04 Mart 2021 06:31

Danıştay: “Kül sahaları mevzuata uygun olmayan termik santraller çalışamayacak”

Danıştay kül sahaları mevzuata uygun olmayan kömürlü termik santralleri çevre mevzuatından muaf tutan yönetmelik değişikliğini hukuka aykırı buldu ve yürütmeyi durdurdu.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), kül depolama sahalarını mevzuata uygun hale getirmeyen termik santrallerin çalışamayacağına karar verdi. Kömürlü termik santralleri çevre mevzuatından muaf tutan yönetmelik değişikliğine karşı TEMA Vakfı tarafından açılan davayı görüşen DİDDK, mevzuatın hukuka, kamu yararına aykırı olduğu ve değişikliğin çevreye ve insan sağlığına geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vereceği gerekçesiyle yönetmeliğin yürütmesini durdurdu.

SÜRE BİTİMİNE BEŞ KALA SANTRALLERİ KURTARAN YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMIŞTI

Yıllardır baca filtreleri başta olmak üzere birçok çevre koruma önlemini almadan çalışan termik santrallere çevre mevzuatına uyum sağlamaları için 31.12.2019 tarihine dek muafiyet süresi tanınmıştı. Gerekli değişiklikleri tamamlamayan termik santrallerin bu tarihten itibaren faaliyetlerinin durdurulmasını öngören madde, bu sürenin bitimine sadece 5 gün kala yapılan yönetmelik değişikliği ile geçersiz kılındı. Düzenli kül depolama alanlarına ilişkin çevresel eksiklikleri bulunan santrallerin faaliyetlerinin durdurulması gerekirken, yapılan değişiklikle santrallerin çalışmasının önü açılmıştı.

DİDDK: TERMİKLERE TANINAN SÜRE YETERLİYDİ

Bu yönetmelik değişikliğine karşı TEMA Vakfı tarafından açılan davayı görüşen DİDDK, yürütmeyi durdurma kararı verdi. DİDDK, yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde; santrallere 31.12.2019 tarihine kadar tanınan muafiyet süresinin söz konusu santrallerin gerekli yatırımları yapmaları için yeterli olduğuna vurgu yaptı.

DİDDK kararında, termik santrallerin faaliyetleri sonucu oluşan atıkların toksik nitelikte olduğu, yer altı ve yüzey suları ile tarım alanlarını kirlettiği, çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkilerinin bulunduğu da dile getirildi. Bu denli kirletici ve riskli olan atıkların depolanmasına, çevre yatırımları yapılmadan, içeriği ve ayrıntısı belli olmayan bir akademik rapora dayalı olarak devam edilmesinin hukuka uygun olmayacağı ifade edilirken, söz konusu değişikliğin yapılması halinde insan ve çevre sağlığı üzerinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verildi.

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER KAPATILSIN

Mahkeme kararıyla ilgili bir açıklama yapan TEMA Vakfı, kömürlü termik santral atıklarının baca gazı ve kül depolama sahalarındaki eksiklikler nedeniyle bölgelerindeki yer altı ve yüzey sularını, tarım alanlarını ve halk sağlığını derinden etkileme potansiyeline sahip olan ve özel koruma tedbirleri gerektiren atıklar olduğuna dikkat çekti.

Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının gereğinin yapılması istenen TEMA Vakfı açıklamasında, "Muğla Yatağan ve Kütahya Seyitömer Santralleri başta olmak üzere, çevre yatırımlarını tamamlamamış olan tüm santrallerin faaliyetlerinin yatırımlar tamamlanana kadar durdurulması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

"Kömürlü termik santraller, arazi kullanımı ve oluşturduğu kirlilik nedenleriyle ekosistem üzerinde büyük baskı yaratmakta ve iklim krizinin başlıca nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir" diyen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Ülkemizin, kömürlü termik santrallerden çıkışı adil bir dönüşüm ile sağlayacak gücü ve potansiyeli vardır” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Nükleer felaketin 10. yılında Fukuşima hâlâ kirli

SONRAKİ HABER

Araştırma: Tek doz CoronaVac aşısı yüzde 77,5 antikor oluşturuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa