03 Mart 2021 03:30

Gazeteciliğin içini doldurmak için bir aradayız

Birçok gazetecilik öğrencisinin haber yapmayı öğrenemeden mezun olduğu şu dönemlerde, biz de gazetecilik öğrencileri olarak bir gazetecilik atölyesi başlattık.

Paylaş

Berfin GÜLER

İnönü Üniversitesi Gazetecilik Bölümü

 

Basın özgürlüğünün olmadığını, basının sansüre maruz kaldığını ve Gazetecilik Bölümünün geldiği noktayı düşününce İletişim Fakültelerinde artık gazetecilik mesleğini icra etmek, haber yazmayı öğrenmek oldukça olanaksız. Örgün eğitimde bile mesleki alanda hiçbir şey öğrenemeyen gazetecilik öğrencileri online süreçte bu durumdan daha çok mağdur oldu. Birçok gazetecilik öğrencisinin haber yapmayı öğrenemeden mezun olduğu şu dönemlerde, biz de İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri olarak online bir gazetecilik atölyesi başlatma kararı aldık. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, muhabirleri, Genç Hayat editörüyle birlikte 7 haftalık bir atölyeye böylece başlamış olduk. Online eğitimin yetersizliğinde gençlere bir seçenek olan ve kendilerini geliştirme şansı sunan atölyeyle ilgili atölye katılımcıları ile geçirdiğimiz 5 haftayı konuştuk.

“GENÇLERİN SESİNİ DUYAN TEK GAZETE EVRENSEL”

Evrensel Gazetesi’nin online atölye oluşturması ile ilgili düşüncelerini sorduğumuz Merve, “Ben Evrensel Gazetesi ile atölye sayesinde tam anlamıyla tanıştım” diyor. Şu anda Türkiye’de hiçbir gazetenin gençlerin sorun ve sıkıntılarını ele almadığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor arkadaşımız: “Evrensel Gazetesi bizim sıkıntılarımızı, sorunlarımızı ele alıyor ve gazete sayfalarında biz gençlere de yer veriyor. Bizim için Genç Hayat dergisini çıkarması, biz gazetecilik öğrencileri için çok iyi bir avantaj oluyor. Aynı zamanda hayata karşı düşüncelerimizin şekillenmesini sağlıyor.”

“ATÖLYE SAYESİNDE MESLEĞİMİZE DAİR ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK”

Atölyeye katılan bir diğer atölye öğrencisi Eren ise, “Ben her zaman bu tür atölyeleri başarılı bulmuşumdur. Özellikle şu pandemi koşullarında, 1. sınıf olmamızdan da kaynaklı, bölümümüz ve gazetecilik mesleği ile alakalı fikrimiz bile yoktu. Ama bu atölye sayesinde gazetecilikte uzman kişilerin hem keyifli sohbeti hem de bu denli bilgili olmaları bizim mesleki alanda kendimizi geliştirmemiz adına fayda sağladığını görebiliyorum” derken aynı zamanda atölyenin uygulamalı olması durumunda çok daha ciddi bir şekilde ilerleme kaydedebileceklerini dile getiriyor. Sözlerine devam eden Eren, “Ancak şu anda ne kadar uzaktan olsa da çok başarılı bulduğum bir atölye programı yaptık. Gerek konuları gerek hocaları çok verimli bulduğum bir atölyeydi, ileride benim için ve mesleğim için çok fayda sağlayacağını düşünüyorum” diyerek sözlerini bitiriyor.

“ATÖLYEYLE DAHA BİLİNÇLİ GENÇ GAZETECİLER YETİŞİYOR”

Ardından bir başka atölye öğrencisi olan Erhan ile konuşuyoruz. Erhan, atölyenin gençlerin bilgilenmesine çok katkı sağladığını dile getiriyor: “Kurulan atölye güzeldi, tabii her şeyi mükemmeldi diyemeyiz çünkü online eğitim üzerinden yapmak zorunda kaldık. Sonuçta yüz yüze bir eğitim olsaydı daha güzel olabilirdi. Ama yine de Evrensel Gazetesi’nin böyle bir atılımı çok hoşuma gitti” diyerek şu anda hiçbir ajans ya da gazetenin öğrencileri düşünerek atölye açmadığını dile getiriyor ve Evrensel Gazetesi’nin atölyeyle birlikte daha bilinçli genç gazeteciler yetiştirme gayretini vurguluyor. Öte yanda okulda aldığı eğitimle iyi bir gazeteci olamayacağını düşünen Erhan son olarak “Ben kalemi özgür bir gazeteci olmak istiyorum. Fakat günümüz koşullarında bunu sadece birkaç belli başlı gazetede yapma şansımız var” diyerek bunun için atölyeden sonra düzenli olarak Evrensel Gazetesi’nde haber yapmak istediğini belirterek sözlerini bitiriyor.

“DİĞER GAZETELERİN YAPMADIĞI BİR ATÖLYE”

Gazetecilik Bölümü okuduğu halde kendini geliştiremediğini söyleyen bir başka arkadaşımız Berivan ise, “Bölümü okuduğum halde bu atölyeye ihtiyaç duydum. Çünkü bir gazeteci olarak daha iyi yerlere gelebilmek için her zaman kendimizi geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum” diyor. Atölyenin kendisine vizyon kattığını düşünen Berivan atölye işlenişi hakkındaysa “Başarılı ve dolu bir programı vardı ve içerikler çok iyiydi. Bölümle alakalı nokta atışı yapılmıştı. Ayrıca çok fazla kişiyi bir araya getirmesi çok iyiydi” diyor. Evrensel Gazetesi’ne teşekkür eden Berivan “Her şeyden önce bu atölye diğer gazetelerin yapmadığı bir atölye. Başka hiçbir kuruluşun ya da gazetenin aklına gelmeyen bir çaba diyebilirim” diyerek sözlerine devam ediyor. Daha önce de gazeteyi takip ettiğini belirten arkadaşımız “Evrensel Gazetesi ne kadar duyarlı olduğunu bir kez daha gösterdi. Gerek gazetede çalışan arkadaşlar olsun gerek Genel Yayın Yönetmeni olsun, fotoğrafçılıkta görev alan arkadaşlar olsun çok başarılıydı ve gayet başarılı bir atölye geçirdik” diyerek sözlerini noktalıyor.

ÖNCEKİ HABER

Kabe’nin fotoğrafı ve muhalefetin “tavafı”

SONRAKİ HABER

Kadın üniversiteleri bizleri hayattan soyutlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa