03 Mart 2021 11:07

Mahkeme, Uzundere JES projesini ikinci kez iptal etti

İzmir Karabağlar'a bağlı Uzundere Mahallesi'nde yapılmak istenen JES kuyusunu mahkeme ikinci kez iptal etti.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı kırsal Uzundere Mahallesi’nin ortasına jeotermal enerji santrali (JES) kuyusu açılması yönündeki projeye karşı açılan dava sonuçlandı. Bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda karar veren İzmir 1. İdare Mahkemesi, 25 Şubat 2021 tarihli kararında, 3 kilometrelik alan içerisinde zeytinlik alanlar bulunduğu ve sondaj çalışmalarının çevreye zarar vereceği gerekçesiyle planları iptal etti. Danıştay iptalinden sonra yapılan yeni yargılamayla ikinci kez iptal kararı verildi.

Hukuki sürecin 2018 yılında başladığını hatırlatan Uzundereli dava avukatı Naciye Gür, köye JES kurulacağını öğrendikten hemen sonra karara karşı işlemin iptali için hem dernek hem de köylüler olarak iki dava açtıklarını söyledi.

“Davalarımızın ikisi de yerinde yapılan keşif neticesinde düzenlenen teknik bilirkişi raporlarına dayanarak kabul edildi ve işlem iptal edildi. Ancak, İdare bu kararlara karşı önce istinaf, devamında temyiz yoluna başvurdu. Danıştay, her iki iptal kararını da bozdu. Dosyalar yeniden açıldı. Bozma kararlarında eksik olduğuna hükmedilen konularda yeniden raporlar alınmak üzere önce keşif yapıldı sonra da bilirkişi heyetinden rapor istendi” diyen Gür, ikinci kez yargı sürecinin başladığını aktardı.

İKİNCİ KEZ İPTAL KARARI

Tekrar başlayan yargılama sürecinde yeniden bilirkişi heyetinin rapor hazırladığını belirten Gür, “Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporlar, İzmir 1. İdare Mahkemesi heyetince yerinde ve yeterli görülerek bir kez daha ve yeniden ve oy birliği ile her iki davanın da kabulüne ve işlemin iptaline karar verildi. Köyümüzün ve köylülerimizin kazandığı bir hukuk zaferi bu. Heyet, oy birliği ile İzmir’de de hakimlerin olduğunu gösterdi. Mutluyuz, gururluyuz” diye konuştu.

ZEYTİNLİK ALANA VE ÇEVREYE ZARAR

Mahkeme heyeti, “İşleme konu projeye ilişkin ruhsat sahasında açılması planlanan sondaj kuyularından itibaren 3 kilometrelik alan içerisinde zeytinlik alanlar bulunduğu, bilirkişi raporunda; dava konusu etkinliğin toz ve duman çıkaran ve çevreye kimyevi atık bırakan etkinliklerden biri olduğu, açılacak kuyuda kısa süreli akış testleri ile bu testler sırasında olabilecek çevresel riskler ve üretilecek jeotermal akışkanın kimyasal özellikleri gibi konuların yeterince açıklanmadığı, bu nedenlerden dolayı yüzey ve yer altı suları ile tarımsal ürünlerin ve toprakların kirletilme potansiyeli mevcut olduğu, sondaj işlemi sırasında ve sonrasında kimyasalların çevreye, yer altı kaynaklarına sızmasının mümkün olduğu, çevreye ve yer altı su kaynaklarına sızma olması ile birlikte yüksek miktarda bor ve tuz içeren akışkanların üretken toprakları çoraklaştırması ve verimsizleştirmesinin, ayrıca dikili ağaçları (bu yörede özellikle zeytin ağaçlarını) kurutmasının kaçınılmaz olduğu” diyerek iptal kararının gerekçesini açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

"Aşılanmayan diş teknisyenleri üvey evlat mı?"

SONRAKİ HABER

Kayyuma ‘kayyum’ diyen Boğaziçililere gözdağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa