05 Mart 2021 05:42
Son Güncellenme Tarihi: 05 Mart 2021 11:38

Hrant Dink davasında karar 26 Mart’a kaldı

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada, üye hakimlerin duruşmaya katılmamaları sonucu karar 26 Mart'a ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali olan 76 kamu görevlisinin yargılndığı davada beklenen karar 26 Mart tarihine kaldı. Karar beklenen duruşmada, mahkeme başkanı üye hâkim Ferhat Şahin kalp ameliyatı olduğunu, diğer üye hâkim Mücteba Akkaya da dosyayı bilmediği gerekçesi ile karar duruşmasına katılmak istemediğini belirtti. Hrant’ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın, duruşma sonrası yaptığı değerlendirmede, çıkacak kararla adalet mücadelesinin bitmeyeceğini belirterek, “Verilecek karar Hrant Dink için adalet mücadelesinin sonu değil olsa olsa yeni bir aşamasının başlangıcı olacak. Bir kez daha 'Biz bitti demeden bu dava bitmez” dedi.

KARAR BEKLENTİSİ NEDENİYLE SALON DOLDU

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu bulunduğu iddia edilen 76 kamu görevlisinin yargılandığı davanın 130’uncu duruşması bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Karar beklentisi nedeniyle kalabalık olan duruşma salonunda yer olmaması dikkat çekti. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da davayı izledi.

Duruşmada ilk olarak sanık Trabzon İl Merkez Jandarma Komutanlığı'nda 2. Asayiş Tim Komutan Yardımcısı olarak görev yapan Ahmet Faruk Aydoğdu’nun ardışık arama kayıtlarına ilişkin tanık olarak eski eşi Kezban Demirdelen ile Hüseyin Çal dinlendi. Kezban Demirdelen, “Bu numarayı ben kullanıyorum. Kardeşim askerlik yaparken hafta sonu iznine çıktığında beni arıyordu” derken, Hüseyin Çal ise, “Askeriyedeyken araba alma muhabbetimiz olmuştu, Ahmet komutanımı aradım, o da yardımcı oldu. Ondan sonra da bana telefon verdiler” diye konuştu.

ÜYE HAKİM KALP AMELİYATI OLDUĞU İÇİN ERTELENDİ

Karar beklenen duruşmada, mahkeme başkanı Akın Gürlek, üye hâkim Ferhat Şahin kalp ameliyatı olduğunu, diğer üye hâkim Mücteba Akkaya da dosyayı bilmediği gerekçesi ile karar duruşmasına katılmak istemediğini belirtti. Gürlek bir sonraki karar duruşması 26 Mart 2021, saat 10.00’da görüleceğini söyledi.

AYDIN: 26 MART’TA YİNE BURADA OLACAĞIZ, BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ

Hrant’ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın karar sonrası Evrensel'e konuştu. Aydın, çıkacak kararla adalet mücadelesinin bitmeyeceğini belirterek, “Mevcut dava önemli eksiklikler içeriyor ve Dink ailesi avukatları bütün bu eksikliklere çekerek ihlal başvurusu yaptı. Ama Anayasa Mahkemesi ‘dava henüz sürüyor’ gerekçesiyle bu başvuruyu reddetti. Verilecek karar Hrant Dink için adalet mücadelesinin sonu değil olsa olsa yeni bir aşamasının başlangıcı olacak. Bir kez daha 'Biz bitti demeden bu dava bitmez” diye konuştu.

Aydın davanın geniş bir kamuoyunun başından beri izlediği bir dava olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Tabi ki Hrant Dink’in cenazesindeki o büyük kalabalık, çeşitlilik bugün hala bu davanın arkasında mıdır diye sorarsanız buna evet diyemeyiz, değildir. Ama bunun birçok nedeni var. En önemli nedeni bu davanın 14 yıldır sürüyor olması. Heyetler bile beşer kez değişti. Bu davanın savcısı 5 kez değişti. Ve tabi bu cinayet davası süreç içerisinde devletteki iktidar mücadelelerinin de aracı olarak kullanılmaya çalışıldı. Bütün bunlar bu davanın izlenmesindeki dikkati ve yoğunluğu süreç içerisinde azalttı. Ama bugün itibariyle bu ülkenin vicdan sahipleri ve dünyada pek çok insan Hrant Dink cinayeti davasını takip ediyor. 26 Mart günü Hrant Dink cinayeti davasında yargılanan kamu görevlileri hakkındaki kararı dinlemek için yine burada olacağız.”

MÜTALAADA 11 SANIĞA BERAAT, 51 SANIĞA CEZA İSTENMİŞTİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaa 14 Aralık 2020’de açıklandı. Mütalaada, iddianamede olduğu gibi Dink cinayetinin Gülen Cemaati tarafından işlendiği iddia edildi.

Mütalaada cinayetin işlendiği dönemde İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve cinayetin tasarı aşamasında Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Engin Dinç ile cinayetten önce Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan sanık Sabri Uzun hakkında yalnızca "görevi kötüye kullanma" suçundan en fazla 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. 

68 sayfalık mütalaada istenen cezaların bir bölümü şöyle: Cinayetin işlendiği dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer için “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlarından 18 yıl 3 aydan 31 yıla kadar hapis isteniyor.

Eski Trabzon Emniyet müdürü ve İstihbarat Daire başkanı Ramazan Akyürek için “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “Resmi belgede sahtecilik”, “Resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlarından 21 yıl 6 aydan 40 yıla kadar hapsi isteniyor.

Cinayetin işlendiği dönemde Trabzon Emniyet Müdürü olan sanık Reşat Altay için "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından toplam 23 yıl 3 aydan 33 yıl 6 aya kadar hapis isteniyor.

Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı İstihbarat Değerlendirme ve Analiz Merkezi görevlisi Hamza Celepoğlu için “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Kasten öldürme” suçundan müebbet, “Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçlarından da cezalandırılması isteniyor.

Gazeteci Ercan Gün için ise “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar cezalandırılmasını istendi.

Cinayetin işlendiği sırada Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı hakkında ise ‘silahlı örgüt üyeliği’, ‘tasarlayarak kasten öldürme’, ‘resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek’, ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından hapsi isteniyor.

14 YILLIK DAVA SÜRECİ: SUÇLULAR KONJEKTÖRE GÖRE DEĞİŞTİ

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastinin üzerinden 14 yıl geçti. Dink suikastıyla ilgili yargı süreci Nisan 2007'de başladı. Davada ilk etapta 12'si tutuklu 18 kişi yargılandı. 2008 ve 2009 yıllarında hazırlanan ek iddianamelerle sanık sayısı 20'ye yükseldi. Ocak 2012’de ise ilk hüküm verildi.

Azmettiricilerden biri olan Yasin Hayal bu süreçte cinayeti Erhan Tuncel ile birlikte planladığını söyledi. Sonrasında Tuncel’in bir dönem Trabzon Emniyet Müdürlüğü için muhbirlik yaptığı ortaya çıktı. Yasin Hayal, "tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırken, Tuncel 10 yıl 6 ay hapis cezası aldı ve tahliyesine karar verildi.

Cinayeti işleyen Ogün Samast ise 17 yaşından küçük olduğu için çocuk mahkemesinde yargılandı. 22 yıl 10 ay hapis ceza aldı, ki cezanın infaz süresi önümüzdeki birkaç yıl içerisinde dolacak.

Ana davada sanıkların tamamı "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraat etti. Yargılama sürecinin bu ilk aşamasında azmettiricilerin arkasındaki güç Ergenekon’a bağlanırken türlü yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ortaya saçıldığı 17- 25 Aralık 2013 sonrası ise cinayetin arkasında Gülen Cemaatinin olduğu dillendirildi. Kısaca, bir cinayetin arkasındaki faillerin kim olduğu sorusu sürece göre değiştirildi.

Akabinde, sanıkların tamamının "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraat ettiği yönündeki İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, Yargıtay'a taşındı. Mayıs 2013’te, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, "örgüt" yönünden verilen beraat kararını bozarak, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi oldukları gerekçesiyle yeniden yargılanmalarına hükmetti ve böylece davanın görülmesine yeniden başlandı. Nisan 2016’da, kamu görevlileri yani İstanbul ve Trabzon'da görev yapan istihbaratçılar ve jandarma görevlileri ile müfettişler yargılanmaya başladı. Ana dava ile kamu görevlilerinin yargılandığı dava birleştirildi. Bugüne kadar 129 duruşma yapıldı. Emniyet müdürleri, jandarmalar, müfettişlerin olduğu 6’sı tutuklu, 13 firari, 76 sanıklı dava dosyasında 500’ü aşkın klasör bulunuyor.

14 yıl boyunca mahkeme heyetinin 5 defa değiştiği davanın son heyetinin başkanlığını Akın Gürlek yapıyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Dışişleri'nden Arap Birliği'ne tepki: Mesnetsiz iddiaları tümüyle reddediyoruz

SONRAKİ HABER

Dev Yapı-İş: Ölmemek için tek çaremiz örgütlenmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa