07 Mart 2021 17:45

Meksika’da hükümetten kadınlara karşı metal duvar

Meksika’da 8 Mart protestoları gerekçe gösterilerek başkanlık sarayı gibi bazı hükümet binaları metal bariyerlerle kapatıldı. Kadınlar, bariyerlere öldürülen kadınların isimlerini yazdı.

Ekran görüntüsü @hoysololeslie'nin Twitter hesabından yayımladığı videodan alınmıştır

Paylaş

Kadın cinayetlerinin artış gösterdiği ülkelerden biri olan Meksika’da, planlanan 8 Mart protestoları gerekçe gösterilerek başkanlık sarayı gibi bazı hükümet binaları metal bariyerlerle kapatıldı. Tepki gösteren kadınlar, bariyerlere öldürülen kadınların isimlerini yazdı.

Meksika’da 8 Mart yürüyüşleri gerekçe gösterilerek başkent Meksiko’daki Başkanlık Sarayı, 3 metre yükseklikteki metal bariyerle kapatıldı. Sosyal Demokrat Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bariyerin “Tarihi binaları provokasyondan ve vandallıktan korumak için” olduğunu savundu. 

Lopez Obrador’un kadın cinayetlerinin 2015-2020 yılları arasında yüzde 130 oranında arttığı belirtilen ülkede 8 Mart protestolarına karşı böyle bir “önlem” alması kadına yönelik şiddet konusundaki ilgisizliği olarak eleştiriliyor. Meksika’daki başka bazı sembolik binalar ve anıtların etrafı da bariyerlerle kapatıldı. Ayrıca kimi oteller de kendi binalarını tahtalarla kapattı. 

Reuters’ın haberine göre Devlet Başkanı Lopez Obrador, konuyla ilgili açıklamasında kadınların protesto etme hakkı olduğunu söyledi ancak bunun için kendi partisinin 2006’daki eylemlerini örnek göstererek “barışçıl” olması gerektiğini savundu. Lopez Obrador, “Başkanlık bizden çalındı... ve protesto ettik ama cam asla kırmadık” dedi. 

Meksika’da sosyal demokrat hükümetin iyi sınav veremediği konuların başında kadına yönelik şiddet geliyor. Meksika’da resmi verilere göre sadece geçtiğimiz yıl 939 kadın cinayeti işlendi. Son olarak ise tecavüzle suçlanan Felix Salgado’nun güney kenti Guerrero’un valilik görevi için aday gösterilmesi büyük tepki toplamıştı.

Lopez Obredor, kendi partisi MORENA’nın bir üyesi olan Salgado’dan desteğini çekmesine yönelik taleplerin “politik motivasyon”la yapıldığını savundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab: Lübnan patlamanın eşiğine geldi

SONRAKİ HABER

HDP MP Kerestecioğlu inquired about the connections of ISIS member to the authorities

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa