12 Mart 2021 09:51

Karabağlar Belediyesinde TİS imzalandı

Karabağlar Belediyesinde 915 işçiyi ilgilendiren TİS imzalandı. Kademeli ücret zammını olumlu bulan işçiler, ücretler arasındaki farkın daha aza indiğini dile getirdi.

Fotoğraf: Kenan Çetin/Evrensel  

Reklam

Kenan ÇETİN
İzmir

Karabağlar Belediyesine ait KARBEL şirketi ile Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube arasında dokuzuncu dönem toplu sözleşmesi imzalandı. 915 işçiyi ilgilendiren sözleşmenin imza töreni Karabağlar Temizlik Şantiyesinde yapıldı. Kademeli ücret zammını olumlu karşıladıklarını ifade eden işçiler, ücretler arasındaki farkın daha aza indiğini dile getirdi.

Törene Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube yönetimi, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Genel-İş Genel Sekreteri Şükret Sevgener, Genel-İş Mali İşler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş Şubeleri yöneticileri, işyeri temsilcileri ve işçiler katıldı. 

"PRİM FAKLARINI EŞİTLEDİK"

Törende konuşan Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, “Cumhuriyet Bayramında gıda yardımı hakkı kazandık. Primlerdeki farkları eşitledik ve ilk defa güvenlikte çalışan 99 işçi arkadaşımız toplu sözleşme hakkından yaralandı” dedi. 

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise “Her maddesi önemli olan toplu sözleşmeyi karşılıklı bir anlayışla imzaladık. Biz ülkenin bu sıkıntılı gününde çalışanlarımızın yanında olmak istedik. En büyük sorun ülkemizde geçim derdidir. Biz de belediye olarak imkanlarımız ölçüsünde bu toplu sözleşme ile çalışanlarımızın yanındayız” diye konuştu. 

ÜCRETLERE YÜZDE 16 İLE 23 ARASINDA ZAM YAPILDI

İmzalanan toplu sözleşmede ücretler arasındaki farkın azaltılması için kademeli ücret zammı uygulandı. Ücretlere yüzde 16 ile 23 arasında zam yapıldı. Aylık gıda yardımında yüzde 25 iyileştirme yapılırken, eski sözleşmede var olan dört bayram ikramiyesi beşe çıkarıldı. En düşük işçi ücreti yol, yemek, sosyal yardım, ikramiye, aile yardımı ve günlük yevmiye net 6 bin 32 lira oldu. Daha önce sözleşmede yer almayan temizlik işçilerinde şoför ve süpürgeci olarak çalışanlara prim hakkı sağlandı, doğum yapan kadın işçilerin idari ve süt izinleri eski sözleşmeye göre iki katına çıkarıldı. 

Karabağlar Belediyesi İşyeri Baştemsilcisi Rasin Erdoğan, “Ücretler arası farklar vardı ve buna karşı kademeli ücret zammı talep etmiştik. Bu sözleşme ile ücretler arasındaki farklar bir nebzede olsa kapandı. 4 olan bayram yardımı fişi 300 lira olarak 5’e çıktı. Aylık gıda yardımı 750 lira oldu” dedi. 

12 yıldır şoför olarak çalışan Atilla Çapraz ise “Sözleşme daha iyi olabilirdi. Ama başkan bize bunu verdi. Konak Belediyesin aynı işi yapan ve aynı sendikada örgütlü olduğumuz işçiler sosyal haklardan bizden daha iyi. Onlar gıda yardımı olarak 1250 lira alıyor biz 750 lira alıyoruz. Aynı işi yapıyoruz. Bu sene kademeli ücret zammı yapıldı, az alan çok aldı çok alan az aldı ve bir denge sağlandı. Bu dengenin sağlanmasını iyi buluyoruz” diye konuştu.  

11 yıldır çalışan İzzet Telli de “Türkiye’de enflasyon çok yüksek olduğu için hakkımızı tam alamadık Sosyal haklarımız içinde aylık 5 bin 800- 6 bin lira civarında alacağız” diyerek sözleşmeyi yine de olumlu bulduğunu söyledi. 

Reklam