06 Mart 2021 02:44

İsveç'te pandemi en fazla kadın işçileri vurdu

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre pandemiden en fazla kadın işçiler olumsuz etkilendi. LO üyesi her 10 işçiden 2'si hastalık belirtisine rağmen çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Çikolata fabrikasında çalışan bir kadın işçi | Fotoğraf: Walter Otto/Unsplash

Paylaş

Kadınlar 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamaya hazırlanırken yapılan bir araştırma, İsveç'te pandemiden en fazla kadın işçilerin zarar gördüğünü ve kadınlar arasındaki işsizliğin erkeklere kıyasla daha fazla artış gösterdiğini ortaya koydu.

Araştırmaya katılan İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) üyesi her 10 işçiden 2'si hastalık belirtisine rağmen çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

LO tarafından Kantar Sifo'ya yaptırılan kamuoyu araştırmasına 3 bin işçi katıldı. Aralık 2020 ila Ocak 2021 arasında yapılan araştırmaya katılanlardan yüzde 93'ü çalışmayı pandemi öncesi olduğu gibi işyerlerinde sürdürdüğünü söyledi.

Koronavirüsün ortaya çıktığı bir yıl öncesi Halk Sağlığı Kurumu, emekçilere mümkünse evde çalışmaları çağrısı yaptı. İsveç'in koronavirüsü yayılmasını engellemek için belirlediği stratejinin daha çok memurların işlerine yaradığını ve memurların çoğunluğunun evde görevlerini yaptıkları belirlendi.

LO'nun yaptırdığı araştırma sonuçları evde kalma stratejisinin işçiler için geçerli olmadığını gösterdi. İşçilerden sadece yüzde 7'si kısmen veya tamamen evden çalışma sürdürdüklerini gösterdi. Araştırmaya katılanardan çoğu evde çalışabilecekleri halde işverenlerin bu imkanları kullanma önerisinde bulunmadığını söyledi.

İŞÇİLERİN KORONAVİRÜSE YAKALANMA RİSKİ FAZLA

İşçilerin çalışırken iş arkadaşları dışında başka insanlarla ilişki kurmak zorunda kalmaları da koronavirüse yakalanmaları riskini arttırıyor. Her 10 işçi kadından 8'i çalışırken iş arkadaşları dışında başka insanlarla ilişki kurmak zorunda kaldığını söylüyor. Bunların çoğunluğunu yaşlılık bakımı, çocuk bakımı ve sağlık sektöründe çalışan kadınlar oluşturuyor.

Her 10 erkek işçiden 5'i çalışma saatlerinin büyük bir bölümünde diğer insanlarla kontak kurmak zorunda olduğunu söyledi. Araştırma sonuçları sadece sanayide çalışan işçilerden çoğunluğunun sosyal mesafe kuralına uyduklarını ve başkalarıyla bir araya gelmek zorunda kalmadıklarını gösterdi.

Araştırmaya katılan işçilere işverenlerin pandeminin yayılmasını engellemek için yeterli önlemleri alıp almadığı sorusu yöneltildi. İşçilerin çoğu işverenlerin aldıkları önlemlerden memnun olduğunu söylerken 3 kadın işçiden biri, koronavirüsü hakkında yeterli eğitimleri olmadığını ve çalışırken gerekli koruyucu ekipmanlara sahip olmadığını belirtti.

Araştırma sonuçları böylece işçilerin toplumun diğer kesinmlerine kıyasla daha fazla kooronavirüse yakalandığını ve pandemiden ekonomik olarak zarar gördüklerini gösterdi.

İŞSİZLİK EN FAZLA KADIN İŞÇİLER ARASINDA ARTIŞ GÖSTERDİ

Pandemiden en fazla kadın işçilerin zarar gördüğü ve kadın işçiler arasında işsizliğin daha fazla artış gösterdiği belirlendi. LO'da uzman olarak çalışan Joa Bergold, “Pandemi sırasında en fazla kadınlar arasında istihdamın azaldı ve işsizlik arttı” dedi.

Koronavirüsünün yaygınlaşmasından hemen sonra işten atılmaların önüne geçmek için kısa gün çalışma uygulamasına geçildi. Ancak raporu hazırlayan uzmanlar, uygulamanın önemli olduğunu ama  kadın işçilere yardımda bulunmadığı değerlendirmesini yaptı.

İşçilerin çoğunluğu hasta olduklarında evde kaldıklarını söylerken her 10 işçiden 2'si hastalık belirtileri olmasına rağmen çalıştığını belirtti. Bunlardan bir kısmı Kovid-19 testi oldukları için çalışmaya devam ettiklerini söylerken bazıları da, hasta yazılmaya maddi durumlarının uygun olmadığını söylüyor.

KADIN İŞÇİLERİN YARISINDAN FAZLASI İŞ YÜKÜNÜN ARTMASINDAN ŞİKAYETÇİ

Kadın işçilerden yarısından fazlası pandemiden sonra iş yükünün artmasından şikayet ediyor.

Raporu değerlendiren LO Genel Başkanı Susanna Gideonsson, “Toplumun işlemesini sağlayan işçiler pandemi sırasında yüksek bedel ödüyor. Kadın işçilerin durumu daha önce de kötüydü. Şimdi toplum bir kez daha onların altındaki halıyı çekti” dedi.

İsveç'in korona stratejisinin işçilere değil orta sınıflara uyduğu değerlendirmesini yapan Gideonsson işverenler, kurumlar ve hükümetten gerçekleri kabul edip harekete geçmelerini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Salgında yaşamını yitiren sağlıkçılar sergiyle anıldı

SONRAKİ HABER

Moderna'nın Kovid-19 aşısının Japonya'da kullanımı için başvuruda bulunuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa