05 Mart 2021 15:20

ODTÜ'lü kadınlar, 8 Mart etkinlikleri kapsamında bir araya geldi

8 Mart öncesi bir araya gelen ODTÜ'lü kadınlar üniversite içerisinde yürüyüş gerçekleştirip basın açıklaması yaptı. Kadınlar, taleplerini haykırdı, "Kadın üniversiteleri istemiyoruz" dedi.

ODTÜ | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ'lü kadınlar, ODTÜ Matematik Çimleri'nde buluşarak yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte "Özgür kadın, özgür kampüs", "Yaşasın kadın dayanışması" gibi sloganlar atıldı. Yürüyüş boyunca kadınlar akademideki cinsiyetsizliğe, pandemi döneminde artan şiddete karşı tepkilerini dile getirdi.

Rektörlük önüne yürüyen ODTÜ'lü kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu üyesi Ekin Durmaz okudu. Sonrasında Devrim Stadı'na yürüyen öğrenciler, basın açıklamasını burada da okudular.

Ekin Durmaz açıklamada, “Kadınların yıllardır mücadelesini sürdürdüğü şiddet, ayrımcılık, sömürü ve istismar özellikle pandemi nedeniyle evlere kapanmak zorunda kaldığımız son bir yılda da artarak devam etti. Ev içinde artan iş yükünün yıpratıcı boyuta gelmesi ile birlikte cinsiyet temelli eşitsizliğin derinleşmesi kaçınılmaz bir noktaya geldi” dedi.

"KADIN ÜNİVERSİTELERİ İSTEMİYORUZ"

“Tüm baskılara rağmen, kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmaları karşısında, haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyerek sokaklarda, meydanlarda omuz omuza mücadeleye devam etti” ifadelerini kullanan Durmaz, “Bu direnişe bir karşı hamle de ‘kadınlara güvenli bir alan yaratma’ bahanesiyle ve kadınların ayrı bir üniversitede eğitim görmeleri gerektiği savunularak ortaya atılan ‘kadın üniversiteleri’ kavramıyla geldi” dedi.

ODTÜ Toplulukları kendi alanlarına ve 8 Mart’a dair daha fazla kadına ulaşarak etkinlikler gerçekleştirdiğini ve gerçekleştirmeye devam ettiğini vurgulayan Durmaz, “Bölümlerdeki ve fakültelerdeki kadınlar, yüz yüze gelemese de bir araya gelip kendi sorunlarını tartışıyor ve birlikte çözümler üretmeye çalışıyor. Bizler her seferinde yaptığımız ‘bulunduğumuz her alanda birleşelim’ Çağrısını bu 8 Mart’ta da önümüzdeki engelleri aşarak gerçekleştirdik ve mücadele gücümüzü bugün burada olmayan ama bir araya geldiğimiz arkadaşlarımızdan alıyoruz. Bizleri korkuyla ve bıkkınlıkla yıldırmaya çalışan sisteme karşı hem burada bulunan arkadaşlarımızla hem de evlerinde olan arkadaşlarımızla birlikte ortak bir ses çıkartıyoruz” dedi.

Durmaz,  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ODTÜ'lü kadınlar olarak bu ötekileştirmenin, dışlamanın ve aynı zamanda kadınların yıllardır maruz kaldığı şiddetin ve istismarın mücadelesini vermeye ve ‘’eşit ve güvenli’’ kampüs talebini dile getirmeye devam edeceklerini belirtti.

Durmaz, “Bizler kadın üniversitelerinin kurulmasını istemiyoruz! Bizler kampüslerde kadınların eşit ve güvenli eğitim alabileceği şekilde politiklar uygulanmasını ve bu politikalarda önemli bir adım olan Cinsel Tacizi Önleme Birimi’nin işletilmesini istiyoruz!” diyerek taleplerini sıraladı. Tüm ODTÜ’lü kadınları talepleri etrafında bir araya gelmeye, dayanışmaya ve mücadele etmeye çağırdıklarını duyurdu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boris Johnson iktidarından sağlık emekçilerine “yüzde 1” zam

SONRAKİ HABER

Güngören'de eşini ağır yaralayan erkek intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa