08 Mart 2021 09:48

İspanya'da son 17 yılda 1000'den fazla kadın katledildi

İspanya'da 1 Ocak 2007'den bu yana şiddete maruz kaldığı için suç duyurusunda bulunan kadınların sayısı 2 milyona yaklaşırken, bunlardan 504 bin 619'u koruma programlarına alındı.

Fotoğraf: Burak Akbulut/AA

Paylaş

İspanya'da son yıllarda en çok tartışılan toplumsal sorunlardan biri olan kadına yönelik şiddet, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir kez daha ülke gündemine geldi.

Eşitlikler Bakanlığının açıkladığı verilere göre, 45'i geçen yıl olmak üzere 2003-2020 yıllarında erkek arkadaşı veya eşi tarafından öldürülen kadınların sayısının 1082 olduğu bildirildi.

AA'da yer alan habere göre, son 17 yılda, erkeklerin uyguladığı şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların 37'sinin reşit olmadığı ayrıca 305 çocuğun da yetim kaldığı bilgisi paylaşıldı.

Bakanlık ayrıca 1 Ocak 2007'den bu yana şiddete maruz bırakıldığı için suç duyurusunda bulunan kadınların sayısının 2 milyona yaklaştığını, bunlardan 504 bin 619'unun koruma programlarına alındığını duyurdu.

DYM adlı şirketin yayımladığı verilerde ise 2020 yılında, İspanya'daki kadınların yüzde 7'sinin fiziksel veya psikolojik şiddete uğradığının belirtilmesi dikkati çekti.

Kadına yönelik şiddete karşı son yıllarda ciddi kampanyalar yürüten sol hükümet, bu sorunu toplumun "kanayan en büyük yarası" olarak görüyor.

BU YIL EYLEMLER YA YASAKLANDI YA DA KISITLANDI

Diğer yandan İspanya'da 8 Mart dolayısıyla her yıl yüksek katılımla yapılan eylemler bu yıl Kovid-19 salgını gerekçesiyle ya yasaklandı ya da katılım sayıları düşürülerek kısıtlandı.

Geçen yıl, salgının henüz başlarına gelen bir dönemde hükümetin organizasyonuyla Madrid'de yapılan ve 250 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüş, ülkede ciddi tartışmalara neden olmuştu.

Geçen yılki gösteriye katılanlardan, aralarında Başbakan Pedro Sanchez'in eşi Begona ile bazı kadın bakanların da olduğu çok sayıda kişide bir hafta sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilmişti.

Başkent Madrid'de bu yılki 8 Mart eylemlerinin yasaklanması kararı kitle örgütlerinin itirazlarıyla Anayasa Mahkemesine kadar götürüldü.

Ancak mahkeme, Kovid-19 vakalarının yoğunluğundan dolayı bu yasağın kaldırılmasına izin vermedi.

MADRİD'DE TARİHE GEÇEN KADINLARIN DUVAR RESİMLERİ SİYAHLA BOYANDI

İspanya’nın başkenti Madrid'de, belediyede alınan kararla bir mahallede bulunan, Frida Kahlo, Rosa Parks, Nina Simon gibi tarihe geçen kadınların figürlerinin olduğu duvar resimleri kimliği belirsiz kişilerce siyah ile boyandı.

(Madrid/AA)

ÖNCEKİ HABER

Şiir her zaman her yerde

SONRAKİ HABER

Türkiye'de uygulanan Kovid-19 aşısı sayısı 10 milyonu geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa