11 Mart 2021 09:58

AKP, yeni partilerin seçime girmesinin önünü kesmeye hazırlanıyor

Hükümetin seçim sisteminde değişiklik yapma çalışmalarını sürdüren AKP, yeni partilerin seçime girmesinin önünü kesecek adımlar atmaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Siyasi partiler ve seçim kanununda 18 yılda 220 değişiklik yapan AKP’nin seçim sisteminde değişiklik yapma hazırlıklarına dair konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "seçim barajının bir miktar indirilmesini" planladıklarını, bunun "makul noktasında mutabakat sağlamaya" çalıştıklarını söyledi. 

CNN Türk televizyonunda katıldığı programda konuşan Yazıcı, seçim barajı ile ilgili "Bu 7 mi olur, 5 mi olur, hangisi doğru, niye doğru, beklentiler ne? Bu çerçevede bir çalışma yapıyoruz. Demek ki bu aşağı yukarı 5 ile 10 arasında bir yerde" diye konuştu. Net bir rakam vermeyen Yazıcı, "Baraj bir miktar inecek. Bunun makul noktasında mutabakat sağlamaya çalışıyoruz" dedi. Yazıcı, seçimde partilerin hazine yardımı alabilmesi için yeni belirlenecek seçim barajını geçmenin şart olacağını da söyledi.

Yazıcı, "Yeni kurulan partilerle ilgili seçime girme koşullarında bir değişikliğe gitmeyi planlıyor musunuz?" sorusuna, "Evet, onu sadeleştiriyoruz" yanıtını verdi. Seçim mevzuatındaki seçime girme şartları ile ilgili de konuşan Yazıcı, teşkilatlanmasını belli oranda tamamlamış partilerin seçime girebilmesini öngördüklerini, buradaki sürenin 1 yıl değil, 6 ay olmasını planladıklarını söyledi.

"ESAS OLAN SİYASİ PARTİNİN ÖRGÜTLENMESİDİR"

Mevzuatta, siyasi partilerin seçime girebilmeleri için teşkilatlanma şartının yanı sıra "TBMM'de grubu olmak" şartının da bulunduğunu belirten Yazıcı, "Meclis çalışmalarına ilişkin bu şartı seçime girme şartı olmaktan çıkartmak lazım. Yani grubun olup olmaması seçime girmeyi sağlayan veya engelleyen bir şart olmayacak. Esas olan siyasi partinin örgütlenmesidir" dedi.

"İYİ Parti seçime girerken CHP'den 15 milletvekili transfer etmişti" hatırlatması üzerine Yazıcı, "O ahlaki alanları da zedeliyor. Parlamentoyu korumak lazım, parlamenterliğin halk nezdindeki itibarını korumak lazım. Kaldı ki grup, siyasi partilerin meclis çalışmalarına ilişkin bir pozisyondur. Meclis çalışmaları için pozisyonu seçimlere girmenin bir koşulu haline getiren bir manası, mantığı yok. Onu teşkilat kısmıyla düşünmek lazım" ifadelerini kullandı.

Milletvekillerinin partilerinden ayrılarak bir başka partiye geçmesi gibi konularda bir düzenleme düşünüp düşünmedikleri sorusuna karşılık Yazıcı, bu konunun Anayasa'nın 84. maddesinde düzenlendiğini, bir milletvekilinin seçildiği partiden ayrılarak başka bir partiye geçmesinin milletvekilliğinin düşürülmesi sebebi olduğunu ve bunun 1995'te yapılan değişiklikle yürürlükten kaldırıldığını belirtti. Yeniden hayata geçirilmesinin bir anayasa değişikliği gerektirdiğini söyleyen Yazıcı, "Bilemiyorum, belki diğer partilerle de konuşulur, bir mutabakat sağlanırsa Parlamento gereğini yapar" dedi.

"DARALTILMIŞ BÖLGE"

"AKP'nin üzerinde durduğu seçim sistemi daraltılmış bölge mi, başka bir formül var mı?" şeklindeki soru üzerine Hayati Yazıcı, "Seçim sistemine dokunmadan seçim uygulamaları alanında daraltılmış bölge üzerinde çalışmamız var. Burada 5 veya 7 milletvekili çıkaracak şekilde Türkiye seçim çevresini yeniden şekillendirmeyi tasarlıyoruz" yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Nükleer Karşıtı Platform: Akkuyu Fukuşima olmasın

SONRAKİ HABER

Türkiye kadın milletvekili oranı sıralamasında 122. sıradan 129. sıraya geriledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa