Diyarbakır’da kafe ve kıraathane esnafı: 1000 lira yardımla her şey normale döner mi?
Pandemi kapsamında kapatılan kafe ve kıraathanelerin belirli şartlar oranında kısmen çalışmasına izin verildi. Kimi esnafta çalışan sayısı bire düştü.
Diyarbakır'da esnaf | Fotoğraf: Evrensel
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan esnaf, “Her şeye zam gelmiş, nasıl toparlayacağız? 1000 lira yardımla her şey normale döner mi?” diye sorarak destek çağrısı yaptı.
Koronavirüs salgını devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kademeli açılma kararlarını açıkladı. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir süre daha devam edecek. Restoran, lokanta, kafeterya, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecekler. Diyarbakır’daki kafe ve kıraathane esnafıyla kısmen kalkan yasağa dair konuştuk.
5 KİŞİ ÇALIŞIYORLARDI ŞİMDİ YALNIZ
Özcan Maçin, “Pandemide kapattık, kapattıktan sonra bir destek görmedik. Şimdi kapasitenin yüzde 50’si diyor, oyun yasak. Diyarbakır’da kahvede oyun oynatılmasın müşteri yarım saate kalkar gider. Pandemi bizi çok etkiledi, 7-10 bin TL arası kira ödeyenler var. Kira desteği 750-1000 TL ne işe yarayacak. Bir de 07.00-19.00 saatleri arasında açığız, bu işletmelere akşam insanlar gelir oturur. Saat 22.00-23.00’e kadar açık olmayınca kim gelecek kahveye? Bu durum bizim açımızdan çok da bir şey değiştirmiyor. Kahve boş şu anda. 5 kişi çalışıyorduk bu kahvede şu an ben yalnız çalışıyorum” dedi.
"HER ŞEYE ZAM GELMİŞ, NASIL TOPARLAYACAĞIZ"
Kafeterya işleten Meydin Yazar, pandemi sürecinin kendilerini hem maddi hem manevi açıdan fazlasıyla yıprattığını belirterek, esnafın hâlâ ciddi anlamda desteğe ihtiyacının olduğunu söyledi. Yazar, “Verilen 1000 TL bir işçinin ücreti dahi değil. Bununla kira nasıl ödenir. Bu kısmen açılma meselesi ile çark dönmez. Zaten akşam iş yapıyoruz ne anlamı var şimdi kısmen kaldırılmasının. Bu mesele böyle çözülmez. Saat 17.00’de işten çıkan biri nasıl gelecek oturmaya. Saati esnetseler taşısalar olurdu. Esnafın yardıma ihtiyacı var. En azından elektrik su faturaları ödensin esnafın. Açıldı ama her şeye zam gelmiş. Aldığımız ürünler zamlandı, bu şekilde nasıl toparlayacağız” dedi.
"ZARAR ZİYANI SORAN YOK"
Ahmet Kayalı, kıraathanesini kapatmak zorundaes kalmakla karşı karşıya kaldığını belirterek, yasağın kaldırılması ile esnafın sorununun çözülmeyeceğini söyledi. Kayalı, “Pandemide hiç açamadık. Bu zarar ziyanı soran yok. 1000 TL yardımla her şey normale döner mi? Kıraathanede şu an kimse yok. Oyun olmazsa yine kimse olmayacak. Battık artık. Saatler esnese neyse, oyun olsa neyse. Yardıma ihtiyacımız var. Serbestledik sorunumuz bitmedi. Nasıl iş yapacağız? Nasıl eve ekmek götüreceğiz?” diye sordu.