07 Mart 2021 16:31

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab: Lübnan patlamanın eşiğine geldi

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunlara işaret ederek, “Ülke çöküşün ardından patlamanın eşiğine geldi” dedi. 

Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Paylaş

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, başkent Beyrut’taki Hükümet Sarayı’nda basın toplantısı düzenledi. Lübnan’da, geçici hükümetin sorunlarla başa çıkmasının mümkün olmadığını söyleyen Diyab, bu durumda geçici olarak sürdürdüğü başbakanlık görevini bırakabileceğini söyledi.

Tek çözümün IMF’ye borçlanmak olduğunu ileri süren Diyab, “Lübnan’da tek çıkış yolu yeni hükümetin kurulmasıdır. Ülkedeki sosyal krizin çözümü için de tek yol mali krize çözüm getirmektir. Mali krizin çözümü için ise Uluslararası Para Fonu (IMF) müzakereleri başlatmanın dışında yol yoktur. IMF ile müzakereleri başlayacak adım da Lübnan’da reformları hayata geçirecek yeni kabinenin kurulmasıyla atılır. Lübnan çöküşün ardından patlamanın eşiğine geldi ve tehlikelerin önüne geçilememe boyutuna ulaşma tehlikesinden endişe ediliyor” ifadelerini kullandı.

LÜBNAN’DA NELER OLUYOR?

Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor. Bankalar, 17 Ekim 2019’dan beri yurt dışı havalelerini askıya almış ve müşterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine kısıtlamalar getirmiş durumda. Yerel para birimi Lübnan lirası ise Merkez Bankası kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada değer kaybıyla farkı fiyatlardan işlem görüyor. Merkez Bankasının belirlediği resmi kur 1500, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada dolar bugün itibarıyla 10 bin liranın üzerine çıktı. Beyrut Limanında ağustos 2020’de meydana gelen büyük patlama Lübnan’daki ekonomik sıkıntıları büyütürken yeni bir hükümet krizi de doğurdu.

Lübnan halkı ise ülkedeki sorunların temelinde mezhepçi ve dışa bağımlı siyasi rejim olduğunu belirterek hem ekonomik hem siyasi taleplerle uzun zamandır çeşitli biçimlerde protestolar gerçekleştiriyor. Ancak siyasi rantın mezhepçi dağılımı düzenini bozmak istemeyen rejimin temsilcileri bu talepleri dikkate almayarak sistemi sürdürecek ve ekonomik olarak dışa bağımlılığı artıracak çözüm arayışına devam ediyorlar. 

Son olarak Diyab hükümeti de Beyrut patlama sonrası gelen tepkiler üzerine 10 Ağustos 2020’de istifa etti, ancak siyasi rant anlaşmazlıkları nedeniyle ülkede aylardır yeni hükümet kurulamadı. 

Protestolar ise devam ediyor. Cumartesi günü, banka mevduatlarına erişim talebiyle Bankacılar Birliği önünde protesto düzenlendi. Ardından, Beyrut merkezindeki parlamento binasına yürüyüş yapıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ekvator Ginesi'nin Bata şehrinde 4 büyük patlama gerçekleşti

SONRAKİ HABER

Meksika’da hükümetten kadınlara karşı metal duvar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa