08 Mart 2021 12:58

Finlandiya’da yerel seçimler pandemi nedeniyle ertelendi

Finlandiya’da nisan ayında yapılması planlanan yerel seçimler Kovid-19 salgınının yeniden yaygınlaşacağı tespiti üzerine ertelendi.

Finlandiya Parlamentosu | Fotoğraf: Hteink.min/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya hükümeti, pandeminin yaygınlaşma riski olduğu gerekçesiyle 18 Nisan günü yapılması planlanan yerel seçimleri erteledi. Seçimlerin ertelenmesi kararına Gerçek Finler partisi dışındaki tüm muhalefet partileri destek verdi.

Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson, düzenlediği basın toplantısında Sağlık ve Refah Enstitüsü’nün (THL) önceki gün açıkladığı raporun yerel seçimlerin ertelenmesinde belirleyici olduğunu söyledi.

Henriksson, teknik olarak seçimleri nisan ayında yapmalarının mümkün olduğunu ancak raporun açıklanmasından sonra durumun radikal bir biçimde değiştiği için yerel seçimleri 13 Haziran’a ertelediklerini açıkladı.

KORONA VAKALARI 11 BİN 200’E ÇIKABİLİR

THL’nin yaptığı değerlendirmelerde koronavirüsün daha da yaygınlaşacağını ve 18 Nisan’da vaka sayısının 2 bin 600 ile 11 bin 200 arasında değişeceği tahminlerinden sonra seçimleri ertelemeye karar verdiklerini belirtti.

“Dün sabah işe gittiğimde seçimlerin nisan ayında yapılacağını düşünüyordum ama rapor her şeyi değiştirdi” diyen Henriksson, haziran ayında koronavirüsün azalacağını öngördüklerini söyledi. Pandeminin yaygınlaşmasının durdurulması için aşı yapılacakların sayısının artacağına dikkat çekti.

Yerel seçimleri ertelemelerinin bir diğer nedeninin de seçimin meşruiyeti olduğunu söyleyen Henriksson, “Eğer halk dışarı çıkmaktan ve oy kullanmaktan korkarsa seçimin meşruiyeti maceraya atılır” dedi.

Henriksson, sağlık kurumlarının raporları ve değerlendirmelerine güvenilmesi gerektiğini vurguladıktan sonra  “Eğer kurumlar pandeminin daha da yayılacağını tahmininde bulunuyorsa buna  inanmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

IRÇKI PARTİ KARŞI ÇIKIYOR

Parlamentoda grubu bulunan 7 parti, seçimlerin ertelenmesi üzerinde görüş birliğine varırken göçmen karşıtı muhalefet partisi Gerçek Finler, seçimin ertelenmesine karşı çıktı. Gerçek Finler, seçimlerin ertelenmesine karşı çıkma gerekçesi olarak dünyanın pek çok ülkesinde pandemiye rağmen seçimlerin yapıldığını gösterdi.

STT ajansına açıklama yapan Gerçek Finler’in Sekreteri Simo Grönroos, seçimlerin ertelenmesi için bir neden olmadığını öne sürerek daha kötü durumda bulunan ülkelerde seçimler yapılırken Finlandiya’da ertelenmesinin demokrasinin güvenirliğini ortadan kaldıracağını iddia etti.

BAKAN: İSTİFA ETMEMLE KORONA ORTADAN KALKMAZ

Muhalefetteki Ulusal Koalisyon Partisinin gençlik örgütü de, seçimlerin ertelenmesi durumunda Adalet Bakanının istifa etmesini istedi. Henriksson, eleştirileri “İstifa etmesiyle koronavirüsün ortadan kalkmayacağını” söyleyerek yanıtladı.

Bakan, belediye yönetimleri için hazırlanan adaylık listelerinin geçerli olduğunu ancak partilerin listelerini tamamlama hakları olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Tek Gıda-İş Bel Karper'de basın açıklaması yaptı

SONRAKİ HABER

Bilecik'te bir erkek taksiye binmeye çalışan bir kadını darbetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa