07 Mart 2021 12:59

GTOT'tan Boğaziçi'ne destek: Hükümet akademik özerkliği yıkmaktan vazgeçmeli

Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin eylemlerine bir destek de Almanya'dan, Türkoloji, Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Cemiyeti'nden geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanan Melih Bulu’nun istifası ve özerk üniversite talebiyle eylemlerini sürdüren Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin başlattığı eyleme bir destek de Almanya'dan geldi. Türkoloji, Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Cemiyeti (GTOT) tarafından yapılan açıklamada "Türkiye dostları olarak, Türk hükümetine bağımsız akademinin toplumun refahına yaptığı önemli katkıyı kabul etmesi ve baskıcı önlemlerle akademik özerkliği yıkmaktan vazgeçmesi için çağrıda bulunuyoruz" denildi. 

GTOT tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Türkoloji, Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Cemiyeti, son zamanlarda Boğaziçi Üniversitesine yeni bir rektörün tartışmalı atanmasıyla ve üniversitenin yeniden yapılandırılma planıyla belirginleşen, Türkiye'deki yüksek öğretim kurumlarında akademik özgürlüğün ihlalinden büyük endişe duymaktadır. Ayrıca, üniversite politikalarına karşı (barışçıl) protestoları nedeniyle haftalardır sözlü ve fiziksel saldırılara, hukuki tehditlere ve düşmanlıklara maruz kalan öğretim üyeleri ve öğrencilerin durumuna ilişkin derin kaygımızı da ifade ediyoruz.

Profesörlerin ve öğrencilerin kamu önünde vatana ihanet ve teröre destekle suçlanmaları, nefret ve tehdide hedef gösterilmelerinden dolayı dehşete düşmüş bulunuyoruz. Dayanışma ve desteğimizle onların yanındayız.

İçinde yaşadığımız dünyayı anlamak, toplumların olumlu gelişimi, sosyal, bölgesel ve küresel zorluklara çözüm arayışı için araştırma ve öğretimin bağımsızlığı vazgeçilmez bir ön koşuldur. Boğaziçi Üniversitesi, uzun yıllardır araştırmanın bağımsızlığına önem veren, olağanüstü araştırmalarıyla tanınan ve uluslararası düzeyde saygınlığa sahip akademik kurumların seçkin bir örneğidir. Mezunları ülkenin en iyileri arasındadır.

Öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından yapılmakta olan protestolar, aynı zamanda Türkiye'deki yükseköğretimin gelecekteki gelişimi, öğretim ve araştırma özgürlüğü için bir endişenin de ifadesidir. Barışçıl eylemleri ve ortaya koydukları argümanlarla bu öğrenciler, Türkiye'de canlı bir demokrasinin mihenk taşı olan kamuoyu oluşumuna önemli ve eleştirel bir katkı da sağlamaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi, 24 Türk üniversitesiyle birlikte, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin (EUA) 'bireysel tam üyesidir', dolayısıyla Magna Charta Universitatum'un ilkelerine bağlıdır. Magna Charta ve EUA'nın temel ilkeleri ise bağımsızlık ve akademik özgürlüktür. Türkiye ve Türk hükümeti, Avrupa Konseyi üyeliği ve Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusu aracılığıyla, akademik özgürlüğün ve eğitim kurumlarının kurumsal bağımsızlığının korunmasına bağlı kalacağını açıkça ve resmi olarak taahhüt etmiştir.

Türkiye dostları olarak, Türk hükümetine bağımsız akademinin toplumun refahına yaptığı önemli katkıyı kabul etmesi ve baskıcı önlemlerle akademik özerkliği yıkmaktan vazgeçmesi için çağrıda bulunuyoruz. GTOT, Avrupa akademik kuruluşlarına ve üniversite idarelerine ulaşarak Türkiye'deki düşünce özgürlüğü ve akademik özgürlük duyarlılığının artırılması için ilgili kurumlarla diyaloğu özendirmeye çalışacaktır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme "Yeşil Yol" projesinin iptalini isterken Rize İl Özel idaresi "devam" dedi

SONRAKİ HABER

Birleşik Krallık’ta 22 milyon kişiye birinci doz Kovid-19 aşısı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa