Şenyaşar ailesinin duruşması 2 Nisan'a ertelendi
Urfa Suruç'ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu 4 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davanın 6'ncı duruşması görüldü.
Malatya'da görülen Şenyaşar davasını takip etmek için toplananlar | Fotoğraf: Evrensel
Berfin GÜLER
Malatya
Urfa'nın Suruç ilçesinde 2018 yılında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesi fertlerine dönük saldırıları sonucu 4 kişinin yaşamını yitirmesi olayına ilişkin açılan davanın 6'ncı duruşması bugün Malatya Adliyesinde görüldü. Duruşma 2 Nisan'a ertelendi.
Saldırıda eşini ve 2 oğlunu yitiren anne Emine Şenyaşar, Urfa Adliyesi önünde başlattığı oturma eylemine devam ettiği için Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya katılmadı. Dosyada tutuksuz yargılanan Ferit Şenyaşar ve Şenyaşar ailesinin avukatlarının yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa, Diyarbakır ve Antep Barosu'na bağlı avukatlar ile kimi aile üyeleri duruşmaya katılırken, Yıldız ailesi ve avukatları da salonda bulundu. HDP Milletvekilleri Mahmut Toğrul ile Ayşe Sürücü de duruşmayı takip etmek için Malatya Adliyesi’ne geldi.
Saldırıda babası ve iki ağabeyini kaybeden ve saldırıda kendi de yaralanan daha sonra da tutuklanan Fadıl Şenyaşar, duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı.
TANIK, İLK SALDIRININ YILDIZ AİLESİNDEN GELDİĞİNİ BELİRTTİ
Yeni bir tanık dinlenmesine rağmen tanığın ifadeleri mütalaada yer bulmadı. Tanık, saldırının ilk olarak Yıldız ailesinden geldiğini dile getirdi. Şenyaşarlar’dan hiç kimsenin "Sen bizim kim olduğumuzu biliyor musun? Biz örgütteniz" gibi bir söylemde bulunmadığını da ifade etti.
Görüşünü aldığımız dava avukatı Bülent Duran, "Savcılık makamı mütalayı yeniledi ve karar vermek istedi. Biz aynı kaygıları dile getirdik. Bugün bir tanık dinlendi Mustafa Kaya. Mustafa Kaya’nın daha önceden ifadesi alınmış, açılan bu dosyada tanık olmasına rağmen ifade tutanakları gelmemiş. Savcılık bazı evrak ve delilleri getiriyor, bazılarını getirmiyor. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı hukuka aykırı soruşturma yürüttü ve bu mahkemeye de müdahelesi hukuka aykırı bir şekilde devam ediyor" dedi.
"BURADAN ADİL BİR KARAR ÇIKMAZ"
Mahkemenin "bu kovuşturmayı bu koşullarda yürütemem" demesi gerekirken, mütalaa almasını eleştiren Duran, şunları söyledi:
"Biz süre istedik ama hukuken kaygılarımız hat safhada. Buralara birileri müdahale ediyor, bunu açıkça görüyoruz. Soruşturmada ne gidiyor ne geliyor hangi evraklar geliyor kim geliyor? Bu mahkeme yazı yazdı, kısıtlılık kapsamında olan belgeleri bana gönder dedi hangilerini istiyorsun diye cevap yazdı savcılık. Yani neyi isteyip istemeyeceğime, hangilerinin olup olmadığını bilebilecek ki mahkeme ve biz bu soruşturma İle ilgilidir ya da değildir tartışmasını yürütelim. Ama gelinen aşamada Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı suç işlemeye devam ediyor, hukuka aykırı soruşturmaya devam ediyor. O soruşturmanın neticesinde hukuka aykırı kovuşturma yürütülüyor. Buradan adil bir karar çıkmaz. Burada birilerinin, bir şeylerin üzeri örtülmek isteniyor ve Yıldız ailesi aklanmak isteniyor. Biz avukatlar olarak bu savunmaya müdahale edeceğiz ve doğru bulmuyoruz.”
Avukat Metin Özbadem ise yeni dinlenen tanığın ilk haksız hareketin Yıldız ailesinden başlatıldığına ilişkin beyanda bulunmasına rağmen iddia makamının mütaalayı değiştirmemesini eleştirdi. Özbadem, esasa ilişkin savunmada bulunmak üzere kendilerine süre verildiğini belirtti.