10 Mart 2021 13:50

Akkuyu Nükleer Santrali 3. reaktörünün açılışı tüm itirazlara rağmen yapıldı

Akkuyu Nükleer Santrali’nin 3. reaktörünün temel atma töreni tüm itirazlara rağmen gerçekleştirildi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus Devlet Başkanı Putin de video-konferans yöntemiyle katıldı.

Fotoğraf: Serkan Avci/AA

Paylaş

Bütün itiraz ve uyarılara rağmen yapımına devam edilen Mersin Akkuyu Nükleer Santralinin 3. reaktörünün temel atma törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katıldı.

Fukuşima ve Çernobil nükleer felaketler hafızalardayken 11 Mart Fukuşima nükleer felaketinin yıl dönümünden bir gün önce yapılan temel atma törenine kamuoyunun tepkisi büyük. Dün açıklama yapan Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Çernobil nükleer santralinin de kurucusu olan ROSATOM şirketinin yaptığı santrallerde arızalar yaşandığına dikkat çekerek, “Sayın yetkililer Rus ruleti oynuyorsunuz ama namlu ülkemiz ve Akdeniz havzasında yaşayan bütün halkların kafasına çevrilmiş durumda. Bunu milyonlarca insana yaşatmaya hakkınız yok!” diye seslenmişti.

PUTİN VE ERDOĞAN TÖRENDE KONUŞTU  

3. reaktörünün temel atma töreninde konuşan Putin nükleer santrali "Akkuyu NGS projesinin gerçekleştirilmesi Türkiye’nin enerji güvenliğine ciddi katkılar sağlayacak, ekonomisini daha da güçlendirecek" ifadeleriyle savunurken “Akkuyu NGS projesinde en sıkı güvenlik tedbirlerine uyulmaktadır", "projenin çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan da "haklı gurur" yaşadıklarını söyleyerek "Temelini 3 yıl önce Sayın Putin'le birlikte attığımız Akkuyu'nun 3. reaktörün temelini atıyoruz. Bu hamlemizle enerjide ülkemizin yarınlarını garanti almayı hedefliyoruz. Salgına rağmen ekonomimiz büyümeyi sürdürüyor. Geçen sene dünyada bir çok ülke ciddi daralmalar yaşarken biz yüzde 1.8 büyüdük" diye konuştu.

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise "İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız" dedi.

NKP: 10 MART’TIN SONU 11 MART FUKUŞİMA

Nükleer santrallere karşı yıllardır mücadele yürüten Mersin Nükleer Karşıtı Platformu da dün yaptıkları açıklama ile “Santralden elde edilen enerjinin en fazla yüzde 40’ı elektriğe çevrilir durumda, geriye yüzde 60’lık enerji ısıya dönüşür ve bundan dolayı o ısıyı soğutmak için her gün 1 milyon 200 bin metreküp su gerekiyor. Ve sadece soğutma işlemi bile küresel ısınmaya temel etken oluyor. Ayrıca 'Yakıt Çubuğu'nun daha maden çalışmasında 'karbon ayak izi' ortaya çıkar. Bu gerçek nükleer santrallerin çevre dostu olmadığının somut bir örneğidir. Soğutma suyunu denizden alıp, ısınan suyu tekrar denize deşarj eden borularda tıkanma olmaması için kullanılacak kloru saymıyoruz bile. Klor her türlü canlının yaşamını olumsuz etkilerken, yaşamın döngüsünde önemli yeri olan bakterileri de yok ediyor” demişti. 

‘Yap-İşlet-Sahip ol’ maddesinin dünyanın en pahalı elektriğini satın alma yükümlülüğü getirdiği belirtilen açıklamada “Bizi uluslarüstü sermayeye daha fazla bağımlı kılan işleri bırakın artık! 10 Mart’tın sonu 11 Mart Fukuşima!" denilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Berlin’de Kovid-19 aşılarına dair telif kurallarının askıya alınması talebiyle eylem

SONRAKİ HABER

Atama bekleyen öğretmenler, kadrolu 60 bin atama talebiyle eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa