08 Mart 2021 11:32

CHP’li Gülizar Biçer Karaca: Tarım işçisi kadınların güvencesi yok

8 Mart dolayısıyla kadın tarım işçilerini ve üreticileri ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "Yevmiyeyle yıllardır çalışan kadınlar güvenceden yoksun" dedi.

Fotoğraf: CHP

Reklam

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Sarayköy’de yevmiyeyle çalışan kadın tarım işçilerini ve üreticileri ziyaret etti. Karaca, suyun içinde sebzeleri temizleyen, satmak için uğraşan kadınların sıkıntılarını dinledi.

Soğuk sıcak, gece gündüz demeden yetiştirdikleri, suda temizledikleri, marketlerde en az 5-6 liradan satılan ıspanak ve sebzeleri 1 ile 2 liradan satabildiklerini belirtti. Geçen yıldan bu yana artan maliyetlere rağmen fiyatın değişmediğini aktaran kadınlar, salgından da olumsuz etkilendiklerini anlattı.

“YEVMİYEYE GİTMEZSEK AÇ KALIRIZ”

Sabah 05.00’te tarlada çalışmaya başladıklarını, saat 13.00’e kadar çalıştıklarını anlatan kadınlar, günde 80 lira için 65 yaşında yevmiyeyle çalışmaya mecbur kaldıklarını söyledi.

“Gitmesek aç kalırız, ihtiyaçlarımızı göremeyiz” diyen kadınlar sabit maaş talebinde bulundu.

“YASA TEKLİFLERİMİZ, ÖNERGELERİMİZ BEKLETİLİYOR”

Karaca, kadın emeği karşılıksız kalmayacak diyerek Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajını paylaştı.

Karaca, “Tarımda çalışan kadınların çoğu ücretsiz aile işçisi durumunda. Yevmiyeyle yıllardır çalışan kadınlar ise güvenceden yoksun. Oysa ki salgının yükünü kadınlar sırtlanıyor. Emeklerinin karşılıksız kalmaması için çalışmak hepimizin sorumluluğu. TBMM’de yasa tekliflerimiz, önergelerimiz bekletiliyor. Son olarak kadın yoksulluğunun araştırılması için Araştırma Komisyonu kurulması amacıyla teklif verdim. Kadınlar için kadınlarla birlikte mücadeleye devam” mesajını verdi. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam