11 Mart 2021 11:22

İngiltere’de kaybolan kadını polisin öldürdüğü ortaya çıktı

Genç bir kadının, bir polis memuru tarafından öldürülmesi İngiltere’de kadınların güvenliği konusunu yeniden tartışmaya açtı. Bazı yorumcuların kadınlara “topuklu giymeyin” gibi önerileri tepki gördü.

Fotoğraf: Sarah Everard'ın kişisel arşivi

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de bir süredir kayıp olan 33 yaşındaki Sarah Everard'ı bir polis memurunun kaçırıp öldürdüğü açıklandı. 3 Mart akşamı Londra’da bir arkadaşını ziyaret ettikten sonra evine yürürken kaybolan Everard’ın, polis tarafından kaçırılarak Ashford kasabasına götürüldüğü belirtildi.

Sarah Everard, kaybolduğu 3 Mart akşamı saat 21:30’da erkek arkadaşını arayarak yolda yürüdüğünü ve eve vardığında haber vereceğini söyledi. Ancak evine ulaşamayan ve bir haftadır aranan genç kadına ait olduğu tahmin edilen cansız bedenin Ashford yakınlarındaki bir ormanlık alanda bulunduğu duyuruldu.

Gözaltına alınan polis memurunun, parlamentodaki diplomat ziyaretlerindeki güvenliği sağlamakla görevli olduğu ve o gün çalışmadığı açıklandı. İsimleri açıklanmayan polisle birlikte bir de kadının gözaltına alındığı bildirildi.

KADINLARIN GÜVENLİĞİ TARTIŞMASI

Kadın cinayetleri oranının düşük olmadığı İngiltere’de, kadınların gece dışarı çıkmalarının güvenli olup olmadığı yeniden tartışılmaya başlandı. Kadınlara yönelik saldırıların arttığı ve güvenliğin yeterince alınmadığı uyarıları yapılmasına rağmen hükümetin hiç bir önlem almaması da eleştiri konusu oldu.

Kadınların özgürce, istedikleri bir saatte dışarıda olabileceği ve güvenliği de otoritelerin sağlaması gerektiği üzerinde duruluyor.

Güvenlik zafiyetinin tartışıldığı bir dönemde, güvenliği sağlaması gereken polisin katil zanlısı olması tartışmaları daha da alevlendirdi. Olayın ardından Londra Polisi içinde değişikliklerin olması bekleniyor. Birçok polis şefinin istifası talep ediliyor.

SALDIRILARI DURDURMA DEĞİL SALDIRGANLARDAN KAÇMA YOLLARI ÖNERİLİYOR

Öte yandan, büyük bir etki yaratan olay karşısında birçok televizyon yorumcusu ve hükümete yakın kişiler, kadınlara “akıl vermeye” devam etti. “Önlem” olarak “yüksek topuk giyilmemesi” gerektiğini, olası bir saldırıda koşmayı kolaylaştıracak ayakkabı giyilmesi gibi yorumlar da tepkilere neden oldu.

İşçi Partisi Milletvekili Bell Ribeiro-Addy de yaşananlara tepki göstererek, “Yaşanan olay toplum içinde şok etkisi yarattı. Hiçbir kadın karanlıkta evine yürürken korku içinde yürümemeli. Bu koşullar yaratılmalı. Artık sokaklarımızın kontrolünü kendi elimize almanın zamanı geldi” dedi.

HER ÜÇ GÜNDE BİR KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre son 10 yıl içinde 1425 kadın öldürüldü. 2009-2019 yıllarını kapsayan araştırmaya göre, 888 kadın ya eşleri ve erkek arkadaşı ya da eski eşleri ve eski erkek arkadaşları tarafından katledildi.

Salgının çok etkili olduğu 2020 yılında aile içi şiddetin yüzde 25 artış gösterdiği düşünüldüğünde, araştırmaya dahil edilmeyen 2020 yılında daha fazla kadının öldürülmüş olabileceğinden korkuluyor.

KADINLAR EYLEM YAPACAK

Kadınlar, Sarah Everard’ın kaybolduğu bölge olan Clapham Common’da cumartesi günü bir araya gelerek “Sokaklarımızı geri alalım” eylemi düzenleyecek. Eyleme milletvekilleri ve sendikacıların da katılması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Mahmut Toğrul, Güven Boya ve Yasin Kaplan Halı işçilerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Türkiye’de kadınlara baskılar İsveç Parlamentosunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa