Diyarbakır Barosu: Avukatlar aldıkları vekaletnamelerle suçlanmakta
Haklarında soruşturma açılan avukatlar için açıklama yapan Diyarbakır Avukat Hakları Merkezi Başkanı Yiğit, “Mesleki faaliyetlerimizi yürütmeye yönelik bu tip saldırılara karşı boyun eğmeyeceğiz" dedi
Diyarbakır | Fotoğraf: Evrensel
Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında haklarında soruşturma açılan 18 avukat için Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı.
Basın açıklamasını Diyarbakır Avukat Hakları Merkezi Başkanı Barış Yiğit okudu.
ALDIKLARI VEKALETNAME İLE SUÇLANMAKTA
Hukuk devletinin ve adaletin koruyucusu olan avukatlara karşı yeni bir saldırı ile karşı karşıya olduklarını belirten Yiğit, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz günlerde MEBYA-DER’e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 29 kişinin ifadelerinin alınması sırasında hazır bulunan bazı meslektaşlarımızın da sonradan aynı soruşturmaya şüpheli olarak dahil edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. 18 Meslektaşımız, adı geçen dernekte yapılan arama sırasında bulunan noter vekâletnamesinde vekil olarak adları geçtiği için, hukuka ve yasaya aykırı olarak keyfi bir şekilde soruşturma dosyasına şüpheli sıfatı ile eklenmişlerdir. Avukatlar artık aldıkları vekaletname ile dahi suçlanmakta, soruşturma ve kovuşturma tehdidine maruz kalmaktadır” dedi.
Yiğit, gözaltına alınan kişilere yönelik hukuk dışı uygulamalara karşı müvekkillerinin hakkını ve hukukunu koruyan bu hukuksuzluklara karşı hukuksal mücadele yürüttükleri söyledi.
AVUKATLIK KANUNU USULLERİNE UYULMADI
Avukatlık Kanunu’ndaki soruşturma usulleri dahi dikkate alınmadan yürütüldüğüne dikkat çeken Yiğit, “ Yürütülen bu soruşturma, yalnız içerik olarak değil; usulen de bir hukuk garabetidir. Bu olayı, Kasım 2020’de evleri basılarak gözaltına alınan 34 meslektaşımıza karşı yürütülen soruşturmanın devamı olarak değerlendiriyoruz. Savunmaya yönelen bu sistematik saldırılar ile avukatların mesleki faaliyetlerini sürdürmeleri engellenmek istenmektedir. Nihai olarak da toplumun adalete erişimi engellenmekte, yurttaşlar savunmasız bırakılmaktadır. Savunmayı susturmaya yönelen bu ve benzeri saldırılar ile yılmayacağımızı ve susmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz” dedi.
BELGE VE GEREKÇE GÖSTERİLMEDİ
Meslektaşlarına tehdit olarak yönelen bir soruşturma olduğunu belirten Yiğit, “Soruşturmada şüpheli müdafiliği görevini üstlenen bazı meslektaşlarımız, haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle şüphelilerin ifade ve sorgu işlemlerine katılamamış, katılım yönündeki talepleri de soruşturma savcısı tarafından reddedilmiştir. Meslektaşlarımızın ifade ve sorguya katılma taleplerinin, cumhuriyet savcısının usule aykırı kararıyla Ceza Muhakemesi Kanunu(CMK) 151’nci madde kapsamında hiçbir belge ve gerekçe gösterilmeden reddedilmesi, keyfiliğin apaçık göstergesidir” dedi.
HUKUKA AYKIRI BİR SORUŞTURMA
Hukuka aykırı olarak başlatılan bu soruşturma derhal sona erdirilmesi talebinde bulunan Yiğit, “ Savunma hakkının temsilcisi avukatlar olmadan adalet olmaz, adalet olmadan da devlet olmaz. Mesleki faaliyetlerimizi yürütmeye yönelik bu tip saldırılara karşı boyun eğmeyeceğiz. Son olarak, araçsallaşan yargıya karşı hukukun ve adaletin yanında saf tutacağımızı bir kez daha bildiriyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)