz forumlar üzerinden de akademinin eksikliğini hissediyoruz. Akademinin öğrencilerden bu kadar kopuk seyretmesi üniversiteleri bir bilim alanı ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayan kurumlar olmaktan da uzaklaştırdığını konuştuk. Tartışmamızda bir arkadaşımız sınavda yaşadığı bir sorun üzerine hocaya yazdığını ancak hocadan bir dönüt alamadığını belirtti. Bu örnek aslında biz öğrencilerin neden bir araya gelmesini destekleyecek en küçük ve en basit örneklerden biri olabilir. Öğrencilerin kendilerini var edemedikleri, sorunlarının görmezden gelindiği her alan kendini öğrenciyi sadece sınavı geçmek için ders çalıştığı bir duruma getiriyor. Ya da eğitim sürecinden kopmasına yol açıyor. Bu gibi tartışma alanları sorunları orada bırakıp bir adım sonrasında öğrenci dayanışmasının oluşmasına ve öğrencilerin kolektif bir şekilde çözüm arayışına olanak sağlıyor. Bu forum da bunlardan biri. Üniversitelerde oluşturduğumuz bu forum gibi öğrencilerin kendi koşullarını yaratmak için kendilerini var ettikleri alanların sürekliliğinin ve kalıcılığının ancak öğrencilerin sorumluluğuyla devam edebileceğini vurguladık. Bununla birlikte bir anket ile öğrencilerin eğilimini gördüğümüz ve bunu yetkili alanlara taleplerimizi belirterek atmayı düşündük. Dayanışmaya en çok bugünlerde ihtiyacımız var. Forumun tek seferlik değil güncelde gelişen durumlarla paralel devam edeceğini söyledikten sonra akademiye özgürlük ve üniversitelere kolektif bilinç talebimizi yineledik.