Rabialı günler geride kaldı, Mısır'la diplomatik düzeyde temaslar başladı
AKP iktidarı, dış politikada son 10 yılın en büyük U dönüşlerinden birini gerçekleştiriyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'la diplomatik düzeyde temasların başladığını duyurdu.
Fotoğraf: DHA
AKP iktidarı, yeni Osmanlıcı dış politikayı hayata geçirmeye yöneldiği son 10 yılın en büyük U dönüşlerinden birini gerçekleştiriyor. İktidar, İhvancı (Müslüman Kardeşler) Mursi yönetiminin Abdulfettah-es Sisi tarafından 2013'te darbeyle devrilmesinin ardından ilişkilerini kestiği Mısır'la yeniden temaslara başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı" açıklamasında bulundu.
RABİALI GÜNLERE VEDA
AKP iktidarının yeni Osmanlıcı dış politikasının ideolojik platformunda önemli bir yer tutan İhvancılığın kurucu merkezi Mısır'da Genelkurmay Başkanı Abdulfettah-es Sisi, 2013’te gerçekleştirdiği askeri darbeyle İhvancı Mursi yönetimini devirmişti.
Yönetim değişikliğiyle bölgedeki en önemli müttefiklerinden birini kaybeden AKP iktidarı, Sisi yönetimiyle siyasi ilişkilerini kesmişti.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu dönem boyunca İhvancı hareketin sembolü olan Rabia işaretini iç politikada kendi sembolü olarak kullanmaya başlamış, Mısır ile siyasi ilişkilerin kurulmasını savunan muhalefeti de “darbeci destekçisi” olmakla suçlamıştı.
Ancak yapılan son açıklamalar bu Rabialı günlere veda edildiğini gösteriyor.
ÇAVUŞOĞLU DUYURDU: ÖN KOŞUL OLMAKSIZIN GÖRÜŞMELERE BAŞLANDI
Dış politikaya dair Anadolu Ajansı ve TRT muhabirlerine açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'la diplomatik temasların ön koşul olmaksızın başladığını duyurdu.
Çavuşoğlu, "Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan gelmedi. Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiç bir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor. Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir. O nedenle belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor" dedi.
Çavuşoğlu ayrıca "Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı" ifadelerini kullandı.
"SUUDİ ARABİSTAN VE BAE OLUMLU ADIM ATARSA BİZ DE ATARIZ"
Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar'la yeni bir sürece girdiler. Bunun Türkiye ile de olması, negatif havanın dağıtılması anlamında önümüzdeki günlerde somut gelişmeler olabilir mi, temaslar oluyor mu" şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:
"Faydası olabilir. Son zamanlarda Abu Dabi'den daha olumlu mesajlar görüyoruz. Türkiye'ye yönelik olumsuz kampanyaların azaldığını görüyoruz. Bizim zaten onlarla hiçbir derdimiz yok ama onların bize yönelik olumsuz tutumları vardı ama daha ılımlı görüyoruz şu anda.
Biz hiçbir zaman Suudi Arabistan yönetimini de suçlamadık.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan'la Kasım 2020'de Nijer'de samimi ve faydalı bir görüşme yaptık. O diyaloğu devam ettirme konusunda mutabık kaldık. Arada yazışıyoruz. Suudi Arabistan'la da ilişkilerimizin düzelmemesi için hiçbir sebep yok bize göre. Onlar olumlu adım atarsa biz de olumlu adım atarız. Aynı şey BAE için de geçerli." (HABER MERKEZİ)