12 Mart 2021 11:03

Finlandiya'dan soykırımcı papazın tahliye talebine ret

Ruanda'da soykırıma katılmak suçundan 14 yıldan beri Finlandiya'da cezaevinde bulunan Papaz François Bazaramba için talep edilen şartlı tahliye reddedildi.

François Bazaramba (sağda) 22 Ağustos 2011'de Helsinki Temyiz Mahkemesi'nde | Fotoğraf: Karjalainen

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Ruanda'da soykırıma katılmak suçundan Finlandiya'da ölüm boyu hapis cezasına çarptırılan Papaz François Bazaramba'nın şartlı salıverilme talebi reddedildi.

14 yıldan beri Finlandiya'da cezaevinde bulunan Bazaramba, 2012 yılında Helsinki İlk Mahkemesi tarafından suçlu bulunarak müebbet hapis cezasına çaptırılmıştı.

Pek çok faktör papazın şartlı tahliye olacağı yönündeydi. Cezaevinde "iyi halli” olması, yüksek yaşı, kötüleşen sağlık durumu ve suç işlemesinin üzerinden uzun yıllar geçmesi gibi faktörlerden dolayı papazın şartlı tahliyesi bekleniyordu.

Ayrıca uzmanlar tarafından verilen raporda Bazaramba'nın yeni bir suç işlemesi riski olmadığı da savunulmuştu.

Bazaramba,  bu yılın ocak ayında Helsinki Üst Mahkemesi'ne başvurarak şartlı olarak tahliye edilmesini istemişti. Başvurusunda Ruanda'da soykırım suçlamasıyla ceza alanların çoğunluğunun serbest bırakıldığını belirtmişti.

Bugün yapılan duruşmada mahkeme heyeti, Bazaramba'nın işlediği soykırım suçunun çok ağır olduğunu ve yaşam boyu ölüm cezasına çarptırılan süreden daha fazla yatması gerektiğini belirterek papazın şartlı tahliye talebini reddetti.

François Bazaramba, 2003 yılında Ruanda'dan Finlandiya'ya gelerek iltica talebinde bulundu. Göçmen Bürosu, papazın geçmişini inceleyince suç işlemesinden şüphelendi ve durumu polise bildirdi. Helsinki İlk Mahkemesi, papazı 1994 yılının nisan ayında Ruanda'da dört tutsinin öldürülme emrini vermekle suçladı. Amacının kısmen ve tamamen tutsi halkını yok etmek olduğu değerlendirmesini yaptı.

Suçlamaları kabul etmemesine rağmen mahkeme, papazı soykırım suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Yüksek Mahkeme, papazın  davaya yeniden bakılması talebini reddetti.

Ruanda'da nisan-temmuz 1994 arasında 800 bin ila 1 milyon arasında tutsinin katledildiği tahmin ediliyor. Dünya tarihinde ilk kez bu kadar kısa sürede çok sayıda insan soykırımnda katledildiği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Şenyaşar ailesinin duruşması 2 Nisan'a ertelendi

SONRAKİ HABER

Londra’da polisin öldürdüğü Sarah Everard'ı anma etkinliği engellenmek isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa