Adana Tabip Odası Başkanı Menteş: Adana’da ciddi sayıda mutasyonlu virüs var
Orta risk grubunda yer alan Adana’da tedbirler büyük ölçüde hafifletildi. Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, "Kentte mutasyonlu virüs sayısı azımsanmayacak kadar yüksek" dedi.
Selahattin Menteş | Fotoğraf: Evrensel
Volkan PEKAL
Adana
Sağlık Bakanlığının koronavirüs risk haritasına göre orta risk grubunda yer alan Adana’da koronavirüs tedbirleri büyük ölçüde hafifletildi. Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Bakanlığın verilerine göre Adana orta risk grubunda yer alsa da kentte mutasyonlu virüs sayısı azımsanmayacak kadar yüksek” dedi. Menteş, son bir haftada kentte vaka sayılarının da artış gösterdiğini ifade etti.
"MUTANT VİRÜS RİSKİNİ ARTIRIYOR"
Adana’nın batısında Mersin’in doğusunda da Osmaniye’nin yüksek riskli iller arasında olduğuna dikkat çeken Selahattin Menteş, “Adana’daki vaka sayıları geçen haftaya göre daha iyi değil. Üstelik Adana’da gördüğümüz vaklar arasında mutasyonlu virüsler azımsanmayacak kadar yüksek. Her gelen vakada mutasyon çalışmadığımız halde böyle” dedi. Ellerindeki kitlerle İngiltere’de görülen mutasyonu tespit ettiklerine dikkati çeken Menteş “Mutasyonlu virüsün bulaşıcı özelliğinin daha fazla olmasından kaynaklı olarak biz 3’üncü pikin korkusunu taşıyoruz” dedi. Vaka sayıları tırmanıp mutasyonlu virüs riski artarken aşılamanın yeterli olmamasını eleştiren Menteş, “Elimizdeki aşının mutasyona karşı ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz. Korkumuz o ki aşılarımız mutasyona etkili olmazsa aşının da bir alamı kalmayacak” ifadelerini kullandı.
"AŞI YETERSİZ, AŞILAMA HIZ DÜŞÜK"
Aşılamada ancak 10 milyonlara yaklaşıldığını dile getiren Menteş, Adana’da ise nüfusun sadece yüzde10’unun aşılanabildiğini belirterek, “Siz 40 günde ancak 10 milyon aşılama yapabilmişsiniz. Nüfusun tam bağışık diyebilmemiz için yüzde 60-70’inin aşılanması gerekli. 2 doz olarak düşündüğünüzde en az yüz, yüz yirmi bin aşı gerekli. Bu aşılama hızı ile bu işi çözemeyiz” uyarısını yaptı. Aşı miktarı yetersiz olduğu için aşılama hızının düştüğünü belirten Menteş “Açtığımız aşı merkezlerinin sayısını bile azalttık. Şehir Hastanesi’nde aşı için açtığımız 25 poliklinik sayısını 5’e düşürdük. Çünkü MHRS randevuya izin vermiyor. Buradan şunu çıkarıyoruz, ya aşı miktarı az, hızı ona göre azaltıyorlar; ya da bu bir beceriksizlik. İki durumda doğru değil. Zaten okulları açtık, bir ay sonra kapanmak istemiyorsak aşılamaya hız vermek zorundayız” dedi.
Yeni dönemle birlikte illere yönelik kararların yerellerde alınmasını olumlu karşıladıklarını ifade eden Menteş “Çünkü hasta sayıları da insan davranışları da bölgelere göre değişiyor. Şimdiye kadar merkezden gelen kararlarla tüm iller belirlenmeye çalışıldı. Biz başından beri ‘Bırakın yerel dinamikler bu işi yönetsin’ dedik. Fakat burada da bağımsız kuruluşlar olan tabip odalarının mutlaka bu işin içinde olması lazım” dedi.