03 Mart 2021 09:26

Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması davasında ağırlaştırılmış müebbet kararı verildi

MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu kamu görevlilerinin ifadeye çağrılması davasında 10 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verildi.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

7 Şubat 2012'de MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu bazı kamu görevlilerini ifadeye çağırmasına ilişkin 10'u tutuklu 18 sanığın yargılandığı MİT davasında karar açıklandı. Mahkeme heyeti, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan ve Yurt Atayün'ün de bulunduğu 10 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. 

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki duruşma salonlarında görülen davaya 10 tutuklu sanık getirilirken, taraf avukatları katıldı. Sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti davayı karara bağladı. Kararda sanıklar Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan, Kazım Aksoy, Nuh Mehmet Damgacı, Ayhan Albayrak, Sebahattin Kaplan, Musa Metin, Bilal İrice ve Ahmet Kılıçarslan’ın "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

Heyet, kararında tutuksuz yargılanırken ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Kılıçarslan, Musa Metin, Sebahattin Kaplan ve Bilal İrice’nin tutuklanmasına karar verdi.

Heyet sanıklar Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan Kazım Aksoy ve Ayhan Albayrak’ın "Resmi belgede sahtecilik" suçundan 9’ar yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi.

5 SANIĞA DEĞİŞEN ORANLARDA HAPİS CEZASI

Mahkeme, Mustafa Gökkılıç’ın "Terör örgütü üyeliği" ve "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından toplam 8 yıl 4 ay hapisle, Oğuzhan Ceylan, Erkan Ünal, Veli Tuluy ve Fazıl Adnan İzgi "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

2 SANIK BERAAT ETTİ

Mahkeme heyeti, Mehmet Deveci ve Aykut Güçlü’nün tüm suçlardan ayrı ayrı beraatine karar verdi. Heyet sanık Faik Şaşmaz’ın aynı suçtan daha önce yargılandığı ve sanık hakkında verilen beraat kararının kesinleştiğini belirterek Şaşmaz hakkındaki davanın reddine karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu bazı kamu görevlilerinin 7 Şubat 2012’de ifadeye çağrılmasına ilişkin soruşturma başlatmıştı. 154 sayfalık iddianamede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 61. Türkiye Hükümeti, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 MİT mensubu mağdur olarak yer almıştı. İddianamede Fetullah Gülen ve dönemin emniyet, yargı ve MİT elemanlarının da aralarında bulunduğu 15’i firari 34 kişi hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" veya "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Gizliliğin ihlali" ve "Nitelikli resmi belgede sahtecilik" suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl ile 53 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyordu.

22 Haziran 2020’de görülen ilk duruşmada MİT’i temsil eden Hazine ve Maliye Bakanlığı avukatı yargılamanın kapalı yapılmasını talep etmiş, mahkeme duruşmanın basına kapatılmasına ve yayın yasağı kararı vermişti. Mahkeme, haklarında yakalama kararı bulunan aralarında Fetullah Gülen’in de bulunduğu 14 sanığın dosyasının ayrılmasına karar vermiş, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Ankara 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Aykut Akbulut’un da dosyasını ayırmıştı. Böylece davada 18 sanık kalmıştı. (İstanbul/DHA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay EYT’liler için kanun teklifi verdi

SONRAKİ HABER

Düşük risk grubundaki Van'da her şey serbest ama gösteri ve yürüyüş yapmak yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa