12 Mart 2021 11:00

Londra’da polisin öldürdüğü Sarah Everard'ı anma etkinliği engellenmek isteniyor

Londra'da bir polis memuru tarafından öldürülen Sarah Everard’ı anmak için tören yapmak isteyen kadınlar, polisin kendilerini engellemeye çalıştığını duyurdu.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel (Arşiv)

Paylaş

Özden DİNÇ
Londra

İngiltere'de bir hafta önce kaybolan ve daha sonra öldürülmüş olarak bulunan 33 yaşındaki Sarah Everard için Londra’da bir anma planlandı. Katil zanlısının bir polis memuru olduğu cinayetle ilgili “Sokaklarımızı geri alalım” sloganıyla, Everard’ın kaybolduğu bölge olan Clapham Common’da, cumartesi akşamı saat 18.00 için eylem çağrısı yapıldı.

Everard’ı ve öldürülen tüm kadınları anmak amacıyla kısa bir tören olarak planlanan etkinliği düzenleyen kadınlar, Londra Polis Departmanı Metropolitan'ın kendilerini engellemeye çalıştığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, protesto eyleminin güvenli ve yasal bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için Lambeth Belediyesi ve Metropolitan polisi ile önceden görüşmeler yapıldığı ve olumlu bir yanıt alındığı ancak sonrasında polisin tutum değiştirdiği ifade edildi.

Açıklamada polisin, “Kovid-19’dan kaynaklı karantina tedbirleri nedeniyle” bu toplanmaya izin verilemeyeceğini ve para cezasının yanı sıra Ağır Suçlar Yasası uyarınca cezai müeyyide uygulanabileceğini söylediği belirtildi.

Açıklamada ayrıca konuyla ilgili başvurulan insan hakları avukatlarının, polisin açık alanda yapılacak bu gibi faaliyetler konusunda mevcut karantina kurallarını yanlış yorumladığı şeklinde görüş bildirdiği ifade edildi.

Avukatlar, karantina uygulamalarının İnsan Hakları Yasası ile birlikte ele alınması gerektiğini ve mesafe kurallarına riayet edilmesi halinde bu gibi eylem ve etkinliklerin yapılabileceğini savunuyor.

Kadınlar eylemi gerçekleştirebilmek için bu görüş doğrultusunda acil bir karar verilmesi talebiyle mahkemeye başvurdu. Başvurunun yarın görüşülmesi bekleniyor.

Mahkemeden olumsuz bir karar çıkması halinde yine de gerçekleştirilmesi planlanan eylemde kesilecek muhtemel para cezaları ve avukatlık ücretleriyle mahkeme masrafları için dayanışma kampanyası başlatıldı.

30 bin sterlin toplanması amacıyla başlatılan kampanya kısa sürede hedefine ulaştı.

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya'dan soykırımcı papazın tahliye talebine ret

SONRAKİ HABER

Ev aletleri satışları arttı, işçinin çay molası kalktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa