03 Mart 2021 22:31

Diyarbakır’da kafe ve kıraathane esnafı: 1000 lira yardımla her şey normale döner mi?

Pandemi kapsamında kapatılan ka­fe ve kıraathanelerin belirli şartlar ora­nında kısmen çalışmasına izin verildi. Kimi esnafta çalışan sayısı bire düştü.

Diyarbakır'da esnaf | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan es­naf, “Her şeye zam gelmiş, nasıl to­parlayacağız? 1000 lira yardımla her şey normale döner mi?​” diye sorarak destek çağrısı yaptı.

Koronavirüs salgını devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kademeli açılma kararlarını açıkladı. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması dü­şük ve orta riskli illerde tamamen kalkar­ken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir süre daha devam edecek. Restoran, lokanta, kafeterya, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetle­rini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüz­de 50 kapasiteyle sürdürebilecekler. Di­yarbakır’daki kafe ve kıraathane esnafıy­la kısmen kalkan yasağa dair konuştuk.

5 KİŞİ ÇALIŞIYORLARDI ŞİMDİ YALNIZ

Özcan Maçin, “Pandemide kapattık, kapattıktan sonra bir destek görmedik. Şimdi kapasitenin yüzde 50’si diyor, oyun yasak. Diyarbakır’da kahvede oyun oynatılmasın müşteri yarım saate kalkar gider. Pandemi bizi çok etkiledi, 7-10 bin TL arası kira ödeyenler var. Kira desteği 750-1000 TL ne işe yarayacak. Bir de 07.00-19.00 saatleri arasında açı­ğız, bu işletmelere akşam insanlar gelir oturur. Saat 22.00-23.00’e kadar açık ol­mayınca kim gelecek kahveye? Bu du­rum bizim açımızdan çok da bir şey de­ğiştirmiyor. Kahve boş şu anda. 5 kişi çalışıyorduk bu kahvede şu an ben yal­nız çalışıyorum” dedi.

"HER ŞEYE ZAM GELMİŞ, NASIL TOPARLAYACAĞIZ"

Kafeterya işleten Meydin Yazar, pan­demi sürecinin kendilerini hem maddi hem manevi açıdan fazlasıyla yıprattığı­nı belirterek, esnafın hâlâ ciddi anlamda desteğe ihtiyacının olduğunu söyledi. Yazar, “Verilen 1000 TL bir işçinin üc­reti dahi değil. Bununla kira nasıl öde­nir. Bu kısmen açılma meselesi ile çark dönmez. Zaten akşam iş yapıyoruz ne anlamı var şimdi kısmen kaldırılmasının. Bu mesele böyle çözülmez. Saat 17.00’de işten çıkan biri nasıl gelecek oturmaya. Saati esnetseler taşısalar olurdu. Esnafın yardıma ihtiyacı var. En azından elektrik su faturaları ödensin esnafın. Açıldı ama her şeye zam gelmiş. Aldığımız ürünler zamlandı, bu şekilde nasıl toparlayacağız” dedi.

"ZARAR ZİYANI SORAN YOK"

Ahmet Kayalı, kıraathanesini kapat­mak zorundaes kalmakla karşı karşıya kaldığını belirterek, yasağın kaldırıl­ması ile esnafın sorununun çözülme­yeceğini söyledi. Kayalı, “Pandemide hiç açamadık. Bu zarar ziyanı soran yok. 1000 TL yardımla her şey norma­le döner mi? Kıraathanede şu an kim­se yok. Oyun olmazsa yine kimse ol­mayacak. Battık artık. Saatler esnese neyse, oyun olsa neyse. Yardıma ihti­yacımız var. Serbestledik sorunumuz bitmedi. Nasıl iş yapacağız? Nasıl eve ekmek götüreceğiz?​” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Akademisyenleri 43'üncü kez kayyum rektöre sırt döndü: “Hepimiz oradaydık”

SONRAKİ HABER

Bornova’da kadınlardan 8 Mart öncesi dayanışma ve ortak mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa