Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube: İZENERJİ'de işçinin kabul etmediği TİS imzalanmayacak

İZENERJİ TİS görüşmelerinde arabulucu sürecinin başlayacağını duyuran Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “İZENERJİ işçisinin kabul etmediği hiçbir şey imzalanmayacak” dedi.

05 Mart 2021 18:17
Son Güncellenme Tarihi: 05 Mart 2021 22:25
Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile iş yerinde örgütlü Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasında yapılan toplu iş sözleşme süreci devam ediyor.

İZENERJİ şirketinde çalışan yaklaşık 10 bin işçiyi ilgilendiren ve 2021/ 2023 dönemi kapsayacak olan toplu sözleşme görüşmesi işvereni temsil eden SODEMSEN ile 5.oturum gerçekleşti. Yapılan oturumda 13 madde değerlendirilirken 3 madde geçti. Geçen maddeler ise, Madde 10: Temsilci İzni, madde 37: Günlük Ücretin Tanımı ve madde 64: Yıllık Ücretli İzin.

Yapılan görüşmede işveren taban ücretine yüzde 15 zam teklif verirken sendika ve İZENERJİ binası önünde toplanan işçiler bu teklifi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Bugüne kadar yapılan görüşmelerde toplam 74 maddeden 49’u kabul edildi. Bugünkü görüşme sonrası anlaşma sağlanamayan maddeler için uyuşmazlık tutanağı tutulmuş olup, arabulucu sürecinin başlanması bekleniyor.

ARABULUCU SÜRECİ BAŞLAYACAK

Kapı önünde bekleyen işçiler, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Sözleşme hakkımız grev silahımız”, “Diren direne kazanacağız”, “SODEMSEN şaşırma sabrımızı taşırma” sloganları atarak görüşmeden çıkacak sonucu bekledi.

3 buçuk saat süren görüşme sonunda Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız işçilere süreci anlattı. Yıldız, “Bugün 13 tane madde görüştük. 13 maddenin içerisinden 3 tanesi geçti. Temsilci izni, günlük ücretin yanımı ve yıllık ücretli izin geçti. Geriye kalan 26 maddemiz için uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Önümüzdeki hafta İŞKUR’a giderek arabulucu atanmasını talep edeceğiz. Sonra görüşmeler devam edecek” dedi.

Taban ücretine ise yüzde 15 teklif verildiğini söyleyen Yıldız, “İki gün önce belediye başkanımız katıldığı bir yayında ‘eşit işe eşit ücret’ dedi. Biz de yıllardır eşit işe eşit ücreti savunuyoruz. Bunun eşitleneceği tek bir yer vardır, o da toplu sözleşme masasıdır. Biz masadan kaçmıyoruz, en iyi toplu sözleşmenin masada bittiğini çok iyi biliyoruz. Önümüzde arabulucu ile birlikte 90 günlük sürecimiz var. Gelin eşit işe eşit ücreti bu toplu sözleşme masasında uygulayın” diye konuştu.

“TOPLU SÖZLEŞME TASLAĞI 10 BİN İŞÇİYLE HAZIRLANDI”

“Dün Efemçukuru yangınında, bir yıldır pandemide sokakta, geçen gün yaşanan selde, her alanda canını dişine takıp mücadele eden işçilerin ücretlerini gelin masada eşitleyelim. Ama eşitlemezseniz biz bu 90 günlük süreci en iyi şekilde değerlendirip işçi, emekçi arkadaşlarımızla ne yapmamız gerekiyorsa da yaparız” diyerek konuşmasını sürdüren Yıldız, “Bu taslak ne şube başkanının ne yönetim kurulunun ne de temsilcilerin hazırladığı bir taslak. Bu taslak, 10 bin emekçi arkadaşlarımızın talepleri doğrultusunda hazırlandı. Biz daha önceki toplu sözleşme süreçlerinde söylediğimiz ve yaptığımız gibi her aşamayı şeffaf bir şekilde işçi arkadaşlarımızla paylaşacağız. İZENERJİ işçisinin kabul etmediği hiçbir şeyin altına kimse imza atmayacak. Bunu herkes bilsin” dedi.  

Yıldız son olarak şunları kaydetti: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde biten toplu sözleşmeler var, biz de takip ediyoruz. Eğer ki taban ücreti 138 lira alana yüzde 15 teklif, 117 alana yüzde 15 teklif sunarsan burada eşitliği değil arayı açarsın. Biz buradaki toplu sözleşmenin hangi rakamla biteceğini biliyoruz. Gelin bu süreci uzatmayalım. 10 bin arkadaşımızı memnun edecek noktada bitirip İzmir halkına hizmetimizi daha mutlu şekilde üretmeye devam edelim.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu: Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam için alanlardayız

SONRAKİ HABER

Mardin'de önceki kayyuma yönelik soruşturmada gözaltı kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa