09 Mart 2021 23:53

Kod 29 kaldırılsın ödemeler artırılsın

‘İşten çıkarma yasağı’ ve nakdi ücret desteği 2 ay daha uzatıldı. Pratikte çalışanın mağduriyetine dönüşen uygulamaya dair emekçilerin talepleri farklı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile işten çıkarma yasağı, 17 Mart’tan itibaren iki ay daha uzatıldı. Şu anki haliyle işten atmanın gerçek anlamda yasak olmadığını, emekçilerin Kod 29’dan işten atıldığını, yüz binlercesinin ücretsiz izne çıkarıldığını belirten İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) “İşten atmaların gerçek anlamda yasaklanması ve işçilerin hak kaybı yaşamaması, ücretli izinli sayılmaları gerekiyor” dedi.

AKP İktidarı pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneği ve işten atma yasağı adı altında ücretsiz izin uygulamasını devreye soktu. Kısa bir süre önce bu uygulamaların son kez uzatılacağı açıklanırken, dün işten atma yasağının 17 Mart’tan itibaren iki ay daha uzatıldığı duyuruldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla nakdi ücret desteği ve fesih kısıtını 2 ay süreyle uzatıyoruz” dedi.

İİSŞP üyelerinden Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz, Evrensel’e yaptığı açıklamada işten atma yasağının bu haliyle ücretsiz izin uygulaması olduğu ve sendikaların başından beri buna itiraz ettiği vurguladı. Ceviz, “Ücretsiz izin uygulaması uzatıldı ama bu iyi oldu diyebileceğimiz bir uygulama değil. Yüz binlerce insan sözde işten atılmadı ama ücretsiz izne çıkarıldı. Çünkü bu uygulamayla emekçiler günde 39-47 lira ile yaşamaya mahkum edildi. İşçiye ödenen bu miktar da İşsizlik Fonundan aktarılıyor. Bu uzatmalardan sonra işlerinden olan insanların o süreçte İşsizlik Fonundan yararlanamayacakları gibi muğlaklıklar var. Bunun yanında bu süreçte işçiler İş Kanunu’nun 25/2 maddesinin çıkış kodu olan Kod 29’la işlerinden edildi. Dün daha çok sendikalaşma çalışmalarını engellemek için kullanılıyordu. Bugün tazminatsız işten atmanın bir aracı haline getirildi” dedi.

Ceviz emekçilerin taleplerini şöyle sıraladı: “1 milyon insan ücretsiz izin uygulamasına dahil. Bunun uzatılması bir talepmiş ve iktidar bunu karşılamış gibi oluyor. Ama sendikalar en baştan beri ücretli izin talep ettiler. İşten atmalar gerçekten yasaklanmalı ve işçiler hak kaybı yaşamadan tam ücret almalı. İş Yasası’nın 25/2 maddesinin düzenlenmesi lazım. İşveren işçiyi işten çıkardığında gerekçesini ispat etmeli. İşten atılanların yaşamları güvence altına alınmalı. Ayrıca bu süreçte patronlar da sorumluluk almalı. Biz daha çok fabrikalar açısından tarif ediyoruz. Bunun yanında tabii ki küçük işletmelerde, 5-10 kişi çalışan esnafın da desteklenmesi gerekir.”

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI YOK, TAZMİNATLI İŞÇİ ÇIKARMA YASAĞI VAR

Çalışma Ekonomisi Doktoru Murat Özveri Evrensel’deki köşesinde işten çıkarma yasağının olmadığını, tazminatlı işten çıkarma yasağının olduğunu belirtmişti. Özveri, “İşverene getirilen işçi çıkarma yasağını düzenleyen 4857 sayılı İş Yasası’nın geçici 10. maddesi, işçinin İş Yasası’nın 25/II maddesinde düzenlenen ‘Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri’ nedenlerine dayalı işten çıkarmaları yasaklamamıştır. Yasaklanan işçi çıkarma, işverenin tazminat ödeyerek geçerli nedenle işçi çıkarmasıdır. Yani işverene hiçbir yük getirmeyen işçiyi kıdem ihbar tazminatı ve işsizlik sigortası hakkından yoksun bırakan işçi çıkartmalar serbest, işverene kıdem ihbar önel ücreti ödeme yükümlüğü getiren işten çıkartmalar yasaktır. İşveren tazminat ödeyerek işçi çıkarmanın yasaklandığı yerde kendisine hiçbir maliyeti olmayan, sadece fesih yazısına maddede geçen bir nedeni yazıp SGK’ye bildirimde ‘Kod 29’ işaretlediğinde işçi çıkarma olanağına kavuşturulmuş, işçiye mahkemeye gidip haklı nedenin olmadığını kanıtlamanın dışında hiçbir yol bırakılmamıştır” demişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TÜM BEL-SEN Diyarbakır Şube Eş Başkanları İçişleri Bakanlığı kararıyla ihraç edildi

SONRAKİ HABER

‘Tam zamanlı çalışıp yarım ücret alıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa