12 Mart 2021 09:50

TTB Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Yavuz: Aşılamanın gecikmesi aşının faydasını azaltır

Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, aşıda ikinci dozun aksamasının büyük sorunlara yol açacağına dikkat çekti.

Fotoğraf: Gustavo Fring/Pexels

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Aşıda ikinci dozun yapılmasından iki hafta sonra bağışıklığın yeterli düzeye ulaştığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz,  “Hızlı yayılan mutant varyantlarla birlikte bağışıklık için nüfusu yüksek oranda aşılamalıyız. Bu konuda yaşanacak her aksama, aşılama hızının düşmesi aşıdan elde edeceğimiz faydayı azaltır” uyarısında bulundu.

Aşı temini ve aşılama hızında düşüş sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da daha önce mayıs-haziran ayı için işaret ettiği 50 milyon insanın aşılanması tarihini sonbahara erteledi. Türkiye’nin aşılama sürecine ilişkin Evrensel’e değerlendirmelerde bulunan TTB Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Cavit Işık Yavuz, şu an yapılan aşının sadece 10 milyonu geçtiğini söyledi. Son günlerde aşılama sayısının ciddi oranda düştüğüne dikkat çeken Yavuz, “Aşılama hızımız yavaşladı. 2. dozda nüfusumuzun yüzde 3,2’sinin aşılandığını görüyoruz ve bu oldukça düşük bir oran. Aşı tedariki nedeniyle bir aksama mı oluyor? Bu yavaşlamanın sebebi de açıklanmıyor” dedi.

‘Aşılar peyderpey gelecek’ açıklamasına rağmen bugüne kadar sadece 13 milyon doz civarında aşı geldiğini hatırlatan Yavuz, “Salgın yayılmaya devam ediyor ve durdurmak için yaygın ve etkin aşılama yapmamız gerekiyor. Yeterli aşı tedarik edilmezse toplumsal bağışıklığın kazanılması zorlaşır” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK ORANDA AŞILAMA GEREKLİ

2. dozun aksamasının henüz söz konusu olmadığını açıklayan Yavuz, randevuların verildiğini ve aşıların yapıldığını ifade etti. Ama zaman zaman iki doz aşı arasının 28 günü aştığını belirten Yavuz “1. dozun yapılmasından 28 gün sonra 2. dozu yapmakta sıkıntı yaşarsak bu büyük bir sorun olur. Sürenin çok açılmaması gerekiyor. Çünkü 2. dozun yapılmasından iki hafta sonra bağışıklığınız yeterli düzeye ulaşıyor” dedi. Bir yandan da mutant virüslerin arttığına işaret eden Yavuz “İlk doz aşı uygulansa bile kovid olmuş insanlar görebiliriz. Mutant varyantlarla birlikte bağışıklık için çok daha fazla nüfusu yüksek oranda aşılamak durumunda kalacağız. Çünkü yeni varyantlar daha fazla bulaşıyor. Bu konuda yaşanacak her aksama, aşıdan elde edeceğimiz faydayı azaltır ve geciktirir. Aşılama hızının düşmesi ve iki doz aralığının açılması aşının faydasını azaltır” diye konuştu.  Aşıların mutasyonlu varyantlara etkilerine dair yeterli bilimsel çalışmanın ellerinde olmadığını anlatan Yavuz “Güney Afrika ve Brezilya varyantının aşıdan kaçabileceği yönünde endişeler var” dedi.

VAKALARDA CİDDİ ARTIŞ VAR

İllerin hangi kriterlere göre risk gruplarına ayrıldığını bilmediklerini çünkü bunun açıklanmadığını belirten Yavuz “Bu kriterlere göre bile nüfusumuzun yüzde 55’i yüksek ve çok yüksek risk grubundaki illerde yaşıyor. Ayrıca mutant varyantlar Türkiye’nin her yerinde yayılmış ve vaka sayıları çok hızlı bir şekilde artıyor” dedi. Böyle bir dönemde yeniden açılmanın beraberinde birçok risk getireceğini ifade eden Yavuz “Son günlerdeki vaka artışından bu anlaşılıyor. Mutant varyantların ciddi etkilerini görmeye başladığımız bir dönemde yapıyoruz açılmayı. Dolayısıyla açılmanın sonuçlarını, iki haftayı beklemeden bu haftadan etkilerini görmeye başladık. Eskisinden çok daha hızlı bir artış karşımıza çıkabilir” uyarısında bulundu. Mutasyonlu virüsün tüm dünyaya yeni bir belirsizlik getirdiğine vurgu yapan Yavuz “Mutasyonun, etkisini ciddi bir şekilde arttırdığını görüyoruz. Adına kontrollü normalleşme denilen süreçte bu artışın daha da yoğunlaştığı görülüyor” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

TTB MK Üyesi Yerlikaya'dan mavi renkli illere uyarı: İyi durumdayız algısı tehlikeli

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenlerinin direnişi 10. haftayı geride bıraktı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa