Dünyada 8 Mart: Şiddete, eşitsizliğe ve sömürüye karşı!
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde dünyanın her yerinde kadınlar şiddete, eşitsizliğe ve sömürüye karşı sokaklara çıktı.
Fotoğraf: Eko Siswono Toyudho/AA
Dünyanın her yerinde kadınlar şiddete, eşitsizliğe ve sömürüye karşı 8 Mart’ta sokaklara çıktı.
Hindistan’da çoğu köylü-çiftçi binlerce kadın, başkent Delhi’de tarım reformunu protesto eden çiftçilerin kamp kurdukları alana giderek 8 Mart’ı burada kutladı. Hardal tarlalarını temsil eden sarı örtüler takan kadınlar, çiftçileri yoksullaştıracak yeni tarım yasaları karşıtı sloganlar attı. Çiftçi bir aileden gelen 37 yaşındaki Veena, “Bugün kadın gücünü göstermek açısından önemli bir gün. Eğer kadınlar birleşirse hedeflerimize daha hızlı şekilde ulaşacağımıza inanıyorum” dedi. Ülkede çiftçilerin yarısından fazlası borç içinde ve 2018 ve 2019’da 20 bin 638 çiftçinin intihar etti.
Meksika’da artan kadın cinayetlerine karşı birçok kentte yürüyüşler düzenlendi. Ciudad Juarez’de de kız çocukları öldürülen kadınlar ellerinde öldürülen çocuklarının isimlerinin yazılı olduğu haçlarla yürüdüler. Meksika’da ayrıca, Devlet Başkanı Lopez Obrador, 8 Mart protestoları gerekçesiyle başkanlık sarayı ve bazı binaların etrafını 3 metre yükseklikteki metal bariyerlerle kapattığı için kadınlardan büyük tepki gördü.
Karayip ülkesi Dominik Cumhuriyeti’nde kadınlar, ellerinde çiçekler ve öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu dövizlerle başkent Santo Domingo’da bulunan Ulusal Meclis önünde toplandılar.
Asya ülkesi Endonezya’nın başkenti Cakarta’da kadınlar, Başkanlık Sarayı yakınlarında bir araya gelerek eşitlik, adalet ve kadınların yaşam koşullarının iyileştirilmesi taleplerini dile getirdiler.
Nepal’in başkeni Kathmandu’daki 8 Mart yürüyüşünde diğer hakların yanı sıra kadın hijyen ürünlerindeki verginin kaldırılması talebi öne çıktı.
Pakistan’ın Lahore kentinde de çeşitli sendikalardan kadınlar hakları ve talepleri için yürüyüş yaptı.
İspanya’da 8 Mart’a yasakların gölgesi düştü. Mahkemeler başkent Madrid’deki 8 Mart eylem ve etkinliklerini Kovid-19 salgını gerekçesiyle yasakladı. Ancak kadınlar başkent Madrid'in merkezindeki Sol Meydanı'nın da toplanarak taleplerini dile getirdi.
İsrail’de bir grup kadın Tel Aviv bölge mahkemesi önünde bir araya geldi. Bir kadın “Bir sonraki (kurban) olmayı reddediyorum” dövizi açarken yerlere ise öldürülen kadınları temsilen siyah-kırmızı tabutlar konuldu.
İsrail ablukası altında Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinli kadınlar, 8 Mart için sahilde yürüyüş düzenledi. Filistin Olimpiyat Komitesi ile Filistin Spor Kültürü Federasyonu tarafından “Kendinden Emin Adımlar” sloganıyla organize edilen yürüyüşe onlarca kadın katıldı.
Yunanistan’da birçok şehirde 8 Mart için kitlesel eylem ve etkinlikler yapılıyor. Kamu çalışanları ve işçiler, 12-15.00 arası iş durdurma kararı alarak öğ saatlerinde miting düzenledi. Atina ve Selanik’te düzenlenen eylemlerde kadınlar "Kadına şiddete hayır'', ''eşit haklar istiyoruz'' sloganları ile yürüdü.
İtalya’da milletvekillerinden yazarlara toplumun önde gelen yüz ismi, ‘Treccani İtalyanca Sözlük’teki kadın kelimesinin “cinsiyetçi” karşılıklarının değiştirilmesi için kampanya başlattı.
Brüksel’de Ulusal Emeklilik Bürosu önünde toplanan kadınlar ücretlerde cinsiyet eşitsizliğini proteste etti. Kadınlar, daha iyi ücret, daha iyi emekli aylıkları talep etti.
Avustralya’nın Sydney kentinde sağlıkçılardan öğretmenlere yüzlerce işçi ve emekçi kadın hükümet binası dışında toplanarak kadına yönelik şiddeti lanetledi ve “İşyerinde eşitlik” talebini yükseltti. Avustralya parlamentosu, cinsel saldırı iddialarıyla çalkalanıyor. Geçen ay Başbakan Scott Morrison’ın Liberal partisinin üç kadın çalışanı, 2019 ve 2020’de aynı adam tarafından tecavüze uğradıklarını açıkladılar. Geçtiğimiz hafta ise Adalet Bakanı Christian Porter da kendisine yönelik tecavüz iddiası olduğunu, bu iddiayı reddettiğini açıkladı.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Mihaylivskiy Meydanı'nda toplanan kadınlar Bağımsızlık Meydanı'na yürüdü. Pandemide artan ev içi şiddete dikkat çekerek kadınların hakları için mücadele çağrısı yaptı.
Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen kadınlar, "Feminist Grev" yürüyüşü düzenledi. (DIŞ HABERLER)
Uruguay'ın başkenti Montevideo'da binlerce kadın, 8 Mart'ta yürüyüş düzenledi.
Güney Amerika ülkesi Şili'nin başkenti Santiago'da bir araya gelen yüzlerce kadın, Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi.
Brezilya'nın Sao Paulo kentinde bir araya gelen kadınlar yürüyüş düzenledi. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu protesto eden kadınlar, ihtiyaç sahibi aileler için devlet tarafından yapılan para yardımının tekrar başlatılması ve tüm nüfusun koronavirüse karşı aşılanması talebinde bulundu.
Orta Amerika ülkesi Guatemala'nın başkenti Guatemala City'de bir araya gelen kadınlar yürüyüş yaptı.
Güney Amerika ülkesi Arjantin'de binlerce kişi gösteri düzenledi. Başkent Buenos Aires'in merkezindeki Mayıs caddesinde toplanan kalabalık, Ulusal Kongre binasına kadar yürüdü.