Gıda-İş: Krize, güvencesiz çalışmaya ve şiddete karşı kadınlar örgütlü mücadeleye
DİSK/Gıda İş Genel Sekreteri Olcay Ozak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde açıklama yaptı: "Mücadeleyi birlikte örgütlediğimiz yeni haklar kazandığımız 8 Mart’ları yaratacağımız günlere..."
Fotoğraf: Evrensel
DİSK/Gıda İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "8 Mart’a pandeminin ağırlaşmış koşulları altında giriyoruz, ekonomik kriz pandemi ile iyice derinleşiyor, işsizlik yoksulluk ve şiddet her geçen gün artıyor. Pandemi ile birlikte ev içi emeğin artması, fazla mesailerle 12 saate çıkan çalışma saatleri, ücretsiz izin uygulamaları ve Kod 29" diyen Ozak, "Mücadeleyi birlikte örgütlediğimiz yeni haklar kazandığımız 8 Mart’ları yaratacağımız günlere" ifadelerini kullandı.
DİSK/Gıda İş'in 8 Mart açıklamasının tamamı şöyle:
"8 Mart’a pandeminin ağırlaşmış koşulları altında giriyoruz, ekonomik kriz pandemi ile iyice derinleşiyor, işsizlik yoksulluk ve şiddet her geçen gün artıyor. Pandemi ile birlikte ev içi emeğin artması, fazla mesailerle 12 saate çıkan çalışma saatleri, ücretsiz izin uygulamaları ve Kod 29.
Bütün bunlar kadınların iş yükünü artırmaya ve geleceksizleştirmeye devam ediyor. Pandemide karlarına kar katan patronlar ücretsiz izin ve KÇÖ ile emek sömürüsünü artırdıkça artırdı. Yine kısa çalışma ödeneği ile kadınların analık hakkı ödeneği gasp edildi. Bu dönemde kadın işçilerin istihdamdaki yeri küçüldü. Kadınlar büyük oranda iş gücünden düştüler. Sigortasız ve düşük ücretle çalışma oranı kadınlarda daha fazla. Kadınları yoksullaştıran bu durum aynı zamanda kayıt dışı çalışmanın kadınlar arasındaki fazlalığına işaret ediyor.
Yaşlı hasta ve çocuk bakımı, ev içi emeğin kadınlar üzerinden sağlanması kadın emeğinin sömürüsünün resmidir. Sosyal hizmetlerin kısıtlılığı, kreş ve gündüz bakım evlerinin ücretli olması kadınların bu hizmetlere erişimlerini sınırlıyor.
İşyerlerinde yaşanan mobbing, taciz ve şiddet olayları ve eşit işe eşit ücret ilkesinin çoğu yerde uygulanmayışı kadın işçiler arasında endişe ve kaygıya yol açtığı gibi adalet duygusunu da zedeliyor.
Bütün bu yaşananlara karşı kadınların haklarından, hayatlarından vazgeçmeyerek bulabildikleri her alanda olabildiğince yan yana geldiği dayanışma içinde bulunduğu mücadeleyi birlikte örgütlediğimiz yeni haklar kazandığımız 8 Mart’ları yaratacağımız günlere..."