4 Mart 2021 13:03
/
Güncelleme: 22:51

Myanmar'da askerler TikTok üzerinden darbe karşıtı protestocuları ölümle tehdit etti

Başkent Nepido, Yangon ve Mandalay kentleri başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde sokaklara dökülen Myanmarlılar askeri darbeyi protesto etti. Myanmar ordusuna mensup askerler ise TikTok üzerinden yayımladıklar videolarda darbe karşıtı protestocuları ölümle tehdit etti.

Başkent Nepido, Yangon ve Mandalay kentleri başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde Myanmarlılar askeri darbeyi protesto etmeye devam ederken, Mandalay'da dün başından vurularak protesto alanında hayatını kaybeden 19 yaşındaki Kyal Sin için anma töreni düzenlendi. Sosyal medyada da 19 yaşındaki Sin'in ölümüne tepki gösteren paylaşımlar yapıldı. Son seçimlerde ilk kez oy kullanan Kyal Sin'in Mandalay'da kaldırılan cenazesine yüzlerce kişi katıldı. Cenazede protesto şarkıları söylendi, orduya karşı sloganlar atıldı. Ailesi, Kyal Sin'in vurulmadan önce arkadaşlarıyla kan grubu ve cep telefonu numarasını paylaştığını, ölmesi durumunda organlarını bağışlamak istediğini belirttiğini açıkladı.

Yangon'daki eylemlerde ise güvenlik güçleri plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla kitleye saldırdı.

ASKERLERDEN PROTESTOCULARA TIKTOK ÜZERİNDEN TEHDİT

Öte yandan Myanmar ordusuna mensup askerler, sosyal medya platformu TikTok'ta paylaştıkları videolarda protestocuları öldürmekle tehdit ederken güvenlik güçlerinin şiddetini savunan paylaşımlar yaptı. Protestocu aktivistlerin Twitter'da ifşa ettiği TikTok videolardan birinde bir asker, "1988'de tek atış yapmak için silahı doldurmamız gerekiyordu. Şimdi ise tek şarjörle bir dakika içinde 30 atış yapabiliyoruz" derken görüntülendi. Bir başka asker ise videoda kameraya tüfek doğrultarak "Kimi görürsem vuracağım" dedi. Platformda askerlerin paylaştığı ve şiddeti öven yaklaşık 800 video tespit ettiklerini belirten aktivistler, TikTok'tan bu videoları kaldırma talebinde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, darbe karşıtı eylemlerde sadece dün 38 kişinin hayatını kaybettiğini, şimdiye kadar 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamış, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu can kayıpları yaşanınca protestolara katılım artmıştı.

28 Şubat'ta Yangon şehrindeki protestolara güvenlik güçleri, gerçek mermi ve el bombası kullanarak saldırmış ve BM'nin açıklamasına göre, bir günde 18 protestocu hayatını kaybetmişti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor. (Kuala Lumpur/AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et