Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
11 Mart 2021 07:32
/
Güncelleme: 11:34

Selahattin Demirtaş 5'li çeteye işaret etti, mücadele çağrısı yaptı

HDP'nin eski eş genel başkanı Demirtaş, "Kim bu, devlet içindeki çeteler?" yazısında siyasete gayrı meşru müdahale eden sermaye gruplarına dikkat çekti, üzerlerine gidilmesi gerektiğini belirtti.

Selahattin Demirtaş 5'li çeteye işaret etti, mücadele çağrısı yaptı

Fotoğraf: MA

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Gazete Duvar'a "Kim bu, devlet içindeki çeteler?" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Siyasi gündemi değerlendire Demirtaş, siyasete gayrı meşru yollarla doğrudan müdahale eden çetenin önümüzdeki seçimlerde de belirleyici olmak için çalıştığını belirtti. Bu çetenin üzerine gidilmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, muhalefeti de bu konuda adım atmamakla eleştirdi. Demirtaş, çetelerden neyi kastettiğini ise 5 yandaş müteahhit şirket örneği ile anlattı.

"CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ ER GEÇ BİTECEK"

Demirtaş yazıda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden er geç çıkalacağını, halkın da bu sistemin yol açtığı krizlerden doğrudan etkilenmeye başladığı için desteğin her geçen gün azaldığını belirtti:

"Türkiye 2014 yılından itibaren fiilen, 2018 yılından bu yana da resmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle yönetiliyor. Bu sistemin demokrasiye, hukuk devleti ilkesine, çoğulculuğa ve güçler ayrılığı ilkesine açıkça aykırı olduğu herkesçe biliniyor. Bu durum muhalefet tarafından da sık sık dile getiriliyor. Zaten halkın büyük çoğunluğu, bu sistemin yol açtığı krizlerden doğrudan etkilenmeye başladığı için de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne olan destek gün geçtikçe azalıyor.

Bu sistemden er geç çıkılacağından eminim. Sadece, zamanını kestiremiyorum. Belli ki muhalefet bu sisteme alternatif çalışmalarını somut hale getirerek bir gelecek vizyonu da çizmeye çalışıyor. Umarım daha fazla geç kalmazlar ve yeni anayasa tartışmalarında ön almayı, gündem belirlemeyi başarırlar."

"SİYASETE MÜDAHALE EDEN ÇETENİN ÜZERİNE GİDİLMELİ"

Demirtaş yazının başlığına da konu olan siyasete müdahale eden çetelerle ilgili şunları yazdı:

"Bu çetenin siyasete karşı darbe faaliyeti yürüttüğünü, gayrı meşru yollarla siyasete, seçimlere müdahale ettiğini tespit etmek zor olmasa gerek. Ve bu çete teşhir edilip üstüne gidilmezse, frenlenmezse önümüzdeki seçimlere de gayri meşru yol ve yöntemlerle müdahale edeceğini öngörmek için kâhin olmaya gerek yok. Bu vesileyle tüm liderlere açık çağrı yapıyorum."

"Ancak ben bu yazıda, muhalefetin eksiği olarak gördüğüm bir başka konuya değinmek istiyorum. Yukarıda da belirttiğim gibi muhalefet, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin resmi ve aleni politikalarını, uygulamalarını eleştiriyor, yeri geldiğinde teşhir ediyor, ciddi hatalar tespit edince de üstüne gidiyor. Fakat ilginç bir şekilde, bu hükümet sisteminin şemsiyesi altında, devlet içinde yarı gizli ve gizli şekilde örgütlenmiş yapılanmaların, çetelerin üstüne gitmiyor, onları teşhir etmiyor, en azından belgeleyip raporlamıyor."

HÜKÜMETE YAKIN 5 MÜTEAHHİT ŞİRKETE DİKKAT ÇEKTİ

"Neyi kast ettiğimi biraz açayım. Örneğin beş yandaş müteahhite, akıl almaz usulsüzlüklerle çok ciddi miktarlarda kamu kaynakları aktarılıyor. Gazeteci Çiğdem Toker, bu usulsüzlükleri harika bir gazetecilik örneği sergileyerek bir bir belgeliyor, yazıyor. (Ki bana göre, kendisi yılın gazetecilerinden seçilmeliydi ve tüm muhalefet liderleri kendisini ziyaret edip ondan brifing almalıydı.) Muhalefet bu meselenin peşine düşse olayın sadece ihale yolsuzluğu olmadığını, işin özünde çetelerin el altından finansmanını sağlayan çok daha büyük ve gizli bir yapının olduğunu ortaya çıkarabilecektir. Elbette bunun dışında da çeşitli kaynaklar yaratılıyor. Doğrudan kamu kaynaklarıyla veya vakıflar aracılığıyla, belediyeler yoluyla da çıkarlar sağlanıyor, makam ve mevki dağıtılarak ödül sistemi devreye sokuluyor. Tetikçi yandaş medyanın, orada yazan, konuşan gazeteci, akademisyen, araştırmacı görünümlü birçok şahsın bu kaynaklardan finanse edildiğini tahmin etmek mümkün. Muhtemelen 50-60 kişilik bu medya tetikçisi güruh, ceplerine doldurulan bol paralar karşılığında her gece televizyonlarda kanal kanal dolaştırılarak kendilerine verilen, günün veya haftanın düşmanını linç etme görevini yerine getiriyor. Son beş yıldır kimlerin bu kanallarda düzenli olarak bu faaliyetlere katıldıklarını tespit etmek zor olmasa gerek."

MUHALEFETE ELEŞTİRİ

Yazının devemında "Çeteleri yargı önüne çıkarmak boynumuzun borcudur" diyen Demirtaş, muhalefeti de şu sözlerle eleştirdi:

"Hatta bizzat muhalefet liderleri bu çetenin medya, bürokrasi, yargı, siyaset ayaklarının saldırısına uğruyorlar. Ama ilginç bir şekilde sadece kınayarak, ayıplayarak geçiştiriyorlar. Acaba onlar da, “Günü gelince yargı önünde hesabını sorarız” diye sabır mı çekiyorlar? Eğer öyleyse büyük yanlış yapıyorlar. Çünkü muhalefetin bu garip tutumu nedeniyle çok ağır tahribatlar yaşanıyor, çeteler her geçen gün daha da pervasız, cüretkar ve saldırgan hale geliyor."

Demirtaş tüm liderlere de açık çağrı yaparak, "Devlet içine çöreklenmiş bu yapının üstüne gitmek için ortak tutum almalısınız, birlikte hareket etmeli ve Meclis’i daha fazla işletmelisiniz. Eğer iktidar ve ortakları bu yapılarla iç içe değilse onların da normal olarak bu mücadeleye destek vermesi beklenir" ifadelerini kullandı.

* Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

(HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et