12 Mart 2021 09:20

Newroz çalışmaları başladı | Buldan: Gerçek barışa vesile olmasını temenni ediyoruz

2021 Newroz'u için Diyarbakır'da bir araya gelen partilerin Newroz deklarasyonunu HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıkladı.

Pervin Buldan | Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

2021 Newroz'u için çalışmalar Diyarbakır’da başladı. Yapılan açıklamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bu Newroz’un gerçek barışa vesile olmasını temenni ediyoruz. Bu topraklara barış mutlaka gelecektir. Türkiye toplumunun da Kürtlerin de talebi budur” dedi.

Kürdistani İttifak Çalışması içerisinde yer alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadî Partisi temsilcileri, 2021 Newroz’u kutlamalarının planlamasına ilişkin Diyarbakır’da bir araya geldi. Toplantı sonrasında Newroz deklarasyonu açıklandı. Açıklamanın yapıldığı salona, 2021 Newroz’unun sloganı olan “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” ile “Kadınlar isyanlarıyla Newroz ateşini harlayacak”, “Newroz halklar için mücadele, Kürtlerin birliği için sözdür” ve “Newroz ateşini harlandırın, tecridi kırın” yazılı pankartlar asıldı.

Deklarasyonun Kürtçesini PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Türkçesini ise DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz okudu.

NEWROZ KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN İLHAMDIR

Bahar Newroz’u, Newroz direnişi, direnişin de özgürlüğü getirdiğini belirten Aydeniz, “Her Newroz’da Kürt milletinin özgürlük mücadelesi daha fazla canlanıyor ve güçleniyor. Newroz Kürt halkına bir armağan, dünyadaki tüm mazlum halklar ve ezilenler için özgürlüğün ve haksızlık ve zorbalık karşısında mücadele etmenin tarihi bir sembolüdür” dedi.

Kürt meselesinin Ortadoğu’nun en büyük sorunu olduğunu dile getiren Aydeniz, “Bu sorunun çözümü Kürt milletinin tanınması ve haklarının teslim edilmesinden geçer. Bu sorunun sorumluları çözümden ve barıştan kaçanlar, krizi ve çözümsüzlüğü derinleştirenlerdir. Newroz bu hedeflere ulaşmak için tarihi misyonuyla en büyük ilhamdır. 2021 Newroz’unu ‘ Bizler Newroz ateşiyle direneceğiz, başaracağız’ sloganıyla kutluyoruz. Newroz kardeşlik bayramı, barışın süsü, birlikteliğin inancı, baharın selamı ve özgürlüğün müjdecisidir” diye konuştu.

BULDAN: BARIŞ TÜRKİYE TOPLUMUNUN DA KÜRTLERİN DE TALEBİDİR

Daha sonra açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle kutlanamayan Newroz’un bu yıl barış demokrasi talebiyle kutlanacağını belirterek, “Geçen yıl hastalıktan kaynaklı Newrozumuzu kutlayamadık. Halkımızın sağlığını gözeterek Newroz bayramını coşkuyla barışa ve demokrasiye vesile olması dileğiyle kutlayacağız. En anlamlı Newroz’u 2013’de kutladık. Türkiye halkları geleceği açısından tarihsel bir öneme sahip Türkiye ve Ortadoğu tarihine bir milat olarak geçti. Biz o süreçte okunan o deklerasyonla önemli bir şey elde etmeye çalıştık. Eğer okunan deklarasyon dikkate alınmış olsaydı. Bu gün Türkiye’de Ortadoğu’da yaşananlar böyle olmayacaktı” dedi.

Kürtlerin hâlâ 2013 Newroz’undaki verilen mesajın arkasında olduklarına dikkat çeken Buldan, 2013’te barış sürecine dönülmesi gerektiğini ifade etti. Buldan, “Biz Kürtler sadece Türkiye’de yaşayanlar değil hâlâ okunan o mektubun arkasındayız. Hâlâ o mektubun geçerli olmasını temenni ediyoruz. Eğer süreç devam ederse PKK’nin Türkiye'ye karşı silahları bırakma çağrısı yapılacaktı. En son Sayın Öcalan’la görüşmede ‘bana bir haftalık süre verin ben bu sorunu çözerim’ demişti. Öcalan’a verilen cevap daha fazla tecrit oldu. Biz eğer gerçek anlama barışı, kardeşliği, özgürlüğü savunuyorsak. Bu gün yapılması gereken sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıdır. Türkiye halkları toplumsal barış istiyor. Bir barış Kürtlerin kimliklerini dillerini yok sayarak olmaz. Bu Newroz’un gerçek barışa vesile olmasını temenni ediyoruz. Bu topraklara barış mutlaka gelecektir. Türkiye toplumun da Kürtlerin de talebi budur” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


İSTANBUL'DA NEWROZ'UN ADRESİ YENİKAPI

Bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla düzenlenecek olan 2021 Newroz'u 30’u il 61 merkezde kutlanacak. İstanbul'daki Newroz'un adresinin ise Yenikapı olması bekleniyor. İstanbul Newroz Tertip Komitesi, Yenikapı Meydanı'nın Newroz kutlamasına açılması için İstanbul Valiliğine başvuru yaptı.

 İstanbul Newroz Tertip Komitesi, yarın yapacağı açıklamayla İstanbul'daki Newroz çalışmalarını başlatmış olacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ataması yapılmayan öğretmenler: 60 bin atama istiyoruz!

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Mutasyonun inişli çıkışlı görüntüleri ister istemez karar almada zorluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa