12 Mart 2021 10:21

Şubat'ta 176 yaşam hakkı ihlali, 434 işkence olayı yaşandı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı 2021 Şubat Ayı Hak İhlali Raporu’na göre, 176 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 434 işkence olayı yaşandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, 2021 Şubat Ayı Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, Şubat ayında toplamda 176 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Bu sayı içerisinde iş cinayetleri kapsamında 138 yaşam hakkı ihlal edilirken, 33 kadın cinayeti ve cezaevinde 5 ölümün gerçekleştiğine yer verildi.

İŞKENCE OLAYLARI

Ay boyunca yine 434 ‘işkence’ olayı yaşanırken, bu başlık altında yaşanan hak ihlali sayısı ise 372 oldu.

HDP Hakkari Belediye Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu’nun çıplak aramaya maruz kaldığına yer verilen raporda, cezaevlerinde fiziksel, psikolojik şiddet olmak üzere 62 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi. Yine en az 2’si çocuk 30 kişi gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldı.

Raporda, “Toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınanlar ile işkence gördüğü halde bunu açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanlar dikkate alındığında gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu ortaya çıkmaktadır” denildi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE 280 İHLAL

Düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında yaşanan hak ihlali sayısı da 280 oldu. Bu başlıkta mahkum olan gazeteci, yazar, yayıncı sayısı 7, tutuklanan gazeteci sayısı 1, gözaltına alınan gazeteci sayısı 9, dava/soruşturma açılan gazeteci sayısı 12, gazetecilere saldırı 2, toplatma/ceza/erişim engelleme kararı 196, düşünceyi ifade nedeniyle gözaltına alınan/tutuklanan 45, düşünceyi ifade nedeniyle mahkum olan kişi sayısı ise 8.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

Örgütlenme özgürlüğü kapsamında yaşanan hak ihlalleri sayısı ise 60 olarak belirtildi. Bu kapsamda tutuklanan belediye başkanı, milletvekili, parti yöneticisi sayısı 12 iken mahkum edilenlerin sayısı 41, kayyım atanan/görevden alınan belediye, muhtarlık sayısı 2, basılan parti, dernek, meslek örgütü sayısı 4, kapatma kararı 1 olarak kaydedildi.

731 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI VE YA TUTUKLANDI

Toplantı, gösteri özgürlüğü konusunda yaşanan hak ihlali sayısı 786. Bu sayı içerisinde müdahale edilen etkinlik, basın açıklaması sayısı 24, yasaklanan etkinlik, gösteri, tiyatro 17, etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı iller 13, basın açıklaması, etkinlik, eylemlerde gözaltına alınan/tutuklanan kişi sayısı 731 iken mahkum olan sayısı ise 1.

TUTUKLU SİYASETÇİ VE GAZETECİLER

Raporda, Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütünün (Human Rights Watch) 2021 Şubat ayı Dünya Raporu’na da yer verildi. Buna göre, raporun Türkiye bölümünde salgın döneminde cezaevlerindeki kalabalığı azaltmak için uygulanan erken tahliye düzenlemesinde binlerce kişinin “kasıtlı olarak” kapsam dışında bırakıldığı ifade edilirken, sosyal medya ve basına sansürün derinleştirildiği kaydedildi. Yine 2020 yılı sonunda çıkarılan yasa ile sivil toplum örgütleri üzerindeki baskının artırıldığı belirtilerek, Osman Kavala, Ahmet Altan, HDP Eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere aralarında birçok eski milletvekili ve belediye başkanının cezaevinde tutulduğunun altı çizildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomik Reform Paketi"ni açıkladı

SONRAKİ HABER

Adana’da bilboardların gör(me) dediği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa