07 Mart 2021 23:10

Irak’a çalışmaya giden işçiler: Türkiye’de çalışıp geçinmek çok zor

Türkiye’de pandemi döneminde işsiz kalan yurttaşlar, Irak’a çalışmaya gitmeye başladı. Evrensel’e konuşan işçiler, Türkiye’de iş bulmanın imkansız hale geldiğini anlattı.

Fotoğraf, işçiler tarafından Evrensel'e ulaştırılmıştır.

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Türkiye’de pandemi döneminde işsiz kalan yurttaşlar, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimine (IKBY) çalışmaya gitmeye başladı. Gidenlerin arasında daha çok Diyarbakır, Şırnak, Van, Hakkari gibi Bölge illerden yurttaşlar yer alıyor. Evrensel’e konuşan işçiler, Türkiye’de iş bulmanın imkansız hale geldiğini, buna karşın iş bulsalar bile çalışıp geçinemedikleri için Irak’a geldiklerini söyledi.

İŞ BULMAK İMKANSIZ HALE GELDİ

Abdullah Kadirli, Türkiye’de pandemiyle birlikte iş bulmanın daha da zorlaşmasının yanı sıra Irak’ta çalışmanın parasal açıdan kendileri açısından kayda değer bir durum olduğunu söyledi. Daha önceleri Bölge’deki işsizlikten kaynaklı ülkenin batısına göçlerin yaşandığını şu an ise batıda da ciddi bir işsizlik durumunun olduğunu aktaran Kadirli, “Irak’taki gelir Türkiye gelirinden daha iyi. Para birimi olarak Türkiye’nin en az 2-3 katıdır. Türkiye’de özellikle pandemiden dolayı günümüz şartlarında iş bulmak imkansız hale geldi. Türkiye'nin batısında iş bulma imkanı doğudan batıya göçe neden oluyordu. Şimdi ülke sınırları dışına çıkılmaya başlandı. Türkiye şartlarından daha iyidir. Türkiye’de inşaata günlük 100 TL alan biri burada 200 TL ve üzeri yevmiye alabiliyor” dedi.

DOLAR YÜKSELDİ, İŞİNİ KAYBETTİ

Ali Kaplan (26), Diyarbakır’da balkon ve korkuluk işleri yaparken doların yükselmesiyle işleri yolunda gitmeyince Erbil’e gitmek zorunda kalıyor. Kaplan, “Diyarbakır’da balkon korkuluk işleri yapıyordum. Daha sonrasında 2020 yılı şubat ayında uğraştığım işle ilgili kendime bir imalat dükkanı açtım. İşlerim iyi gitmedi, doların yükselmesinden dolayı malzeme fiyatları hemen hemen her hafta artıyordu. Benim de gücüm malzeme almaya yetmiyordu bende dükkanı kapatmak zorunda kaldım. Sonrasında malzeme fiyatlarından dolayı ve pandemi başlamasıyla birlikte iş yapmam bayağı zorlaştı” dedi.

ÇAREYİ IRAK’A GİTMEKTE BULDU

Kaplan, daha önceleri de Kuzey Irak’a geldiğini işleri yolunda gitmeyince arkadaşları aracılığıyla tekrar çalışmaya gittiğini bu durumun isteyerek değil mecburiyetten kaynaklandığını söyledi. Kaplan, “Erbil kentinde çalışıyorum aylık 700 dolar kazanıyorum. Çalışıp hep kendime bir kazanç sağlayıp hem Diyarbakır’da yaşayan ailemin geçimine yardımcı olmaya çalışıyorum. Bizim gibi işçilerin hiçbir tanesi canı istedi diye kendi yaşadığı şehirden veya ülkesinden başka bir yerde iş bulmak istemez, hepsi ekonomik sebeplerden dolayı başka yerlere gitmek zorunda kalıyor. Maalesef bugün Türkiye’de çalışıp geçinmek çok zor. Ülkemde ne kadar çalışırsam çalışayım alın terimin karşılığını alamadım. Zaten bunun yüzünden buraya gelip çalışmak zorunda kaldım. Burada kazandığım parayı yaşadığım şehirde de kazanmak istiyorum” dedi.

DAHA FAZLA KAZANIYORLAR

Mustafa Ala, ise Kuzey Irak’taki çalışma koşullarına da dikkat çekerek, “Irak’ta iş güvenliği yok. Herhangi bir iş kazasında alınacak sorumluluk ve yetkili yoktur. İş kazasının getirdiği yaralanma ve ölüm kişinin kendi sorumluluğuna aittir. İş ortamı, yemek yenilen yer ve uyulan yerler Türkiye şartlarına göre daha aşağıda daha sağlıksız. Buraya çalışmaya gelenlerin tek bir amacı Türkiye'den daha fazla para kazanmaları” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de tarım işçilerini taşıyan kamyonet devrildi: 11 yaralı

SONRAKİ HABER

Çilem Doğan: Tüm mücadele eden kadınları selamlıyorum, 8 Mart kutlu olsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa