03 Mart 2021 23:18

"Aşılanmayan diş teknisyenleri üvey evlat mı?"

Silikozis hastalığıyla uğraştıklarını dile getiren Diş Teknisyenleri Derneği Federasyonu Başkanı Bülent Eroğlu, diş teknisyenlerine hâlâ Kovid-19 aşısı yapılmamasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Diş teknisyenleri, Kovid-19 aşı uygulama programında sağlık çalışanlarıyla birlikte ilk grupta olmalarına rağmen hâlâ aşılanmadı. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de diş laboratuvarında görevli Diş Teknisyeni Mehmet Börekçi’nin Kovid-19’dan yaşamını yitirmesiyle aşılama tekrar gündeme geldi.

Kovid-19 aşılama sorunuyla ilgili Diş Teknisyenleri Derneği Federasyonu Başkanı Bülent Eroğlu ile görüştük.

Eroğlu, diş teknisyenlerinin birçok mesleki sorunu olduğunu aktarırken, Diş teknisyenliği mesleğinin “ağır ve tehlikeli meslekler” sınıfında yer aldığını dile getirdi.

Eroğlu, birçok meslektaşlarının silikozis tehlikesiyle karşı karşıya ya da hasta durumda olduğunu, birçoğunun da hastalığından haberi olmadan mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

Eroğlu, “Bütün bu olumsuzlukların üzerine bir de Kovid-19 tehlikesiyle karşılaştık. Akciğerleri etkileyen silikozis hastalığı Kovid-19 ile birleşince sonuçları daha ağır olmaktadır. Pandemi sürecinde net sayılar olmamakla birlikte dört meslektaşımızı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz” dedi.

"DİŞ TEKNİSYENLERİ AŞILAMA KAPSAMINA ALINMADI"

Sağlık Bakanlığının 12 Ocak 2021 tarihinde yayımladığı ‘özel sağlık tesisleri personeli aşı programı’ ile ilgili yazısının İl Sağlık Müdürlükleri tarafından laboratuvarlara gönderildiğini de hatırlatan Eroğlu, “Yazıya ve talimatlara göre laboratuvar sahipleri ve mesul müdürleri tarafından veri girişleri istenildiği şekilde sisteme girildi. Hatta İl Sağlık Müdürlüğünün ilgili birimlerine de ayrıca gönderildi. Ancak daha sonra ne olduysa diş teknisyenleri aşılama kapsamına alınmadılar” dedi.

İzmir’de ve diğer illerde Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitiren meslektaşları olmasına rağmen aşılama kapsamında olmayışlarına anlam veremediklerini söyleyen Eroğlu, Federasyon Genel Sekreteri Samet Köroğlu’nun ilgili kurumlara iletilmek üzere CİMER üzerinden başvurularda bulunduğunu ekledi. Eroğlu, “İstenen bilgi girişinin yapılmasına, çekirdek kaynak yönetim sistemi (ÇKYS) kayıtlarımız olmasına rağmen sisteme girdiğimizde karşımıza hâlâ aşı kapsamında olmadığımız ibaresi çıkıyor” diye konuştu.

"MESLEKTAŞLARIMIZIN SİSTEMDE KAYITLARI BULUNMAMAKTA"

Eroğlu, Sağlık Bakanlığına yapılan başvurularının sonucunda hâlâ Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından “ekip” sistemine kayıt yapılmadığını, sistemlerinde “diploma tescil kaydı” bulunmadığı yanıtını aldıklarını söyledi.

Eroğlu, “Bakanlık yetkilileri ile yapılan toplantıda konuyu gündeme getirdiğimizde Sağlık Bakanlığı ve Tıbbi Cihazlar Kurumundan alınan verilere göre sistemde kayıtlı 400 diş teknisyeni olduğu söylenmektedir ki bu rakamlar asla doğru ve sağlıklı değildir. Türkiye’de halihazırda Tıbbı Cihazlar Kurumuna kayıtlı güncel olmayan ruhsatlı laboratuvar sayısı 1760’tır. Bu demektir ki her laboratuvarda bir mesul müdür, bir teknisyen çalışıyor olsa 3 bin 520 kişi etmektedir. Kaldı ki her yıl 250-300 diş teknikeri meslektaşımız da meslek yüksek okullarının ilgili bölümünden mezun olmaktadırlar. Nasıl oluyor da bu okullardan mezun olan meslektaşların sistemde kayıtları bulunmamakta veya görülmemektedir, anlamış değiliz” dedi.

Ruhsatlı laboratuvarların yılda en az iki kere il sağlık müdürlükleri tarafından denetlendiğini söyleyen Eroğlu, “Çalışanların SGK hizmet dökümleri, sağlık raporları il sağlık müdürlüklerine teslim edilmektedir. İl sağlık müdürlükleri ise bu verileri ÇKYS sistemine işlemektedir. Bunlardan anlaşılacağı üzere özel sektöre ve kamuya kesintisiz hizmet veren diş teknisyenleri, Sağlık Bakanlığı tarafından üvey evlat muamelesi görmektedir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da istihbarat AfD’yi takibe aldı

SONRAKİ HABER

Mahkeme, Uzundere JES projesini ikinci kez iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa