Mahkemeden skandal karar: Nüfus kaydına bakıp ceza verdiler
Adana’da “Seni Kürt partisine şikayet edeceğim” diyen yurttaşa, etnik kimliğine bakarak “Suç örgütlerinin adını kullanarak tehditte bulunmak” suçundan ceza verildi.
Fotoğraf: DHA
Volkan PEKAL
Adana
Adana’da “Seni Kürt partisine şikayet edeceğim” diyen 73 yaşındaki vatandaşa, etnik kimliğine bakarak “Suç örgütlerinin adını kullanarak tehditte bulunmak” suçundan ceza verildi. K.A’nın nüfus aile tablosu dosyaya delil olarak girdi. Sanık Avukatı Tugay Bek, “Tamamen hukuka aykırı, ayrımcılık içeren bir durum” dedi.
Adana’da genç bir kadının ailesinin, B. isimli gençle evlenmek istemesine razı olmaması sonucunda iki aile arasında yaşanan tartışmaların birinde 73 yaşındaki K.A. telefonla yapılan konuşmada karşı tarafa “Seni Kürt partisine söyleyeceğim, götürecekler” dedi. Telefonla yapılan konuşmada herhangi bir örgüt adı kullanılmamasına rağmen şikayet üzerine yürütülen soruşturmanın ardından K.A. hakkında 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme K.A. hakkında, ‘Konuşmalarında PKK’yi kastettiği’ne kanaat getirerek 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme kararının gerekçesinde “Etnik yapısı itibarı ile kendisine yakın hissettiği terör örgütü PKK’ye ve bağlı olduğu partilere bildirerek örgütün korkutucu etkisinden yararlanarak” şeklinde ifadeler yer aldı. Ayrıca K.A’nın nüfus aile tablosu dosyaya delil olarak girdi. Ceza almayacağı düşüncesi ile avukat desteği almayan K.A. ceza aldıktan sonra avukata başvurdu, istinaf mahkemesine itiraz etti.
AVUKAT BEK: ÜRKÜTÜCÜ BİR KARAR
Ülkede pek çok kurumda etnik yapı, mezhep, milliyet üzerinden ayrımcılığa tanık olduklarını ifade eden Avukat Tugay Bek, “Ancak bu son derece rahatsız edici bir karar. Müvekkilimiz HDP’nin oy tabanının güçlü olduğu bir mahallede yaşıyor. HDP’nin bu tür anlaşmazlıklarda aileleri uzlaştırdığını söylemesine rağmen müşteki tarafı bunun yasa dışı bir örgüt olduğunu iddia etmiş. Mahkeme de telefon konuşmasının hiçbir yerinde bahsi geçmese de bunun PKK olduğu sonucuna varabilmek için delil olarak 73 yaşındaki müvekkilimizin doğum yerine, nüfus kayıt tablosuna bakmış, öyle karar vermiş. Burada doğum yerine göre Kürt olduğu tespit edilen her kişinin terör bağlantısının da kurulabileceği yönünde bir kabulle hareket edildiği ortaya çıkıyor” dedi.
Müvekkilinin Iğdır nüfusuna kayıtlı olduğunu dile getiren Bek, “Iğdır’da HDP kazansa da son belediye seçimlerinde MHP ve HDP neredeyse eşit oy almış. Demek ki mahkeme sadece Iğdır’a da bakmamış, daha spesifik bir atış yaparak ilçe ve köyünü de tespit ederek bir hüküm vermiş diye düşünüyoruz. Delil nüfus kayıt tablosu olduğuna göre başka ilçenin nüfusuna kayıtlı olsaydı böyle bir ceza çıkmayacaktı. Mahkemenin hüküm vermeden önce nüfus kayıtlarına ve doğum yerlerine bakarak kişinin etnik yapısını tespit etmesi ve onun neticesinde bir karara varması tamamen hukuka aykırı, ayrımcılık içeren bir durum. Mahkemelerin de vatandaşların etnik yapısına göre karar vermesi yargının geldiği durum açısından son derece üzücü” dedi.
"MAHKEMEDEN HDP İLE PKK BAĞLANTISI VARSAYIMI"
“PKK’ye ve bağlı olduğu partilere” şeklindeki ifadenin karar gerekçesinde dikkat çekici bir başka husus olduğunu dile getiren Bek, “Legal siyasi bir partinin yasa dışı örgütle bağlantısı kurulduğuna dair bir delil olmamasına rağmen siyasi bir akıl yürütme ile bu sonuca varıldığı söylenebilir. HDP ile PKK arasındaki ilişkiyi mahkeme hangi delilerden yola çıkarak vermiş? Muhtemelen ülkedeki siyasi iradeyi temsil eden kişi ve kurumların açıklamalarına yola çıkarak onların tesiri ile vermiş. HDP’nin kapatılması, fezleke hazırlanması gibi siyasi konjonktürel durumların etkisine kalarak böyle bir karar verilmiştir” dedi.