04 Mart 2021 07:11

İsveç medyasında AstraZeneca tartışması

İsveç’te, düzenleyeceği basın toplantısında kayıt alınmasını istemeyen ilaç şirketi AstraZeneca’nın tutumu gazetecilerin tepkisini çekti. Eleştirilerin ardından şirket basın toplantısını iptal etti.

AstraZeneca şirketinin logosu

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in tanınmış medya kurumları ve yetkililerini düzenleyeceği basın toplantısına davet eden ancak toplantıda kayıt alınmasını yasaklayan AstraZeneca, tepkiler üzerine basın toplantısını iptal etmek zorunda kaldı.

Bu hafta başında AstraZeneca, İsveç’in en fazla izlenen ve okunan televizyon ve gazetelerine birer e-posta göndererek sanal ortamda düzenleyeceği toplantıya katılmalarını istedi. Mektup gönderilenler arasında 800 bini aşkın tirajıyla İsveç’in en fazla satan gazetesi Aftonbladet’in Yazı İşleri Müdürü Lena K Samuelsson, Dagens Nyheter gazetesi Şef Redaktörü Peter Wolodarski, Expressen gazetesi Şef Redaktörü Klas Granström de yer aldı.

İsveç Devlet Televizyonu (Svt) Genel Müdürü Hanna Stjärne ve İsveç Radyosu (Sr) Genel Müdürü Cilla Benkö de basın toplantısına davet edildi.

TOPLANTIDA KONUŞULACAKLARIN KAYDEDİLMEMESİ İSTENDİ

Düzenlenecek basın toplantısında şirketin koronavirüs aşısının Avrupa Birliği ülkelerinde dağıtımı, aşının hastalar üzerindeki etkileri ve yan etkileri konusunda bilgi verileceği belirtildi. Aşının küresel pazarda oynadığı rol üzerine açıklamalar yapılacağı duyuruldu.

İsveç’in en yüksek tirajlı ve en fazla izlenen televizyon ve radyolarını davet eden AstraZeneca, katılımcılardan toplantıda konuşulanları kayda almamalarını istedi. Mektupta “Açık bir tartışmada konuşmaları kayda almamanızı ya da doğrudan alıntı yapmamanızı rica ederiz” denildi.

ASTRAZENECA: GİZLİ BİR GÜNDEMİMİZ YOK

Bu durumun İsveç medyasında yer alması ve tepki çekmesi üzerine Svt’ye çıklama yapan AstraZeneca’nın İletişim Şefi Jacob Lund, toplantı için art niyetlerinin olmadığını ve amaçlarının sadece toplumu aydınlatmak olduğunu öne sürerek şunları kaydetti: Biz yeni bilgileri iletmenin ve halkı aydınlatmanın ve yöneltilecek soruları yanıtlamanın iyi olacağını düşündük. Basit olarak aşımız için bilgi ve anlayışı artırmak istedik.

Lund, Svt’nin medyanın AstraZeneca hakkında yaptığı yayınları sorunlu görüp görmedikleri sorusunu da yanıtladı. Medyanın rolünün farkında olduklarını ve tartışma çıkarmak peşinde olmadıklarını, sadece medyayla açık ve iyi bir diyalog kurmayı amaçladıklarını öne sürdü. Jacob Lund, şirketin gizli bir gündemi olmadığını iddia etti.

"HAYATIMDA BÖYLE BİR ŞEY DUYMADIM"

Medya stratejisti Paul Ronge, AstraZeneca’nın girişiminin kendisini şaşırttığını söyledi. Hayatında buna benzer bir şey duymadığını söyleyen Ronge, “Medya açısından bu akıllıca bir şey değil. AstraZeneca mesajlarını halka ulaştırmak istiyorsa bir basın toplantısı düzenleyebilir” dedi.

Ronge, davet edilen basın kuruluşlarının temsilcilerine toplantıya katılmadan önce konuyu düşünmeleri çağrısı yaptı.

BASIN TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ

Tüm bu tartışmaların ardından davet ettiği medya kuruluşlarına birer mektup yollayan AstraZeneca, toplantının iptal edildiğini açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Jacob Lund, “Düşüncemiz hepimizi ilgilendiren güncel bir konu hakkında açık bir tartışma yaratmaktı. Ama bunun bazılarınız tarafından soruyla karşılanmasını anlıyor ve bundan dolayı toplantıyı iptal ediyoruz” dedi.

Uluslararası bir tekel olan AstraZeneca, 6 Nisan 1999 günü İsveç’in Astra ilaç tekeliyle İngiliz tekeli Zeneca’nın birleşmesiyle kurulmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ömer Çelik’ten "Stop Erdoğan" açıklaması: FETÖ Erdoğan düşmanlığı yapıyor

SONRAKİ HABER

"İstanbul depreminde en ağır hasar Fatih ve Küçükçekmece'de olacak"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa