Adana’da kadınlar yasakları aşarak gökkuşağı bayraklarını açtı
Adana'da 8 Mart mitingi için bir araya gelen kadınlar polisin keyfi yasaklarına ve engellemelerine gökkuşağı bayrakları açarak tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Adana'da kadınlar Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleşecek 8 Mart mitingi için Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya geldi. LGBTİ+ bayraklarının keyfi olarak yasaklandığı mitinge gök kuşağı renkli bayraklar ve dövizler alınmadı. Yasakla ilgi yazılı bir karar isteyen kadınlar keyfi uygulama ile karşılaştı. Alana sarı kırmızı yeşil şeritler olan bir çorapla giren kadın alana zorlukla girdi. Kadın Emeği Kollektifi'nin pankartı üzerindeki gök kuşağı logosu kesildikten sonra alana alındı. Kadınlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" diye tepki gösterdi.
Miting Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirildi. Basın açıklaması okunduğu esnada kadınlar gökkuşağı bayrakları açarak yasakları protesto etti.
“GÖKKUŞAĞI ARAMIZDA”
Alanda Adana Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Pelin Çiçek, Adana Emniyet Müdürlüğü’nün toplumun genel ahlak anlayışına aykırılıkları olduğu gerekçesi ile 8 Mart miting alanına LGBTİ+ları ifade eden görsel, döviz, bayrak, flama vb materyallerin girişine izin verilmeyeceğini, bulundurulması durumunda müdahale edileceğini söyleyerek kendilerine göz dağı verm istediğini belirterek “Biz kadınlar olarak hiçbir meşru ve yasal dayanağı olmayan bu yasaklama, engelleme ve gözaltıları asla kabul etmiyoruz! LGBTİ+’lar vardır, var olacaktır! Gökkuşağı 8 mart’ta aramızda” dedi.
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KAYITSIZ, ŞARTSIZ UYGULANSIN”
İstanbul Sözleşmesini uygulamaktan imtina eden, kadınların haklarına göz diken iktidarın, şimdi kadınların elindeki tek dayanak olan İstanbul Sözleşmesi'ni tartışılabilir hale getirmeye çalıştığına vurgu yapan Çiçek, “ Kadınları şiddetten korumak için yeni anayasa yapacağını ilan ediyor. Biz kadınlar, geleceğimizi iktidarın vaatlerine bırakamayız. İstanbul Sözleşmesi tartışılamaz! Sözleşme koşulsuz şartsız uygulansın! “ denildi.
“KATİLLER ETKİN SORUŞTURULMUYOR”
Adalet ve yargı sisteminin kadın katillerini, tecavüz faillerini etkin ve objektif soruşturmadığını ama diğer yandan, ölmemek için kendini savunan kadınların müebbet hapis ile yargılandığı ifade eden Çiçek, “Geçtiğimiz yıl Adana'da, kendisine yıllardır şiddet uygulayan evli olduğu erkeğe öz savunma uygulayarak hayatta kalan kız kardeşimiz Fikriye Özbek tutuklanmıştı. Erkek yargı yıllardır uygulanan şiddeti görmezden gelerek yaşamını savunan kadınlara 'katil' sıfatını koymaya çalışıyor.” dedi.
Sağlık emekçisi kadınların yoğun çalışma koşullarından sonra ev içi emek, annelik gibi görevlerden dolayı insani yaşam standartlarından uzaklaştıklarını belirten Adana Kadın Platformu “Bu görevleri aksattıkları zaman şiddete maruz kaldılar. İş yerlerinde covid-19 tehlikesinde, evde ise erkek şiddetine uğradılar” diye konuştu. Hükümetin kadın üniversiteleri açmayı gündem etmesine de dikkat çeken Çiçek, “Burada ve bir ardayız Kadın üniversiteleri kadınların yaşamında gerici bir çözülme yaratmaktan bir adım öteye gidemez. Size kadın üniversitelerini açtırmayacağız. Üniversiteli genç kadınların ihtiyacı cinsel taciz birimleri, cinsiyet eşitliğini esas alan dersler, güvenli alanlar yaratmadır; kadın üniversiteleri değil!” dedi.
“İŞİMİZ, AŞIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Mitingde söz alan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, kadın erkek eşitsizliğinin binlerce yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirterek yönetenlerin kurmaya çalıştıkları faşist iktidarda kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin artarak devam ettiğimi söyledi. Pandemide ekonomik krizin en ağır bedelini kadınların daha da katlanarak ödediğini ifade eden Hatimoğulları, “İşsisiz, güvencesisiz, açız ve düşük ücretle çalışıyoruz. Üstelik bu pandemi koşullarında evde daha fazla yoksullukla birlikte daha fazla şiddete de daha fazla marız kaldık. Bizim mücadelemiz, şiddete karşı, işimiz için aşımız için olmaya devam edecek” dedi. (Adana/EVRENSEL)